"Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Umut YAVUZ

Savaş, başka cephelere sıçrarsa...



Lübnan’ın kuzeyinden İsrail’in güneyine atılan roketler savaşın Lübnan’a sıçrama ihtimalini ortaya çıkardı ne yazık ki! Zaten Lübnan’daki Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah İsrail’in kanlı saldırıları devam ederken, Aşure Günü onbinlerce Lübnanlının önünde yaptığı konuşmada, “İsrail ile her türlü ihtimalin mümkün olduğunu ve hazırlıklı olunması gerektiğini” söylemiş ve Gazze savaşında ikinci bir cephenin Lübnan tarafında da açılabileceğinin sinyallerini vermişti. Hemen bunun üzerinden daha 24 saat geçmemişken Lübnan’ın güneyinden İsrail’in kuzey bölgelerine üç ya da beş adet roket atıldığı haberi geldi. İsrail de buna karşılık Lübnan sınırını topçu ateşine tuttu. Daha iki sene önce sıcak bir savaşa girişen İsrail ve Lübnan böylece ateşkes antlaşmasını ihlâl ederek yeniden savaşmanın eşiğine geldiler.

İşin ilginç yanı Hasan Nasrallah’ın bu konuşması üzerine hemen İsrail istihbaratı da “Hizbullah’ın ‘ikinci bir cephe’ için Gazze saldırılarını bahane gösterebileceğini” belirtmiş hatta Olmert de, bu konuda Hizbullah’ı uyarmıştı. Peki çatışmalar Lübnan’a da sıçrarsa ne olur? Ne olacağı aşikârdır, zaten henüz siyasî bir istikrara kavuşamamış olan Lübnan yeniden yıkımın eşiğine sürüklenir. İsrail tarafı da iki cephede birden savaşması halinde zaten başarısız olduğu kara harekâtlarından yeni bir hüsranla çıkmış olur. Ölenlerin arasına Lübnanlı siviller de eklenir. İsrail askeri de daha fazla zayiat verir. Yani daha çok insan ölmüş olur.

Bu durumda, İsrail’in iki cephede birden savaşmayı göze alması ise stratejik olarak pek mümkün görünmüyor. Ancak öyle olsa da Hizbullah’ın olaya dahil olma niyeti var ise İsrail de bunu karşılıksız bırakmak istemeyecektir.

Peki zaten yeterince infiale yol açan Gazze katliâmı devam ederken Lübnan’ı da işin içine dahil etme planı kimin fikri olabilir? Lübnanlı güvenlik kaynakları olayları Lübnan’daki Filistinlilere bağlıyorlar. Lübnan hükümeti de 2006 yılında BM nezdinde yapılan ateşkes anlaşmasına sıkı sıkıya bağlı olduklarını deklare ettiler ve roketleri kimlerin attığını araştırdıklarını beyan ettiler. Lübnan hükümetinin savaşa dahil olmayı istemeyeceği gün gibi ortada.

Hizbullah’ın yetkilileri de olayla ilgileri olmadığını belirtince, roketlerin Lübnanlı Filistinliler tarafından atılmış olma ihtimali daha güçlendi.

Ancak gerek Hasan Nasrallah’ın açıklamalarına bakınca, gerekse roketlerin İsrail tarafına düşmesinin zamanlamasına bakınca bunun İsrail’e bir gözdağı olarak Hizbullah ve Hamas ortaklığıyla yapılmış olma ihtimali de göz ardı edilmemelidir.

Bir iki haftalık sürede zaten yeterince kanın döküldüğü bölgede yeni bir cephe açılmasının hiç kimseye bir faydası olmayacaktır. Bilâkis sorunları daha da çözümsüzlüğe götürecektir.

Anlaşılıyor ki, Orta Doğu’da ateşkesler de barışlar da konjonktüreldir. Bölge her daim diken üstündedir. İşte tam bu noktada tarafların kendilerine sormaları gereken bir soru ortaya çıkıyor. Acaba yapılanlar çözüm odaklı mı yoksa her daim bir kaos ortamı mı arzu ediliyor. Hamas ve Hizbullah gibi örgütlenmeler bölgedeki Müslümanların ve İslâm ülkelerinin bağımsızlığı ve refahı için doğru yöntem ve seçenekler mi? Tam bu noktada İsrail, Gazze’ye kara harekâtını başlatmadan saatler önce, Hamas lideri Halid Meşal’in sağ kolu Dr. Musa Ebu Marzuk’un Şam’daki gizli sığınağından Akşam gazetesine verdiği şu demeci hatırlatmak gerekiyor: “İsrail savaştıkça biz kazanıyoruz demektir”...

Yani bölgede savaş devam ettiği müddetçe, diğer deyişle masum Filistinlilerin kanı döküldüğü sürece Hamas’ın mücadelesi doğru yolda ilerliyor demekmiş. İşte Hamas’ın ikinci adamı bunu söylüyor...

Peki sizce bu bir cihad mıdır?

10.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.01.2009) - Şimdi ateşkes lâzım!

  (05.01.2009) - Gazze saldırısı ‘büyük planın’ bir parçası mı?

  (04.01.2009) - BM ne işe yarar?

  (03.01.2009) - Barış hayalleri

  (16.12.2008) - Ellerin dert görmesin!

  (15.12.2008) - Anarşizm uyanıyor mu?

  (06.12.2008) - Gazzeliler zulme ‘kurban’ olmasın

  (01.12.2008) - İkinci 11 Eylül yakıştırması ne kadar doğru?

  (29.11.2008) - Kıbrıs meselesi, kimin meselesi?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır