"Gerçekten" haber verir 11 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

AKP: 52 mi, 40’ın altı mı?



Erdoğan seçim mitinglerinde halktan, 22 Temmuz’daki yüzde 47’nin de üzerine çıkan bir oy beklediğini tekrarlıyor.

Baykal ise tuhaf bir mantık yürüterek, AKP için yüzde 52 gibi bir “çıta” belirliyor; bunun altındaki rakamı başarısızlık sayacağını söylüyor.

Güya yerel seçimde devlet imkânlarının kullanılması, iktidar partisine fazladan dört-beş puan kazandırırmış. Hesap buna dayanıyormuş.

Kendi hedeflediği oy oranını telâffuz etmezken, güya mücadele ettiği iktidar partisi için böylesine “cömert” bir tahminde bulunan Baykal ne yapmak istiyor, hangi akla hizmet ediyor?

Partisinin “umutsuz vak’a” olma niteliğini iyice perçinleyip pekiştirmeye mi çalışıyor; yoksa 2002’den beri sürdürdüğü “AKP değirmenine su taşıma” görevinde yeni bir aşamaya mı geçti?

Doğrusu, her yönüyle garip bir durum bu.

Peki, 29 Mart’a iki buçuk hafta kala, seçmen eğilimlerini ortaya koyan gerçek tablo ne? Gösterilmeye çalışıldığı gibi AKP yüzde 50’lerin üzerinde mi? CHP, MHP ve DTP ne vaziyette?

Bugünkü Meclis tablosunun dışında kalan diğer partilerin, özellikle DP ve SP’nin durumu ne?

Medyada yeni bir seçim anketi yayınlanmayalı galiba aylar oldu. Ve hatırımızda kaldığı kadarıyla, o zaman neşredilen anketlerin gösterdiği dağılımda “kararsız” veya “hiçbiri” şıkkını işaretleyenlerin oranı rekor seviyelere ulaşmıştı.

Bu sonuç, bir cihetiyle mevcut siyasî yapıda yer alan partilerden duyulan memnuniyetsizliği ortaya koyarken, diğer cihetiyle seçmende yeni ve farklı bir arayışın başladığına işaret ediyordu.

29 Mart’a haftalar kala, son anketlerle ilgili olarak çıkan ipuçları, özellikle AKP açısından bir yükselişin değil, gerilemenin sinyallerini veriyor.

Söz gelişi, bir yabancı firma tarafından yaptırılan ankette AKP’nin alacağı oylar yüzde 40-45 aralığında gösterilirken (Habertürk, 4.3.09), A&G araştırma şirketi sahibi Adil Gür, iktidar partisi için “Yüzde 40’ın da altına inebilir” tahmininde bulunuyor (Neşe Düzel, Taraf, 9.3.09).

Ve böyle bir sonucun en önemli sebebini, giderek ağırlaştığı gözlenen krizle açıklıyor Gür.

Gerçekten, AKP iktidarlarının ilk beş yılında ekonomide yaşanan “bolluk ve rahatlık” görüntüsünün yerini, bilhassa geçen yıldan bu yana kendisini hissettiren daralma ve sıkıntılar aldı.

Özellikle son aylarda açıklanan resmî rakamlar, beş yıldır gözlenen büyümenin küçülmeye dönüştüğünü, iş sahibiyken çıkarılan yüz binlerce kişinin dahil olmasıyla işsiz sayısının rekor seviyelere ulaştığını ve her geçen gün arttığını, borçlanıp da ödeyemeyenlerin de sür’atle çoğaldığını ürpertici bir şekilde gözler önüne seriyor.

Geçen altı buçuk yıl zarfında banka kredisiyle ev ya da araba alıp veya kredi kartına yüklenip ağır borç yükü altına giren birçok insanın, bu olumsuz göstergelerin açığa vurduğu krizin sonucu olarak işsiz kalması veya gelir kaybına uğraması, ekonomide yaşanan sıkıntıyı derinleşen bir toplumsal sorun olma boyutuna taşımakta.

AKP bu durumun yol açması muhtemel kayıpları önlemek veya asgarîye indirebilmek için adeta kriz yokmuş gibi davranarak, olanın da küresel krizin yansıması olduğu ve önceki benzerlerine kıyasla daha az hissedildiği söylemlerini kullanarak ve de dikkatleri başka konulara çekmeye çalışarak vaziyeti kurtarma çabasında.

Ama görünen o ki, işi giderek zorlaşıyor.

Ne var ki, bu durumun genel olarak CHP veya MHP’ye yöneliş gibi bir sonuç getirdiğini söylemek de zor görünüyor. Çünkü bu iki parti halkın talep ve beklentilerine cevap veremiyor.

Hal böyle olunca, arayış içine giren kesimleri ikna edecek alternatif adreslere duyulan ihtiyaç kendisini daha kuvvetli bir şekilde hissettiriyor.

Dileriz, 1950’lerin DP’sini 21. yüzyıla taşıma iddiasıyla yola devam eden günümüz DP’si bunu başarır ve 29 Mart’ta alacağı sonuçla, ülkeyi, bir yıl geçmeden tıkanan 22 Temmuz tablosundan çıkaracak adres olduğunun işaretini verir.

11.03.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.03.2009) - Siyasetin zorlu kışları

  (08.03.2009) - İstiğfar dersi

  (07.03.2009) - AKP kalıcı mı?

  (06.03.2009) - Merkez partisi olmak

  (05.03.2009) - Siyasette kalıcılık

  (04.03.2009) - Sürprize açık seçim

  (03.03.2009) - 28 Şubat ve yargı

  (01.03.2009) - 40 yaşa enfüsî bakış

  (28.02.2009) - 28 Şubat ve AKP

  (27.02.2009) - Kriz, asker, İsrail

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  H. Hüseyin KEMAL

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla