"Gerçekten" haber verir 18 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

…Ve insanlık öldü



İsrail, Gazze’de 27 Aralık’ta hava saldırısı ile başladığı katliâmlarını sürdürüyor. Çoğu çocuk ve kadın olan bin 200’ün üzerinde insanı öldürdü, 5 binin üzerinde kişiyi yaraladı. İnsanlığın vicdanı Gazze’de öldürülürken 22 gündür dünya susmuş, sadece seyrediyor. Gazze yanıyor, söndüren yok. BM Güvenlik Konseyi “ateşkes” diyor. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni “Kararları BM değil, biz veririz” diyerek bütün dünyaya meydan okuyor. Dünyanın yasakladığı fosfor bombaları başta olmak üzere pek çok bombayı Gazzeliler üzerinde deniyor. “Niye ölmediler, bari burada öldürelim” diyerek 500 yaralının bulunduğu hastaneyi bombalıyor. Yiyecek depolarını bombalıyor.

Dünyanın pek çok ülkesinde insanlar sokaklarda İsrail’in katliâmını protesto ederken, İsrail saldırılarını daha da arttırıyor. Tanklarla Gazze’ye girdi önüne ne gelirse eziyor. İsrail’in takmadığı BM ise bütün bunlara karşılık saldırıları durdurmak için asker göndermek başta olmak üzere başka yaptırımlar yapmak yerine saldırılar karşısında adeta “ne halleri varsa görsün” dercesine yardım ekiplerini oradan çekti!

* * *

22 gün sonra “ve insanlık öldü” cümlesi katliâmları tam da anlatıyor. Görmeyen gözlere, duymayan kulaklara söyleyecek bir şey yok. Ancak içinde insanlık kırıntısı bulunanlara aşağıda yazacağımız “vicdansızlıklar” her şeyi anlatıyor.

Bir grup İsrailli bir Pazar günü, ellerine dürbün almış, çocuklarını ağacın dallarına kurdukları salıncağa bindirmiş, ellerinde yiyecek, gülücükler saçarak askerlerinin yaptığı katliâmı izliyorlar! Gazzeli çocukların, kadınların öldürülmesine alkış tutuyorlar, tezahürat yapıyorlar. Çocuğunu oraya getiren insanlıktan nasibini almamış bir İsrailli “çocuğum gerçekleri görsün” diye oraya getirdiğini söylüyor!

Başka bir tarafta iki İsrailli asker öldürdükleri Filistinlinin başında diğer arkadaşına poz veriyorlar. Büyük bir pişkinlik içinde gülüyor ve katliâm hatırası çektiriyorlar!

Diğer tarafta, İsrail askerinin ne kadar gözünün döndüğü görülüyor. Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta, bir Filistinli kadın, evlerini boşaltma uyarılarından sonra, elinde beyaz bayrak sallayarak evinden ayrılırken, askerlere bir şeyler anlatıyor. Sonra öğreniliyor ki, bu kadın da bebek ve kadın katili İsrail askerleri tarafından öldürülmüş!

Gazze’de bebekler öldürülürken, insanlar sığınacak yer bulmak için sağa sola kaçışırken, yaklaşık bir saat ötede İsrailliler eğlenebiliyor!

Bebek katili İsrail bu görüntülerin dünyada görülmesine rahatsız oluyor. Saldırılar ilk başladığından itibaren orada kalan ve büyük güçlüklerle İsrail’in zalimliklerini dünyaya duyuran gazetecilerin üzerine bomba atmaktan bile çekinmedi!

Gazze’deki katliâmı dünya televizyonda film seyreder gibi seyrediyor. Halklar tepkisini eylemlerle gösterirken, yöneticiler ya seyrediyor ya sadece kınıyor!

İnsanlık hiç bu kadar aşağılanmamıştı. İnsanlık imtihanı 22 gün de kaybetti.

* * *

Ülkeleri yönetenler sessiz kalsalar da vicdan sahibi, çocukların, kadınların öldürülmesini gözlerini kapatamayan milyonlarca insan dünyanın dört bir yanında protesto eylemlerine devam ediyor. Bu eylemlerden birisi de bugün Ankara’da yapılacak. HAK-İŞ, MEMUR-SEN, MÜSİAD, MAZLUM-DER VE AGD’nin organize ettiği ve yüzlerce sivil toplum kuruluşunun desteklediği mitinge, “dünyanın sessizliğine, emperyalizmin acımasızlığına, fosfor bombasına, insanlık suçuna, vicdansızlığa, akan kana karşı, Filistinli çocuklara destek vermek, mazlûmlar, barış, yaşama hakkı, insanlık, gözyaşı ve akan kanın durması, Filistinli kardeşlerimizi yüreklendirmek ve Filistin direnişini desteklemek için Sıhhiye’de olma” çağrısı yapıldı.

İnsanlık vicdanının ölmediğini göstermek için, Ankara’dan çıkacak sesin daha gür çıkması için herkesin Sıhhiye’de “ses” çıkarması gerekiyor. Ülkeleri yönetenlere inat insanlığın ölmediğini göstermek için bu tepkilere devam edilmeli.

* * *

Türkiye’nin saldırıların başladığı günden itibaren yaptığı diplomatik atak önemliydi. Ancak görüldü ki diplomatik ataklar İsrail’e etki etmiyor. ABD’yi arkasına alan İsrail dünyayı takmıyor. Bunun için artık yaptırımlar yapılmalı. Türkiye başından beri hiç değilse, büyükelçisini geri çağırıp, buradaki elçiyi geri gönderemez miydi? İmzalanan askerî ve ticarî antlaşmalar iptal edilemez miydi? İsrail mallarına boykot uygulatamaz mıydı? Elbette yapılırdı, ama 22 gündür “ülkeler arası ilişkilerdeki hassasiyetler” yüzünden yapılmadı, görülen o ki yapılmayacakta. Bundan sonra barış gücü oluşturularak İsrail’e askerî operasyonlar için mutlaka ama mutlaka çalışılması lâzım. Zira, artık gerçekten sözün bittiği yerdeyiz.

İlâç ve gıda yardımları İsrail’in müsaade ettiği kadar gönderilebiliyor. Ancak şu anda ilâç ve gıdadan ziyade—tabiî yardım da yapılsın— İsrail’in durdurulup cezasının kesilmesi lâzım. Filistinli bir doktorun dediği gibi biraz daha geç kalınırsa yardımlar yerine kefen gönderilmek zorunda kalınacak…

“İnsanlık öldü” ama orada başka masum çocuk ve kadınlar ölmeden “vicdan” sahibi olanlar harekete geçmeli. Hem de hemen…

18.01.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.01.2009) - ETÖ’de son durum…

  (11.01.2009) - Aç parantez, üç nokta parantezi kapat…

  (10.01.2009) - 2009, yeni anayasa ve özgürlük yılı olsun

  (09.01.2009) - İsrail’in cezasını kim kesecek?

  (04.01.2009) - Gündem: İsrail’in insanlık dışı katliamı

  (03.01.2009) - İçimiz yanıyor

  (02.01.2009) - Dünyanın yeni yıldaki imtihanı

  (28.12.2008) - Üç fotoğraf

  (27.12.2008) - Milletten özür dilemesi gerekenler

  (26.12.2008) - Burası Gazze…

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır