Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

‘Taş’ı bile yediler!



Her ne kadar ‘güzellik’ izafi olsa da, dünyanın pek çok yerinde geniş kitleler tarafından ‘güzel’ kabul edilen yerler, bölgeler ve şehirler vardır. Karadeniz de ‘güzel’ kabul edilen bölgelerimizden biri. Bu güzellik, sadece Türkiye’nin değil, belki de dünyanın dilinde.

Karadeniz’in güzel illerinden biri de Rize. Denizi ve yeşili ile, dereleri ve yaylaları ile bu güzellik herkesin ilgisini çekiyor. İlgisini çekiyor, ama öte yandan bu güzellikler çeşitli tehdit ve tehlikelerle de karşı karşıya. Teknolojinin nimetleri yanında, külfeti de oluyor.

Son günlerde, Çayeli ilçesinde yapılmakta olan bazı projeler, çevreyi tahrip ettiği gerekçesiyle protesto edilmekte. Geçmişte turistik bölge Ayder’in de bulunduğu ‘Fırtına Vadisi’nde yapılmak istenenler, bugün maalesef Çayeli’nin ‘Senoz Vadisi’nde tekrarlanıyor. ‘Fırtına Vadisi’ Ayder’in ‘meşhur’ olması sebebiyle kolayca gündeme taşındı ve orada yapılmak istenen hatadan vazgeçildi. Bugün benzer bir tehlike Çayeli’ndeki vadide tekrarlanıyor, ancak bu vadi, fazla ‘meşhur’ olmadığı için sesini duyanlar çıkmıyor...

Nasıl ki, İstanbul’a kar yağmadan ‘kış’ haberleri medyada yer alamaz, aynı şekilde İstanbul’a uzak olan ve ‘meşhur’ olmayan bölgelerdeki ‘çevre kıyımı’ da medyanın ilgisini çekmez, çekemez. Çayeli’nin ‘Senoz Vadisi’nde ne yapılıyor? Yapılan şu: Vadide, yaylalara yakın köylerde akan dereler üzerinde çok sayıda ‘tünel tipi HES’ projesi başlatıldı.

İyi de, bu devirde elektriğe, teknolojiye karşı mı çıkıyoruz? Hayır, karşı çıktığımız ‘ürkütülen kurbağaya değmeyen’ çevre tahribatıdır! Su ve çevre, en az ‘teknoloji’ kadar önemli değil midir? Teknoloji uğruna çevreyi ve suyu feda etmek doğru mudur?

Yapılan yanlışlardan biri de, bölgede bunca çalışma yapılırken köylüye, yöre halkına ‘bilgi’ vermemektir. Şahsen, proje başlamadan önce ‘yetkililer’den bilgi almaya çalıştık. Ne var ki kimse ‘iknâ edici bilgi’ vermedi. Resmî zevat, ‘Bu özel bir proje, devlet yapmıyor, dolayısı ile biz bilemeyiz’ derken, projeyi yapacağı ilan edilen firma da çalışmalarını ‘gizlilik’ içerisinde yürüttü. Böyle olunca, yöre köylerinde yaşayan vatandaşlar projeye tepki göstermeye başladı.

Nitekim, geçen Cuma günü Senoz Vadisi’ndeki çalışmalar, vadide faaliyet gösteren ‘taş ocakları’ bölgesinde (Seslidere) protesto edildi.

Şöyle bir itiraz ileri sürülebilir: Elektrik enerjisi için gerektiğinde köyler, hatta Samsat ve Hasankeyf gibi ‘tarihî ilçeler’ bile feda edilirken, gözden uzak ve gönülden ırak ‘Senoz Vadisi’ne kim sahip çıkar? Doğrudur, ama gerektiğinde o tarihî ilçelerin feda edilmesi de tartışılmalı değil midir? Türkiye, daha az zararlı olan ya da zararsız olan rüzgâr ve güneş enerjisi metodlarını niçin tercih etmez? Bütün bunlar yapıldıktan sonra, yine de ihtiyaç karşılanmıyorsa ‘çevre’ ve ‘su’ o zaman feda edilsin!

Bunların hiçbirini yapmadan, kolay yoldan ‘kâr’ elde etmek için ‘Senoz Vadisi’nin feda edilmesi yanlıştır, itiraz da zaten bu noktadan yükseliyor.

Senoz Vadisi’nde toplananların elinde taşıdıkları bir ‘afiş’te şöyle yazıyordu: “Bize uysal dediler/ ‘Taş’ı bile yediler.” Yaşananları anlatan başka bir söze ihtiyaç var mı? (Gözden uzak ve gönülden ırak ‘Senoz Vadisi’nde yaşananlarla ilgili olarak şu internet sitelerine bakılabilir: www.senozderesi.com, www.haber53.com)

Menfaati için ‘taş’ları yiyenlerin kısa sürede ‘doymasını’ temenni edelim...

22.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.04.2008) - ‘Taş’ı bile yediler!

  (21.04.2008) - TV'yi kapat, gözlerini aç!

  (20.04.2008) - Ölümü hatırlatanlardan korkalım mı?

  (19.04.2008) - Neyi savunuyorlar?

  (18.04.2008) - Yok yere kriz çıkarmak

  (17.04.2008) - Tasarrufa çağrı

  (16.04.2008) - Gözleri kapatarak siyaset yapılır mı?

  (15.04.2008) - Gerçekler itina ile gizlenir!

  (14.04.2008) - Ekmek savaşı çok mu uzak?

  (13.04.2008) - ‘Türkiye gerçekleri’nden habersiz olan kim?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri