"Gerçekten" haber verir 23 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Robert MİRANDA

Savaştaki iyi ve kötüler



Bazı insanlar eski bir bahriyeli olan benim gibi birinin başkanına ve milletinin Irak’taki hedeflerine karşı olmasına inanmakta zorlanıyor. Fakat ben önceden beridir bu savaşa karşıydım ve hâlâ da öyleyim.

Ben pasifize bir insan değilim. Bireysel yaşamak gibi uçuk bir takıntım da yok. İnsanların ve milletlerin kendilerini savunma haklarına da inanırım. Ama ben bu savaşa karşıyım çünkü bu savaş insanlığa karşı verilen kötü ve kirli bir savaştır.

Yıllar önce, Deniz Kuvvetleri Komutanı Smedley D. Butler “War is a racket” başlıklı bir kitap yazmıştı. Bu kitap benim savaşla ve ABD’nin askerî kuvvetlerini kullanım şekli ile ilgili bütün düşüncelerimi değiştirmişti. Sözkonusu kitap ilk olarak 1935 yılında yayınlanmıştı. Kitapta General Butler, askeriyedeki yıllarını anlatmış ve Deniz Kuvvetleri olarak, büyük ticarî şirketlerin kuklası gibi nasıl hizmetlerde bulunduklarını ifşa etmişti. General Butler bu savaş makinesi şirketlere karşı çıkmıştı, çünkü şirketlerin ve ordunun hep beraber hükümetlerin kontrolünü ele geçirerek demokrasiye nasıl ihanet ettiklerini görmüştü.

General Butler, Birleşik Devletlere büyük bir onur ve gayretle hizmet etmişti. Daha sonraları ise sınırlarımızın ötesinde yapmış olduğu gezilerde, Birleşik Devletler Ordusu’nun Birleşik Devletler’e ve onun halkına hizmet etmediğini fark edecekti. Sonradan anladı ki yapılan bütün propagandalar aslında büyük şirketlerin çıkarları içindi.

Bir keresinde General Butler, bu türden düşünceleri yüzünden ağır suçlamalarla karşılaşmış ve Birleşik Devletler’de politik olarak dışlanan bir figür haline gelmişti. Butler bir yazısında şu ifadeleri kullanıyordu: “Wall Street’in çıkarlarına hizmet etmek için binlerce Orta Amerikalı’nın haklarının taciz edilmesine yardım ettim. Bu iş çok derinlere dayanıyor. Şimdi dönüp baktığım zaman Al Capone’a bile taş çıkartacak şeyler yapmışız. Onun yaptığı en fazla üç bölge üzerine idi ancak biz Deniz Kuvvetleri olarak üç kıt'ada benzer şeyleri yapmışız.”

Şu anda Deniz Kuvvetleri’nde hizmet eden askerlerin çoğunluğu General Butler’in bu görüşlerinden habersizdir. İnanıyorum ki eğer Deniz Kuvvetleri mensupları Butler’in bu sözlerini bilse ve dikkatlice inceleseler bir çok askerî ve sivil liderler Bush’u ve onun hükümetinin politikalarını daha ciddî bir şekilde sorgulayacaklardır.

Ben Deniz Kuvvetleri’nde tam 8 yıl hizmet ettim. Çalıştığım departman bana Reagan dönemi Pro-Amerikan retoriğini yakından tanıma fırsatı verdi. Daha sonra üniversiteye gidip eğitim aldıktan sonra ise siyasî görüşlerim ve inancım keskinleşmeye başladı.

Deniz Kuvvetleri’ndeki yıllarımda Kuzey Carolina’da Camp Lejeune’de görev yaptım. Benim bağlı bulunduğum kuvvet Orta Amerika, Karayipler, Kore ve Orta Doğu gibi daha bir çok bölgeye hizmet vermekteydi. Benim bölüğümü de bu kapsamda 1984 yılında Lübnan’a yolladılar. İşte o yıl da benim İslâm ile birebir kurmuş olduğum ilk ilişki olmuştu.

Beyrut’taki görev sürecimde ilk kez namaz kılan bir Müslümanı izleme şansı bulmuştum. Onu dikkatlice gözledim ve kendimi çok garip ve tuhaf hissettim. Bu şekilde ibadet eden birini ilk kez görmekteydim. İbadetini bitirdiğinden emin olduğum anda yanına gidip ne yapmakta olduğunu açıklamasını rica ettim. Ancak dil probleminden dolayı anlaşamamıştık. Her ne kadar anlaşamasak da bana İslâmiyeti anlatmaya ne kadar hevesli olduğunu ve nasıl heyecanla anlatmaya çalıştığını hissetmiştim. Neticede namazın onun için ne kadar önemli olduğunu anlayabilmiştim. Hani Bediüzzaman Said Nursî de bir seferinde demişti ya: “Biz sadece burada ibadet hakkımızı korumak için bulunuyoruz. Hiçbir suçumuz yoktur.” [44. Acet, Mustafa, Son Şahitler, I, 28.].

Şimdi aradan geçen yaklaşık 30 yıl sonra bile aklımın bir yerinde o günü hep hatırlarım. İlk olarak bu olay İslâma olan ilgimi uyandırmıştı. Bundan yıllar sonra ise İslâmı hayatıma kabul edecektim.

O zamanlar görevimiz gereği askerî propagandalar yapmaktaydık. Ancak sonraları anladık ki; ABD’nin öncülük ettiği bir çok savaş ve barış gücü görevleri ancak bir grup insanın çıkarlarına hizmet amacıyla yapılmaktaydı.

Diğer yandan da Lübnan görevim sayesinde Müslümanlar ile ilk elden tanışmış oldum. Ve oradan başlayarak daha sonra kalbimi tamamen İslâma açmamla sonuçlanacak uzun bir yolculuğa yelken açtım.

TERCÜME: UMUT YAVUZ

23.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.07.2008) - İslâmofaşist uyduruk bir Batı terimidir

  (25.06.2008) - McCain manevî önder olarak kimleri tercih ediyor

  (18.06.2008) - Çok teşekkürler

  (11.06.2008) - Üniversiteler demokrasinin köşetaşlarıdır

  (04.06.2008) - Bir düşman aramak

  (28.05.2008) - İslâm bizim kalkanımız

  (21.05.2008) - Artan sayıda Lâtin Amerikalı İslâmı seçiyor

  (14.05.2008) - Dünyamız tehlike altında!

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır