"Gerçekten" haber verir 02 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Dünyanın yeni yıldaki imtihanı



Dünya yeni bir yıla “katil devlet” imajını pekiştiren İsrail’in Gazze’de yaptığı katliâmlarla girdi.

İsrail geçtiğimiz Cumartesi günü başlattığı Gazze katliâmına devam ediyor. 400’e yakın ölü, 2 binin üzerinde yaralı olduğu söyleniyor. İsrail, arkasına hamisi ABD’yi alarak dünyadan gelen tepkilere aldırmadan camileri, okulları, hastaneleri, insanların yaşadığı evlerini bombalıyor, bebek, çocuk, yaşlı, kadın demeden vuruyor. Filistinli doktorların açıklamalarına göre hastanelerde vücudunda çizik dahi olmayan yüzlerce hasta bulunuyor. Yani, İsrail ya kendi yapımı, ya da ABD’den aldığı ve şu anda gizli tutulan bir silâhı Gazzeli masum insanlar üzerinde deniyor.

Birleşmiş Milletler’den saldırıların durdurulması için 3-4 kez uyarı yapmasına rağmen saldırılarına devam ediyor. ABD hariç Filistinlileri suçlayan bir ülke olmamasına rağmen dünya kınamakla kalıyor. Elbette kınanacak, protestolar yapılacak. Bunun yanında da bazı yaptırımlarla İsrail'in cezalandırılması da gerekiyor. Şımarık, dünyayı takmayan İsrail’in cezasız kalmaması dünya barışı için gerekli.

Ortadoğu, Avrupa ülkelerinde ve dünyanın pek çok ülkesinde halk ayakta, ama idareciler sessiz. Herhangi bir yaptırım konusunda harekete geçmekte gecikilirken, yüzlerce Filistinlinin kanı dökülmeye devam ediyor.

Ehud Olmert’in 22 Aralık 2008’de Türkiye’ye yaptığı ziyaret öncesinde saldırı plânlarının yapılmış olduğunun ortaya çıkması Türkiye’yi zor durumda bırakırken, “kandırılmış” pozisyona düşürdü. Çünkü 5 saat gibi uzun bir süre Erdoğan-Olmert görüşmesinin ardından “verimli ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirildiği” söylenmişti. Cumhurbaşkanı Gül ve Erdoğan’a “Abluka sebebiyle Gazze’de insanî kriz yaşanmayacak” sözünü verdiğini İsrail’in Ankara Büyükelçisi açıkladı. Olmert ülkesine dönmesinin üzerinden beş gün geçmesinin ardından da katliâma başladı. Belki de bu kandırılmış duygusu yüzünden İsrail’e en sert -haklı- tepkiyi başta Başbakan Erdoğan gösterdi.

Erdoğan, İsrail’in katliâmlarına son verdirmek, bölge ülkelerinin bu konuda birlikte hareket etmesini sağlamak amacıyla önce Suriye ve Ürdün, dün de Mısır’a bir ziyaret yaptı. Yarın da Suudî Arabistan’a gidecek. Yerinde bir teşebbüs, ancak sonuç alınabilir mi önümüzdeki günlerde göreceğiz.

İslâm dünyası yeni yeni adımlar atmaya başlıyor. “İslâm dünyasında birlikte hareket etmeyi sağlamak” amacıyla Arap ligi bugün, İslâm Kalkınma Örgütü de yarın toplanacak. Yani, katliâmının üzerinden 7-8 gün geçtikten ve o kadar masum insan öldükten, Gazze’de camiler, okullar, evler yıkıldıktan sonra!

Türkiye’nin kısa vadede yapması gereken yaptırımlar var. Öncelikle İsrail’le yapılan “işbirliği antlaşmaları” iptal edilmeli, ya da dondurulmalı. Başta hava kuvvetleri ile yapılan 140 milyon dolarlık antlaşma olmak üzere bütün ticarî ve askerî antlaşmalar iptal edilmeli.

550 milletvekilinin olduğu TBMM’de 350’nin üzerinde üyesi bulunan Türkiye-İsrail Parlamentolararası Dostluk Grubu’ndan 250’ye yakın üye istifa etti. Diğer üyelerde istifa etmeli, grup toptan feshedilmelidir. “Sivilleri öldürdüğümüze üzgünüz” gibi garip bir savunma yapan İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy ülkesine gönderilmeli, Türkiye’nin İsrail büyükelçisi de acilen çağrılmalı. İsrail malları boykot edilmeli…

Dünyanın acilen yapması gereken ise, BM sadece kınamakla kalmamalı, sert yaptırımlar getirmeli. Madem, dünyanın en büyük katliâmı olduğu söyleniyor. Başta İsrail Başbakanı Ehud Olmert olmak üzere, Şubat ayında yapılacak seçimlerde başbakan olmak için yarışan, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak savaş suçlusu ilân edilmeli ve yargılanmalı. Bütün bunların yanında ilâç, gıda yani insanî yardımlar içinde bombalardan kurtulan Filistinlilerin ölmemesi için acele edilmeli…

İsrail, kurulduğu günden beri hep kan ve gözyaşına sebep oldu. Dünya bu uru temizlemedikçe İsrail katliâmlarına devam edecek. Önce bu sorunun adını doğru koymak gerekir. Ortadoğu’daki sorun İsrail sorunudur, İsrail’in işlediği katliâmlardır. Bu sorun bir an evvel -ABD’ye rağmen- çözülmelidir.

Şimdi sözün bittiği noktadayız. Dünya insanlık daha fazla ölmeden harekete geçmezse 4 yaşındaki oğlunun ölümünü gören annenin, “Ahmet oyun oynarken öldü. Onun suçu neydi?” ya da 9 yaşındaki oğlu ölen annenin “Onun günahı neydi?” sorularına kimse cevap veremeyecek. İnsanlık Gazze de büyük bir imtihandan geçiyor ve bu imtihanı kaybetmemeli.

02.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.01.2009) - İçimiz yanıyor

  (02.01.2009) - Dünyanın yeni yıldaki imtihanı

  (28.12.2008) - Üç fotoğraf

  (27.12.2008) - Milletten özür dilemesi gerekenler

  (26.12.2008) - Burası Gazze…

  (21.12.2008) - Yasakçı zihniyet ve okuma alışkanlığı

  (20.12.2008) - Açılım, katılım, girişim…

  (19.12.2008) - Bahçeli’nin rahatsızlıkları

  (14.12.2008) - Tarihe not düşün

  (13.12.2008) - Yeni anayasadan vazgeçip mini değişikliğe razı olmak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır