"Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yargı reformu çağrısı

Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu, 2008–2009 Adli Yılının başlaması münasebetiyle bir “Açılış Bildirisi” yayınladı. Bildiriyi, Hukukçular Birliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya açıkladı.

Bildiride, Türkiye’de kuvvetler ayrılığı ilkesinin yerini bulamadığı belirtilerek, “Demokratik rejimlerde hak ve özgürlükleri korumak için bazı önlemlerin alınmasına gerek duyulmuştur. Bu bağlamda, yasama, yürütme ve yargı erkleri demokrasiye geçişle birbirinden ayrılarak birbirinin kontrol mekanizması haline getirilmiştir. Maalesef ülkemizde, kuvvetler ayrılığı ilkesinin yerini bulduğunu söylemek zordur. Yakın zamanda yargı erki Anayasa Mahkemesi, yasama tarafından yapılan Anayasa değişikliğini iptal ederek yasamanın alanına müdahale etmiştir. Ayrıca yasamanın da yürütmeden bağımsız olduğu söylenemez” denildi.

1982 Anayasasının toplumsal mutabakatın sağlanmasıyla değiştirilmesi gerektiği kaydedilen bildiride, “1982 tarihli Anayasamız, yapılan değişikliklerle yamalı bohça haline getirilmiştir. Anayasa’nın yargı bölümü de dâhil olmak üzere yeni bir metin olarak düzenlenmesini gerekli görüyoruz. İktidar ve muhalefet partilerinin ve tüm sivil toplum örgütlerinin katılımı ve toplumsal mutabakatın sağlanması ile daha sivil ve daha özgürlükçü bir Anayasa yapılması konusunda ümit ve beklentilerimiz devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Hukukçular Birliği Vakfı bildirisende, yeni adli yılda yargının daha iyi işlemesi ve adaletin sağlanması için yapılması gereken değişiklik ve yenilikler ise şöyle sıralandı:

* Siyasi partiler hakkındaki kanun ve ilgili Anayasa maddeleri AİHM içtihatları doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir. Bu bağlamda, milletvekili adaylarının belirlenmesi yöntemi düzenlenerek siyasi parti başkanlarının milletvekilleri üzerindeki mutlak hâkimiyetleri kaldırılmak suretiyle kuvvetler ayrılığı ilkesinin daha sağlıklı işlemesi sağlanmalıdır. Ayrıca siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin hükümler demokratik ilkelere uygun olarak değiştirilmeli ve tek kişilik iradeyle parti kapatma davalarının önüne geçilmelidir.

* Anayasa Mahkemesi üye sayısının arttırılması ve üyelerin belirlenmesi konularında yasal düzenlemeler yapılıp, bu üyelerin görev süreleri 5 yıl ile sınırlandırılmalıdır.

* İdari yargı ve tüm hakimler kesinlikle hukukçu olmalıdır.

* Askeri yargı hakimlerinin bağımsız görevlerini yürütmeleri için hakimler rütbelere bağlı olmamalıdır. Ayrıca hukukçu olmayan subaylar askeri mahkemelerde üye olmamalıdır.

* Yargı mensupları tarafsızlığın zedelenmemesi ve yargıya olan güvenin azalmaması açısından, özellikle yüksek yargı mensuplarının görevlerinin dışında açıklama, bildiri ve beyanat gibi konularda sınırlama ve yasak getirilmelidir.

* Avrupa Birliği sürecine daha sıkı bağlanılmalı ve bu sürece hız verilmelidir.

Cemil YÜZER / ANKARA

09.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Yargı reformu çağrısı

  RAMAZAN BARIŞ GETİRSİN

  Özok: Bizdeki demokrasi eksik, defolu

  Uzan’a ‘öfke kontrol’ cezası

  Ergenekon ziyaretine şikâyet

  Talat, Brüksel’de temaslarda bulunacak

  Bugüne kadar niçin susuldu?

  Bakan Eker’in annesi vefat etti

  Antalya'ya rekor turist

  Türklerin oturduğu bina kundaklandı

  Gürcistar'a yardım

  Ders zili onlar için çalmadı

  84 yıldır aş dağıtıyor

  Selimiye’ye ziyaretçi akını

  Amerika’da, reklâmlar gökyüzüne çıktı

  Kurbağaları kızdırmayın

  Camiye çıplak ayakla gelene, ücretsiz çorap

  İsveç’te alkollü araç kullanma cezası arttırılıyor

  Ağaçtan apartman, camdan otel

  Gripten bir ömür koruyacak aşı

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır