"Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Mehmet KARA

Milletin arzusu



MİLLETİN ARZUSU: 3D

Mahallî seçimlere iki ay kalmışken, özellikle iktidar partisi ile anamuhalefet partisi arasındaki atışma sertleşiyor. Önce Ankara’da Karayalçın’la Melih Gökçek arasındaki bu atışma, İstanbul adaylarına sıçradı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP adayı olarak sokaklara çıkması siyasî atışmayı iyice su yüzüne çıkardı.

Kılıçdaroğlu’nun, “Ben İstanbul’da çizmelerimi giyip gecekondu mahallelerini gezeceğim” sözüne ilk atışı Erdoğan yaptı. “16 yıl geç kalmış” diyerek cevap verirken, lâfı “3Ç” yani, ‘çamur, çukur, çöp’e getirdi. Çatlak ve çamurlu ayakkabılarıyla poz veren Kılıçdaroğlu ise, İstanbul’un çamurlu sokaklarında sözünü ispata çalıştı.

Başbakanın bu sözleri zaman zaman ortaya atılan bazı denklemleri akıllara getirdi. Meselâ, 3Y, 3Ç…

Biz de, milletin de nasıl bir yönetici isteyebileceğini formülüze etmeye çalışalım. Küçük çaplı bir anket yaptık etrafımızda… Buna göre, millet yöneticilerinin “3D” olmasını istiyor. Yani, ‘Dürüst, doğru ve dirayetli.’ Yoksa millet çamur üzerinden siyaset istemiyor. Kimse çamura da yatmasın.

* * *

KÜNYE ANKETİ!

Seçimler yaklaşırken artık gazete sayfalarında değişik anketlere rastlayacağımızı biliyorduk. Ama bu anket o türlü bir anketlerden değil. Hürriyet gazetesi, künyesinde yer alan insanlarla Ergenekon soruşturması ile ilgili bir anket yapmış.

“Künye anketi”nden çarpıcı sonuçlar çıkmış. Ankette Ergenekon dâvâsına nasıl bakıldığı” sorulurken üç şık yer almış. “Dâvâ sürecinde her şey hukuk içinde işliyor. Devlette çeteleşme var ama, bazı kişileri de gözdağı vermek için dâvâya dahil ediyorlar. Bu dâvâ tamamen AKP’nin siyasî bir manevrası.”

Gazetenin künyesindeki isimler ezici bir çoğunlukla ikinci şıkta yer alan “çeteleşme var ama…” görüşünde birleşmişler.

Ne diyelim herkesin görüşü kendisine…

* * *

NASIL HESAP (2)

Cifir hesabı bir ilim dalıdır. Ancak doğru kullanıldığında… Geçtiğimiz haftalarda bu köşede bir yazı yazmıştım. (19.1.2009) Devlet Bahçeli, partisinin kuruluş yıl dönümü olan 9 Şubat 2009 tarihinden yola çıkarak ne zaman iktidar olacaklarının hesabını yapmıştı!

Şimdi de bazı AKP’liler partisinin sloganı olan “Durmak yok yola devam” ve Recep Tayyip Erdoğan harflerinin toplamının 18 olduğunu bulmuşlar. Bunun üstüne bir de seçimlerde kullanılacak oy pusulasında da AKP’nin 18. sırada yer alması onları heyecanlandırmış. Parti yöneticileri de bu hesabı yapıyorlar mı bilemeyiz, ama böyle bir hesaplama yöntemi ne cifir ilmiyle ne de ebcedle izâh edilebilir.

* * *

ALLAH VERGİSİYSE…

Kış ayları geldiğinde Türkiye’nin yüreği ağzına gelir. Birçok şehir artık doğal gazla ısınıyor. Ve doğal gaz ağırlıklı olarak Rusya, Ukrayna ve İran’dan alıyoruz. Geçtiğimiz sene İran gazı kestiğinde sıkıntı yaşanmıştı. Bu sene de Ukrayna ile Rusya arasındaki anlaşmazlık yüzünden “gazsız kalma” tehlikesi ile karşı karşıya kalındı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen geçtiğimiz günlerde İran’a karşılıklı ticareti arttırmak amacıyla gittiğinde doğal gaz konusu da gündeme gelmiş. Tüzmen, İran Ticaret Bakanına öyle bir söz söylemiş ki… “Bize sattığınız petrol ve doğal gaz için Allah vergisi deyip duruyorsunuz. Madem Allah vergisi, Türk kardeşlerinize bedava verin ya da karşılığında size bir şeyler satalım...” (Akşam, 28.1.2009)

Yorumu size bırakıyorum…

* * *

DİLİN KEMİĞİ…

Söylenilen sözlerin nerelere varacağını düşünmeden konuşulursa kişiyi zor durumda bırakabiliyor. Özellikle televizyonlarda çokça rastladığımız ve “dil sürçmesi” diyerek geçiştirilen bazı “gaflar” çok zaman küçük çaplı krizlere yol açabiliyor.

Yılların gazetecisi Mehmet Ali Birand da geçtiğimiz hafta içinde böyle bir gafa imza attı. Dil sürçmesi mi, kalbinden geçene mi söyledi anlayamadık.

CHP İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na sorular soran Birand sohbete “Tebrikler. İnşallah kazanacağız” diyerek başladı. Sonra başka bir televizyon programında kendisini savunan Birand, “Benim dilim hep sürçer” derken, Topbaş’ın kazanacağını iddia etti.

Biz ne demek istediğini anlayamadık doğrusu… Dilin kemiği yok ki… Bazen böyle doğruyu bazen de yanlış söyleri söyleyebiliyor…

01.02.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.01.2009) - Dünyayı yeniden biçimlendirmek!

  (30.01.2009) - Sulandırmayın ki demokrasi ve hukuk kazansın

  (27.01.2009) - Magazinleştirmek...

  (25.01.2009) - Eğitimin "karnesi"

  (24.01.2009) - AB konusunda kararlılık

  (23.01.2009) - Enkazların hesabını vermeyecekler mi?

  (19.01.2009) - Hayal kırıklıkları

  (18.01.2009) - …Ve insanlık öldü

  (17.01.2009) - ETÖ’de son durum…

  (11.01.2009) - Aç parantez, üç nokta parantezi kapat…

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır