"Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

İsrail’den Ergenekon’a



Savunma Bakanı Ehud Barak’ın “Uzun ve zorlu bir harekât olacak” açıklamasıyla başlayan İsrail’in Gazze katliâmı, BM korumasındaki okula sığınan minik yavruların öldürüldüğü 12. günden sonra hız kesti gibi.

Bunda, dünya genelindeki tepkilerin artarak devamı mı, okul bombardımanının bardağı taşıran son bomba olması mı, Güvenlik Konseyinde İsrail’in ve destekçisi ABD’nin iyice zorda kalması mı, ateşkes çabalarının yoğunlaşması mı, kara harekâtına Hamas’ın gösterdiği direniş ve İsrail askerlerine verdirdiği kayıplar mı, yoksa tamamı birden mi etkili oldu, bilemiyoruz.

Ama 12 gün boyunca dünyadan gelen tepkilere kulaklarını tıkayarak gözü dönmüş bir çılgınlıkla bomba yağdırıp masumları katletmeye devam eden ve bunu yaparken öteden beri insafsız bir ambargo altında inlettiği Gazze’ye insanî yardımların da girmesini engelleyen İsrail, nihayet geri adım sinyalleri vermeye başladı.

Olmert, Barak’ın başlangıçtaki sözlerinin aksine harekâtın uzun sürmeyeceğini söyledi. İsrail, baştan beri reddettiği insanî yardım koridorunu açmayı kabul etti. Ve İsrail tankları, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’tan çekildi.

Bundan sonra İsrail kuvvetlerinin bölgeden tamamen çekilmesi, yeni bir ateşkes antlaşmasının imzalanması, silâhların susması bekleniyor.

Tâ yeni bir saldırı ve katliâm dalgasına kadar.

Şimdiye kadar hep öyle olageldi. Umarız, bu defa yine yüzlerce masum Filistinlinin hayatına mal olan tırmanış son olur ve İsrail azgınlığının tekrarlanmasına imkân vermeyecek tedbirler alınarak, kalıcı bir barışın şartları oluşturulur...

Ve Filistin’deki kanlı fâsit daire artık kırılır.

Bu noktada, günler süren bir sessizlikten sonra nihayet konuşan ve Gazzelilere ölüm yağdırılan bir ortamda sanki İsrail’de de böyle bir durum yaşanıyormuşçasına “dengeleyerek” dahi olsa sivil kayıpların “çok acı” olduğu mesajı veren Obama’nın görevi devraldıktan sonra izleyeceği politika son derece kritik öneme sahip.

Dileriz, Obama son beyanında, yaşananlar açıkça orta yerde iken İsrail için gözettiği dengeyi, Ortadoğu barışı için gündeme getirmesi gereken girişimlerde Filistinliler lehine kaydırarak âdil bir çözüme ulaşılmasına katkıda bulunur.

Böyle yapılmaz ve Bush döneminde iyice şirazeden çıkan “her hal ve durumda, kayıtsız şartsız İsrail destekçiliği” sürdürülüp, Filistinliler, kendilerine biçilip dayatılan çerçeveye zorlanırsa, Obama da derin bir hayal kırıklığı olarak tarihteki yerini alır ve Amerika-İsrail ikilisi başta olmak üzere herkes bir defa daha kaybeder.

Gelişmelerin hangi yönde seyredeceğini önümüzdeki süreçte hep birlikte görüp yaşayacağız.

İsrail’in bombalı saldırılarının tavsamaya başladığı gün Türkiye’nin gündemine, böylesi durumlarda kullanılan klâsik tabirle “bomba gibi” düşen ve Gazze başta olmak üzere diğer bütün konuları arkaplana iten şok bir gelişme yaşandı.

Dâvâsının ilk bölümü devam eden Ergenekon operasyonu kapsamında, aralarında iki emekli orgeneralle Kemal Gürüz gibi ilginç isimlerin yer aldığı gözaltılar gerçekleşti. Aynı dalgada evlerinde arama yapılan Sabih Kanadoğlu’nun yaş haddinden dolayı içeri alınmadığı belirtildi.

Son dalganın vurduğu flaş isimlerin ortak özelliklerinden biri, 28 Şubat sürecinde etkin roller üstlenmiş olmaları. Ve 2003-4’teki darbe planlarıyla irtibatlı olduklarını düşündüren bazı tavırlar sergilemiş olmaları. E. Org. Kemal Yavuz’un yazılarında ve TV konuşmalarında buna dair ipuçları vermiş olması ve Gürüz’ün “Ordu göreve” pankartlarının taşındığı rektörler yürüyüşünde boy gösterip, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanını makamında ziyaret etmesi gibi...

Önceki dalgalarda içeri alınan diğer bazı Ergenekon sanıklarıyla yoğun ilişkileri de cabası.

Dikkatleri yine Ergenekon’da yoğunlaştıracak bir gelişme bu. Umarız, süreç iyi yönetilir ve Filistin’i unutturmadan doğru sonuçlara bağlanır.

09.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.01.2009) - Hangi “ulusal çıkarlar?”

  (07.01.2009) - Türkiye ve İsrail

  (06.01.2009) - Zillet ve meskenet

  (04.01.2009) - Berzaha bir adım daha

  (03.01.2009) - İlginç paralellik

  (03.01.2009) - İlginç paralellik

  (02.01.2009) - Zulme rıza zulümdür

  (01.01.2009) - 2009’a girerken

  (31.12.2008) - Filistin’de asıl mesele

  (30.12.2008) - İsrail yine saldırırken...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır