"Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Umut YAVUZ

Gazze saldırısı ‘büyük planın’ bir parçası mı?



İsrail önceki gece geç saatlerde Gazze’ye kara harekâtı başlattı. Bir haftadır süren hava saldırılarının ardından böylesi bir kara harekâtının gelmesi bekleniyordu. Sürgündeki Hamas lideri Halid Meşal “kara harekâtının İsrail için büyük bir hata” olacağını iddia ediyor ve büyük bir direniş göstereceklerini söylüyordu. Bu sözün üzerinden daha 24 saat geçmeden beklenen oldu ve İsrail 10 bin asker ile Gazze sınırını aştı. Bundan sonra ne olacağı ise belirsiz.

İsrail makamları harekâtının uzun sürebileceğini belirtiyorlar. Hamas tarafı ise büyük bir direniş göstereceklerini... Aşikâr olan bir durum var ki her iki taraf da büyük kayıplar verecektir. Onlarca can kaybı olacak ve zaten açlık ve sefalette yaşayan Gazzelilerin hayatları daha fazla kararacaktır. Öte yandan İsrail ordusunun kara harekâtlarında genelde çok başarılı olmadığı ve bu sefer Lübnan örneğinde olduğu gibi geniş bir manevra ve hareket alanları bulunmadığı göz önünde bulundurulacak olursa İsrail ordusunun da ağır kayıplar vereceği söylenebilir.

Bütün bunlar yaşanırken İsrail gazetesi Yediot Ahronot’da Nahom Barnea’nın 19 Eylül tarihinde yayınlanan makalesinde gündeme getirdiği Filistin güvenlik komutanları ile İsrailli yetkililer arasında yapılan gizli görüşme yeniden gündeme geldi.

Barnea’nın da gazeteci olarak şahit olduğunu iddia ettiği toplantının ana gündem maddesi Filistin yönetimi ile İsraillilerin ortak hareket ederek “ortak düşman” olarak nitelendirdikleri Hamas’ı yok etme planlarıydı. İddiaya göre sekiz kıdemli El Fetih komutanı ve Filistin polisi başmüfettişinin de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililer Ramazan ayının bir gününde Ramallah yakınlarındaki İsrail Savunma Güçlerinin karargâhında İsrailli yetkililerle görüşmüşlerdi. Barnea’nın konuyla ilgili ifadeleri şöyle: “Mevzunun özü 2009 Ocak’ında El Fetih ve Hamas arasındaki şiddetli bir hesaplaşmaydı. 9 Ocak’ta Ebu Mazen (Mahmut Abbas)’ın başkanlık dönemi bitecekti. Ocak 2010’a kadar görevde kalmasına karar verildi. Ebu Mazen’in Gazze Şeridini “isyancı bölge” ilân edeceği ihtimalini göz ardı edemeyiz.”

Barnea şok edici iddialarına devam ediyor: “Filistin güvenlik komutanları, İsrailli meslektaşlarından saha planı hazırlamada kendilerine katılmalarını ve kuvvetlerini eğitip, silâh sağlamalarını istedi.”

İddialara göre Filistin’in en üst düzey komutanlarından Ebu El Fateh, İsrail için “Bizim aramızda çatışma yok” derken Hamas’ı kastederek de “Onlar bizim ortak düşmanımız” ifadelerini kullanıyordu. Nitekim bu toplantıda İsrail tarafından Hamas’ı yok etme konusunda yardım isteniyordu. Yine iddialara göre İsrail tarafı El Fetih yetkililerinden Hamas’ın kurumlarıyla “ilgilenmelerini” istediği ve El Fetih’in de bu isteği başarıyla yerine getirdiği anlaşılıyor.

Konuşmalarda 2009 Ocak ayına önemli vurgular yapılıyor. Bu tarihin Hamas-El Fetih çekişmesinde mühim bir tarih olduğu anlaşılıyor. Zira Halid Meşal bir konuşmasında Mahmut Abbas yönetiminin Ocak ayından sonra meşrû olmayacağını söylediği de bu toplantıda hatırlatılıyor.

Toplantının sonunda ise Filistin polisi başmüfettişi Hazem Ataallah sözü devralıyor ve diyor ki: “Geniş kapsamlı bir plandan bahsediyorum, tam anlamıyla hazırlanmadan önümüzdeki sene girecek olursak mağlûbiyetten kimin sorumlu olduğunu tartışmaktan başka bir şey yapmayacağız, biz ya da siz ya da Amerikalılar.”

Bunun üzerine İsrailli general Yoav Mordechai söze giriyor ve şu taahüdde bulunuyor: “Ortak bir ekip kuracağız, size eğitim ve askerî gereç desteği vereceğiz..”

İşte Yediot Ahronot’da yayınlanan iddiaların özeti bu şekilde. Şimdi İsrail’in Gazze’ye yapmış olduğu son kara harekâtını bu açıdan bakarak değerlendirelim. Acaba her şey bu gizli toplantıda konuşulduğu iddia edilen büyük planın bir parçası mı? Bu son saldırılar İsrail ve El Fetih’in el ele vererek yapmış olduğu ve Hamas’ı tamamen yok etmeye yönelik bir girişim mi?

Yoksa bunlar İsrailli bir gazetecinin tamamen uydurduğu saçma sapan teoriler mi? Bunu şu anda bilemiyoruz ama uzun sürecek olan kara harekâtının sonuçları bize doğru cevabı verecek diye düşünüyorum.

Allah Gazzelilere yardım etsin!

05.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.01.2009) - BM ne işe yarar?

  (03.01.2009) - Barış hayalleri

  (16.12.2008) - Ellerin dert görmesin!

  (15.12.2008) - Anarşizm uyanıyor mu?

  (06.12.2008) - Gazzeliler zulme ‘kurban’ olmasın

  (01.12.2008) - İkinci 11 Eylül yakıştırması ne kadar doğru?

  (29.11.2008) - Kıbrıs meselesi, kimin meselesi?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır