16 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Mehmet KARA

DP’de kongre günü…


A+ | A-

Mayıs ayı demokrasimiz için önemli bir aydır. DP’nin 14 Mayıs 1950’de iktidara gelmesi “demokrasi bayramı” olarak kutlanmasa da milletin gönlünde yerini almış ve gönlünde “demokrasi bayramı” olarak kutlamaktadır.

DP’nin iktidara gelmesinin sene-i devriyesinden iki gün sonra bugün Demokrat Parti’nin 5. Olağanüstü Kongresi toplanıyor. Kongrede yeni genel başkan, Genel İdare Kurulu ve Merkez Kararı üyeleri seçilecek. Bin 112 delegenin oy kullanacağı kongrede üç aday genel başkanlık için yarışacak.

Demokrat Parti, 22 Temmuz seçimlerinden sonra bir takım sebeplerle seçim barajının altında kaldığı bir zamanda yapılan 6 Ocak 2008 tarihinde toplanan 4. Olağanüstü Kongre’de genel başkanıyla yönetim organlarını yenilemişti. Bu kongrede 15’in üzerinde aday arasından Süleyman Soylu Genel Başkan olmuştu. Soylu, bu kongreden 11 ay sonra 15-16 Kasım’da yapılan 9. Olağan Büyük Kongresi’nde de tekrar genel başkan seçildi.

Soylu, bu 14 aylık süre içerisinde neredeyse Türkiye’de adım atmadığı bölge kalmadı. 29 Mart mahallî seçimlerine girerken kendisini oy oranı ile bağlayan Soylu, partisi 5.4’ün altında oy aldığı için seçimlerin hemen ardından partisinin yetkili organlarından olağanüstü kongre kararı çıkarttırdı. Bu safhada aday olmayacağını açıklamasına rağmen, gelen yoğun talep üzerine tekrar aday olduğunu açıkladı.

İşte, şimdi bu kongre için gün geldi çattı ve kongre bugün Anadolu kongre ve gösteri merkezinde yapılacak. Şu anki Genel Başkan Süleyman Soylu ile birlikte DYP eski Genel Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk, DP Genel Başkan Yardımcılarından Mehmet Ali Bayar yarışacak. Bu yarış demokratik bir yarış olacak. 10-15 gündür kamuoyunda DP üzerine yapılan tartışmalardan sonra delege kararını bugün verecek.

* * *

14 Mayıs 1950’da demokrasinin bir zaferi olarak iktidara gelen Demokrat Parti’nin 10 yıllık iktidarının 27 Mayıs askerî darbesi ile yolu kesilmeseydi, bugünkü Türkiye’nin “gelişmekte olan ülkeler”den olmayacağı, “gelişmiş ülke” olacağı kaçınılmazdı.

Köylüye insan olduğunu hissettiren, inanç özgürlüğünü sağlayan, iktidara geldiğinde ilk iş olarak ezanı aslına çeviren, din derslerini okullarda okutmaya başlayan, tek parti zihniyetinden ülkeyi kurtaran, en önemlisi de halkın değerlerine saygılı, onun isteğini baş tacı eden bu misyona her zamankinden çok ihtiyaç var.

Türkiye’de birçok mesele tartışılırken, “merkez sağ” diye târif edilen, aslında tam olarak ismi “demokrat misyon” olan siyasî yapılanmanın eksikliği hissediliyor. İktidara karşı alternatif ihtiyacı her zaman dile getiriliyor. AKP’li yöneticiler dahi alternatifsizlikten, muhalefet yokluğundan yakınıyor! Çünkü alternatif olursa hem bundan ülke ve millet yararlanacak, hem de iktidar. Çünkü yanlışlarını sırf muhalefet olsun diye değil, milletin arzu ettiği şekilde düzeltilmesi için bir ikaz edenler olacaktır.

Bu partiye gönül verenlerin bu ihtiyacı karşılamak, milletin değerlerine saygılı, korkmadan, çekinmeden milletin istediğini yeri getirecek kadroları işbaşına getirmeleri konusunda üzerlerine görev düşüyor. Güçlü bir alternatif oluşturmak için bu partinin her ferdi elinden geleni yapmalıdır.

DP son mahallî seçimlerde 3.9’luk bir oy almış olsa da oy aldığı bölgelere bakıldığında ne sahil partisi, ne bölge partisi olmuştur. Bu da DP’nin “Türkiye partisi” olduğunu ve milletin demokrat misyona ihtiyacını gösteriyor. “Bitti, artık dirilemez” denilirken, yok farz edilirken 1.5 milyondan fazla oy alabilmesi de bunun göstergesidir.

DP’nin geleneğinde kavga, gürültü yoktur. Adına yaraşır bir vakar ile kongresini yapıp genel başkanını seçecek ve Pazar’dan itibaren de bu genel başkan etrafında toplanıp, iktidara alternatif bir kadroyla, milletin hizmetinde olacaktır. DP’ye gönül verenlerin temennisi budur.

16.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.05.2009) - Çözüm demokraside...

  (10.05.2009) - Bir öyle, bir böyle

  (09.05.2009) - 5 mi, 7 mi?

  (08.05.2009) - “Uzlaşı” bu kadar zor bir şey mi?

  (03.05.2009) - Söz geri alınır mı?

  (02.05.2009) - Gündeme dönülemiyor

  (01.05.2009) - Korkmayın!

  (26.04.2009) - Akredite gazetecilere ipuçları

  (25.04.2009) - Anayasa değişikliği ve görev süresi…

  (24.04.2009) - Revizyon ve ötesi…

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis