"Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ders zili onlar için çalmadı

İLKÖĞRETİM ve liselerde okuyan toplam 14 milyon öğrenci ve 662 bin öğretmen dün ders başı yaptı. 2008-2009 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla illerde, öğrencilerin ve öğretmenlerin katıldığı törenler düzenlendi. Öğrencilere, ders ve çalışma kitapları, öğretmenlere de kılavuz kitaplar dağıtıldı.

Yeni eğitim öğretim yılının başladığı ilk günde, binlerce öğrenci okul sıralarını doldurup, okulları, arkadaşları ve öğretmenlerine kavuşurken, tarım işçisi çocuklar yine tarladaydı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan göç ederek, ekmek parası uğruna başta Çukurova olmak üzere yurdun çeşitli bölgelerine giderek tarım işçiliği yapan ailelerin çocukları, son yıllardaki eğitim ataklarıyla okula kazandırılmalarına rağmen tarlalardan kopamıyorlar. Aileleri güçlükle ikna edilerek okullu olan çocuklar, yarım gün okula gidip, arta kalan zamanlarında yine tarlalara giderek, aileleriyle omuz omuza pamuk toplayıp, aile bütçesine katkı sağlıyorlar.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğiyle 2005-2007 yılları arasında gerçekleştirilen, proje bitiminde ise Adana’nın Karataş İlçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce sürdürülen ‘’Pamuk kadar beyaz gelecek için’’ sloganlı çalışma kapsamında, çocuklar okullu olmaya devam ediyor.

Projenin sosyal destek uzmanlarından Kazım İlkkan Kertmen, yaptığı açıklamada, binbir güçlükle okula kazandırdıkları çocukların tarlalardan tamamen kopmasını engelleyemediklerini söyledi.

BİR AYAKLARI TARLADA,BİR AYAKLARI OKULDA

Bir ayağı tarlada, bir ayağı okulda olan çocukların yeterli düzeyde eğitim alamadığını anlatan Kertmen, şunları söyledi: ’’Çocuklar aileleriyle birlikte, ekonomik nedenlerle sürekli başka illere gitmek zorunda kaldıkları için eğitimden de tam anlamıyla yararlanamıyorlar. Bu durumda 9-10 yaşındaki bazı çocukların arasında bile okuma yazma bilmeyenler çıkıyor. Anne ve babaların yardımıyla da bu çocukların eğitimlerine önem verilmesi, bu çocukların diğer öğrencilerle arasındaki eğitim açığının kapatılması ve tarla ile bağlarının tamamen koparılması gerekir.’’

Kertmen, yaşadıkları çeşitli sorunlara rağmen daha çok çocuğu eğitime kazandırmayı amaç edindiklerini, bugüne kadar yörede eğitime kazandırılacak 6 bin çocuğu tesbit ettiklerini, ancak bunun yüzde 15’ini hâlâ eğitime kazandıramadıklarını söyledi. Kertmen, hızla devam eden proje kapsamında bugüne kadar 4 bin 800 çocuğu okula kazandırdıklarını, bu yıl 5 bini geçmeyi hedeflediklerini kaydetti.

AİLELER ÇALIŞTIRMAKTA ISRARCI

Kertmen, ‘’Aileler, (çocuklarımız çalışmazsa bizim kazandığımız para karnımızı doyurmaya yetmez) diyorlar. Biraz daha ısrarlı davransak, devlet polisiye tedbirler alıp bu çocukları tarlalardan men etse bile bu çalışmaya engel olmak mümkün değil. Bu defa çocukları büsbütün okuldan koparmış oluruz. Biz ailelere (yaz tatillerinde, hafta sonralarında yine çocuklarınız çalışır, yeter ki eğitimden mahrum bırakmayın) diyoruz. Başka türlü ikna olmuyorlar’’ dedi. Kertmen, önlük, ayakkabı, çanta ve kırtasiye malzemeleri yardımında bulunulan çocukların okula devamlarının sağlandığını vurgulayarak, ‘’Ancak, bu çocukların çoğunluğu, gerek hafta içinde ve gerekse hafta sonları yine tarlaya götürülerek çalıştırılıyor. Çocukların çalıştırılması engellenemiyor’’ diye konuştu.

HASADIN BİTMESİNİ BEKLİYORLAR

Düzce’ye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden fındık toplamaya gelen işçilerin çocukları, yeni eğitim-öğretim yılı başlamasına rağmen, okullarından uzak oldukları için dersbaşı yapamadılar. Çoğunlukla, Diyarbakır, Batman, Adıyaman, Mersin ve Şanlıurfa’dan fındık işçisi aileleri ile birlikte Düzce’ye gelen ilköğretim çağındaki çocuklar, okullarına kavuşmak için hasat sonunu bekleyecek.

Fındık işçilerinden Nezahat Şirin, yaptığı açıklamada, iki çocuğunun ilköğretim eğitimi gördüğünü belirterek, okulların başlamasına rağmen çocuklarını okula gönderememenin burukluğunu yaşadığını ifade etti. Çocuklarının da kendileriyle beraber gurbete çıktığını anlatan Şirin, ‘’Bir anne olarak ben de isterdim kızlarımın bugün okula gitmelerini. Ama geçim derdi, başka yapacak işimiz yok’’ diye konuştu. İşçi çavuşu Muhammet Usta da çocuklarının yaklaşık 10 gün geç dersbaşı yapacağını belirterek, hasadın bitmesinin ve bahçe sahiplerinden paralarını almalarının 10 günü bulacağını kaydetti. 20 YTL yevmiyeye günde 12 saat çalıştıklarını aktaran Usta, ’’Bahçe sahipleri fındık fiyatının ucuz olması nedeniyle zarar ettiklerini söylüyor. Bu bize de yansıyor. Paramızı almakta çoğu zaman zorlanıyoruz. Paramızı alır almaz memleketimize dönüp, çocuklarımızın okul hazırlıklarını yapacağız’’ diye konuştu.

İLK YARI 9 GÜN TATİL VAR

Eylül ayının 3. haftasının ‘’İlköğretim Haftası’’ olması dolayısıyla Türkiye genelinde bazı faaliyetler yapılacak. Bütün okullarda 15 Eylül 2008 tarihinde şenlikler düzenlenecek. Şenliklere veliler, emekli öğretmenler ile eğitim fakültesi öğrencilerinin katılımı sağlanacak, ayrıca okul civarında yaşayan kişiler de şenliğe dâvet edilecek. Öğrenciler, 2008-2009 eğitim-öğretim yılının ilk döneminde, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve yılbaşı dolayısıyla toplam 9 gün tatil yapacak.

2008-2009 eğitim-öğretim yılının birinci dönemi 23 Ocak 2009’da sona erecek. Öğrenciler ve öğretmenler 26 Ocak-6 Şubat 2009 arasında yarı yıl tatili yapacak. İkinci dönem ise 9 Şubat 2009’da başlayacak. 2008-2009 eğitim-öğretim yılının son ders zili 12 Haziran 2009’da çalacak. 2009-2010 eğitim-öğretim yılının başlama tarihi ise 7 Eylül 2009 olarak belirlendi.

/ ANKARA/ADANA/DÜZCE

09.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Yargı reformu çağrısı

  RAMAZAN BARIŞ GETİRSİN

  Özok: Bizdeki demokrasi eksik, defolu

  Uzan’a ‘öfke kontrol’ cezası

  Ergenekon ziyaretine şikâyet

  Talat, Brüksel’de temaslarda bulunacak

  Bugüne kadar niçin susuldu?

  Bakan Eker’in annesi vefat etti

  Antalya'ya rekor turist

  Türklerin oturduğu bina kundaklandı

  Gürcistar'a yardım

  Ders zili onlar için çalmadı

  84 yıldır aş dağıtıyor

  Selimiye’ye ziyaretçi akını

  Amerika’da, reklâmlar gökyüzüne çıktı

  Kurbağaları kızdırmayın

  Camiye çıplak ayakla gelene, ücretsiz çorap

  İsveç’te alkollü araç kullanma cezası arttırılıyor

  Ağaçtan apartman, camdan otel

  Gripten bir ömür koruyacak aşı

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır