"Gerçekten" haber verir 18 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Fatma Nur ZENGİN

İçinden ülkeler geçen şehir



İki yanımda nargile dumanları, egzoz dumanları, tatlı patates pişiren yürüyen fırınların dumanları göğe doğru yükseliyordu, ben de “Belki yağmur yağar da ağaçlar yine yeşil olur” diye hevesleniyordum.

Dört bir yanımdan vızır vızır arabalar geçiyor, ben 20 dakikadır aynı caddeyi geçebilmek için bekliyordum kaldırımın bir köşesinde, bir yandan da “Bir yerlerde bir yeşil ışık yanar belki” diyordum.

Sonra Kahire’yi seven ya da sevmeyen her yabancı gibi gizliden gizliye Kahire’de olduğum için farklı bir sevinç duyuyordum. O geçilemeyen caddelere, yeşili görülemeyen ağaçlara, yıldızı görünemeyen gökyüzüne rağmen. Yıldızları seçebilmek için çölde kamp yapmaya gittiğimiz, ağaçların renklerinin görünmesi için bahçıvanların hortumla ağaçları yıkayışını hayretle izleyip sonra alıştığımız, caddede karşıya geçmek için bazen taksiye binmek zorunda kaldığımız bu şehir, yine de bir şekilde sarıp sarmalıyordu insanı. Aslında çok gitmesi gelip, gidemeyenler her bir araya geldiklerinde bunun gizemini çözmeye çalışıyorlar, ama bulamıyorlardı. Biz Nil’in suyunu mu fazla kaçırmıştık acaba? Her şeyinden şikâyet edip durduğumuz bu şehir bize çok cömertti yine, suyundan mahrum etmiyordu, biz ise sıkılıyorduk hâlâ. Eee kolay değil, biz de ona katlanıyorduk.

“Bu sefer söz” diyoruz hep, şikâyet etmeyeceğiz. Ama yine de olmuyor. Olmuyor, çünkü biz çok şükür her halükârda rahat şartlarda hayatımızı devam ettirebilirken, hayatlarını günde belki kazanabilecekleri yirmi beş kuruşa yahut bir dilim ekmeğe bağlayanları görmezlikten gelemiyoruz. Yine de biz, sigaranın zararlarının sigara kutuları üzerinde belirtilmesine karşı aynı cep telefonu kılıfı gibi çizgi film kahramanlı ya da farklı desenlere sahip sigara kutusu kamuflaj kılıfı üretmiyoruz. (En son üretmiyorduk ya da, hâlâ da üretmiyoruzdur İnşallah). Bunların hepsinin eğitime ve kültüre bağlı olduğunu tartışıyoruz sürekli arkadaş ortamlarında. İlk geldiği sene bunun düzeleceğine inananların artık buna inanmadıklarını görüyoruz. Biz yine de bu ülkeyi seviyoruz.

Her zaman Kahire, Mısır’a karışır… Ülkenin şehir olduğu yerler vardır belki yine, şehirlerin ülkeyle bütünleştiği… İstanbul da biraz öyledir, Paris de… Ama Kahire Mısır’dan çok şey demektir, Kahire demek Mısır demektir kayıtsız şartsız. Mısır’daysanız, Kahire’desinizdir… Kahire ise, çekilmezlikleri ortaya çıktığında, etrafını sarıp sarmalayan güzellikleriyle bir nefes almak için bize kucak açtığında, artık ne şikâyet edilecek bir söz bırakır dudaklarda, ne trafik gelir insanın aklına, ne de toz duman… Çünkü oturduğunuz yerden üç ülkenin ışıklarını izleyebileceğiniz, iskelede yürürken altından geçen binler renkli balıkları ve deniz canlılarını görebileceğiniz, çöllerin ortasında safari yaparken karşınıza çıkan vahayla, gölle büyüleneceğiniz güzellikte yaratmıştır Mevlâ’m Mısır’ı… Eh bize de, gülü seven dikenine katlanır demek düşer zaman zaman… Şükreder, yolumuza devam ederiz… Her ne kadar Kahire’nin ömrünün üç yıl olduğuna inanmaya başlamış olsam da…

18.11.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (11.11.2008) - Mısır’a da kış gelir...

  (04.11.2008) - Küresel kriz Mısır’da yok…

  (28.10.2008) - Şemsiye ve yeşil portakallar

  (21.10.2008) - Nil-i mübarek

  (14.10.2008) - Mısır’a nasıl uçulur?

  (07.10.2008) - Uludağ’ın Nil’e düşen damlaları

  (30.09.2008) - Bir bayram günü

  (23.09.2008) - Slovenya’ya Ramazan geldi

  (16.09.2008) - Venedik’te bir an

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır