"Gerçekten" haber verir 07 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Zafer AKGÜL

Biz de ümitliyiz



Uzun zamandır emekliliğin tadını çıkaran eski genelkurmay başkanı Yaşar Paşa da nihayet konuştu ve gündeme geldi. Ergenekon dâvâsı sürecinde ifadesi alınan, içeri tıkılan, serbest bırakılan kişilerin hikâyesi anlatılırken belgelendirme kapsamında sık sık karşılaştığımız telefonların dinlenmesi hususunda bir açıklama yaptı hemen sıcağı sıcağına. Yaşar Paşa “Kimse rahat konuşamıyor” dedi. Paşamızın Ergenekon dâvâsına muhatap olanlara zımnî bir desteği şeklinde algılanacak bu yorumları, mahkemelerin bağımsızlığına ne derece etki eder bilemiyoruz. Ama bağımsız yargı ilkesine olumlu katkısının olmayacağından eminiz. Ve bu yaklaşım biçimi sorunu halledecek bir biçim de değildir. Yani bir çözüm sunmuyor Büyükanıt Paşanın açıklamaları. Bu beyanatı ortaya karışık bir lâf olarak değerlendirilecektir.

Telefonların dinlenmesinin hukukî yönü ayrı bir mesele. Ama diyelim ki dinleniyoruz, hepimiz dinleniyoruz. İçimizdekiler tarafından değil de dışarıdaki merkezler tarafından dinlendiğimizi de hesaba katarak söyleyelim bunu. Ne olacak şimdi? Eğer telefon konuşmalarımızda gayrimeşru ve illegal sözler, hükümler, kanaatler geçmiyorsa neden rahatsız olacakmışız ki? Yani her şeyi meşru olan bir vatandaş dinlenmekten neden çekinsin ve gocunsun ki? Olaylara, kişilere, kurumlara karşı yasal olan fikrini, tepkisini telefondaki muhatabına aktaran kişi dinlenmekten niçin rahatsız olsun? Bir kişiye söylediğini bin kişinin önünde de söyleyecek kadar hukuka, ahlâka, insanlığa, demokrasiye uygun konuşan, katakullisi olmayan, kumpas ve entrika peşinde olmayan bir kişi bize göre hiç de rahatsız olmamalı..

Sayın Büyükanıt Paşanın bahsettiği mesele, aslında eski genelkurmay başkanı ve 28 Şubat sürecinin aktif paşalarından biri olan İsmail Hakkı Karadayı’nın son günlerde medyada yer alan telefon kayıtlarının yayınlanması meselesidir. Ancak bu tür konuşmaların ne derece meşru, ahlâkî, hukukî olduğu hesaba katılmadan rahatsızlık belirtisi göstermekten rahatsız olmak lâzımdır. Asıl o zaman rahatsız olunmalı. Zira Karadayı’nın konuşmalarında siyasîlerin, hem de kendilerine destek siyasîlerin bile ardından gıyabında söyledikleri sözler yenilir yutulur cinsten değildir. O kayıtlarda geçen “P...venk, kaypak, kaltak, iktidarı altın tepside sunduk, beni sırıtarak dinledi” gibi ifadelerin hangi ağızdan çıktığı hususu, inanın milleti daha çok rahatsız etmiştir.

Milletin kendisini ve iradesini koruması için eline silâh verdiği silâhlı kuvvetler mensubu hem de en tepe noktalara çıkarılmış bir mensubu, millî iradeye müdahale edildiği bir süreçte, milletin oylarıyla meclise gönderilmiş ve başbakanlık yapmış kişiler hakkında bu şekilde hakaretamiz konuşmuşsa bundan herkesten önce Yaşar Paşamızın rahatsız olması lâzım. Çünkü bu tür olaylar öncelikle milletin gözbebeği mesabesinde olan orduyu ve ordunun itibarını sarsar. Buna kimsenin hakkı yoktur. ”Ordunun itibarını zedelemesinler” şeklindeki uyarıları en başta ordu mensuplarının dikkate alması gerekmez mi?

Yaşar Paşa siyasete dair görüşlerini de belirtmiş. Ülkenin durumunu vahim gördüğünü, ama ümitvar olduğunu söylemiş. İnanın biz de ümitliyiz. Artık sahte şeyhler, irtica, mürteci, anarşi, kargaşa gibi kurmaca senaryolarla bir takım cuntacıların millî iradeye müdahale etme modası geçiyor. Millet daha doğrusu dünya kamuoyu, bu tarz bahanelere inanmıyor ve ciddîye almıyor. Geçmişteki örneklerin aksine siyasetçilerin arkasından kayıtsız şartsız, muhakemesiz gitmiyor. Eski tarz siyasî söylemlere de kanmıyor. "Şu beleş, bu beleş, şu bedava, bu bedava” gibi uçuk ve ayağı yere basmayan vaadlere de itibar etmiyor. Hülâsa millet siyasetçilerin önünde yürüyor. Memleket meselelerine askerlerden daha dikkatli ve daha analizci yaklaşım içerisinde. Bundan böyle eski söylemlere kimsenin kulak verdiği yok. Biz de bundan dolayı ümitvarız.

07.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.02.2009) - Rüzgâr durmadan eserdi

  (30.01.2009) - Kantarın topuzu kaçmasın

  (22.01.2009) - Yargısız infaz

  (16.01.2009) - Bombalı günler

  (09.01.2009) - İnsanlıktan yanayız

  (01.01.2009) - Ahlâksız savaş

  (25.12.2008) - DNA’nı severiz, RNA’dan ötürü

  (18.12.2008) - Özür kabahatten büyük olmasın

  (05.12.2008) - Nerdesin akl-ı selim?

  (28.11.2008) - Hatadan dönmek, fazilettir

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla