"Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

AB konusunda kararlılık



Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dört yılın ardından ilk kez AB’nin kalbi niteliğinde olan Brüksel’e gitmesi gündemin yoğunluğu sebebiyle hak ettiği yeri almadı.

AB konusunda bir yavaşlama görülüyordu. Erdoğan’ın dört yıl aradan sonra Brüksel’e gitmesi hükümetin yeniden Avrupa Birliği reformlarına dönmesi olarak görülüyor. Özellikle 2007’de seçimlerin ardından neredeyse reformlar konusunda hiçbir adım atılmamış, hükümetin ayak sürüyen tutumu hem AB çevrelerinde hem de ülke içinde eleştirilere sebep olmuştu.

Brüksel’e gitmeden önce hem Ali Babacan’dan alınan başmüzekerecilik görevinin Egemen Bağış’a verilmesi hükümetin tekrar reformlara başlayacağının ilk işareti olmuştu.

Avrupa Komisyonu, 5 Kasım 2008 tarihinde, Türkiye ile süren uyum ve müzakere sürecinin bir değerlendirmesini yaparak farklı başlıklarda “Türkiye 2008 İlerleme Raporu”nu yayınlamıştı. Rapor da hükümetin reformlar konusunda yavaş kaldığı, özellikle yeni anayasanın taslaklar hazırlatılmasına rağmen gündeme getirilmemesi eleştirilmişti.

Raporda, “Hükümet, AB katılım sürecine ve siyasî reformlara bağlılığını ifade etmiştir. Ancak, geniş siyasî yetkilerine rağmen, hükümet, tutarlı ve kapsamlı bir siyasî reform programı ortaya koyamamıştır” cümlesi dikkat çekerken, demokrasi ve insan haklarını güçlendirecek reformların yapılması çağrısında bulunulmuştu.

Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde yol haritası özelliği taşıyan ve Türkiye’nin önümüzdeki 4 yıl içerisinde AB’ye üyelik sürecinde yapmayı “öngördüğü taahhütleri” içeren “3. Ulusal Program” ise 31 Aralık 2008’de yayınlanmıştı. Programda, AB’ye uyum konusunda 100’ün üzerinde yasa değişikliği ile 300’den fazla tüzük ve yönetmelik gibi düzenlemeler yer alıyor.

* * *

Erdoğan “reform sürecinin yavaşladığını” söyleyenlere alışageldiğimiz tutumu ile kızıyor, sinirleniyor ancak “ne yaptınız?” diyenlere de verilen cevaplar arasında sadece TRT 6 ve TCK’nın 301. maddesinde yapılan kısmî değişikliği gösteriyor. Üyelik müzakerelerinde toplam 35 başlıktan şimdiye kadar yalnızca 10’unun açılabildiğini, bunlardan da bir tanesi sonuca bağlanmış durumda olduğunu da söylersek bu yavaşlamayı görebiliriz.

Erdoğan ziyaretin ardından, 2009’un reformlar için sıçrama yılı olacağını söylerken, “AB’den başka birinci önceliğimiz ve alternatifi yok” demişti.

Başbakan’ın bu sözlerini okuyunca aklımıza, dönemin başmüzakerecisi Ali Babacan’ın 2007 yılı sonlarında söylediği “2008 AB yılı olacak. Bambaşka bir yıl olacak. Şaşıracaksınız…” sözü ile Başbakan’ın “2009 yılı AB yılı olacak” sözlerini getirdi.

* * *

Gelinen noktada 2007 ve 2008 kaybedildi. 2009 bari kaybedilmesin. Burada Egemen Bağış’a büyük görevler düşüyor. Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde sıçrama yapması içinde yakın diyalogların geliştirilmesi, 4 yıl gibi uzun sürelerin beklenmemesi gerekiyor.

Hükümetin 29 Mart seçimlerinden sonra reformlara hız verileceğini söylemesine de anlam verilemiyor. 2 ay gibi bir sürede de reformlar yapılabilir.

Türkiye’de reformların son zamanlarda hızının azalmasını eleştirirken, diğer yandan “imtiyazlı ortaklık” gibi formülleri ortaya koyan AB’ye düşen ise, Türkiye’nin AB reformlarının başarılı bir şekilde hayata geçirilmesini sağlama konusunda destek olmasıdır.

Artık Türkiye’nin AB serüveninde 2009 yılı da kaybedilmesin. Türk halkı “AB konusunda kararlıyız” diyen Erdoğan’dan bu kararlılığının özellikle son iki yılda olduğu gibi lâfta kalmamasını bekliyor.

24.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (23.01.2009) - Enkazların hesabını vermeyecekler mi?

  (19.01.2009) - Hayal kırıklıkları

  (18.01.2009) - …Ve insanlık öldü

  (17.01.2009) - ETÖ’de son durum…

  (11.01.2009) - Aç parantez, üç nokta parantezi kapat…

  (10.01.2009) - 2009, yeni anayasa ve özgürlük yılı olsun

  (09.01.2009) - İsrail’in cezasını kim kesecek?

  (04.01.2009) - Gündem: İsrail’in insanlık dışı katliamı

  (03.01.2009) - İçimiz yanıyor

  (02.01.2009) - Dünyanın yeni yıldaki imtihanı

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır