16 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

H. İbrahim CAN

Dünya gündeminden notlar


A+ | A-

Dış politikadaki gelişmelerin hızı, bizi bugün tek bir konu yerine, son gelişmelerle ilgili kısa değerlendirmeler yapmaya zorladı. İşte dış politikada son birkaç gündür olup bitenlerin kısa öyküsü.

***

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan’da bütün şüphelere son verip, tartışmaları bitirip döndü. Zaten olması gereken buydu. Keşke ipler bu kadar gerilmeden bu ziyaret yapılabilseydi. Tabiî bu arada Ermenistan’la yol haritasının da bu ziyaretten hasarsız çıktığı söylenemez. Zira bu açıklamalara göre sınırın açılması bir başka bahara kaldı. Dolayısıyla bu gezi ile Alican Kapısında bekleyenlerin bekleme süreleri birkaç yıl uzadı gibi.

***

“Bu başımızın üzerinde yükselen duvar, İsraillilerle Filistinliler arasındaki kördüğümün çarpıcı bir hatırlatıcısı” diyordu Papa, Kudüs ile Beytüllahim’i ayıran beton duvarın dibindeki el-Aida Mülteci Kampı’nda konuşurken. “Her gün daha fazla sınırın—ticarete, seyahate, insanların dolaşımına, kültürel alış verişe— açıldığı bir dünyada hâlâ duvar örüldüğünü görmek trajiktir”

Papa’nın Yahudileri memnun etmeyen gezisi bu sözlerle daha da ilginç hâle geliyordu. Önce Yahudi soykırımını yeterince lânetlemediği için eleştirilmişti. Şimdi ise Papa, İsrailleri hem iki devletli bir barışı kabul etmedikleri, hem de nefret ve düşmanlığın timsali bir duvar ördükleri için eleştiriyor. Gazze’ye uygulanan ambargonun kısa süre içinde kaldırılması için duâ ediyor Papa. Bir çok Müslüman liderin yapmadığını yaparak, beklenenden daha cesur bir çıkış yaptı.

***

Dünyadaki enerji kaynaklarının giderek azalması, kutup bölgelerindeki petrol ve doğal gaz kaynaklarının gelecekteki en büyük çatışma kaynaklarından birisi olacağını gösteriyor.

Rusya’nın yeni ulusal güvenlik stratejisinde Rusya sınırlarına yakın kuzey kutbu bölgelerindeki kaynaklara sahiplenmek için yapılacak mücadelenin silâhlı bir çatışmaya dönüşebileceği öngörülüyor. ABD, Norveç, Kanada ve Danimarka, milyarlarca ton petrol ve gaz içeren bu bölge üzerinde Rusya’nın hak iddia etmesine karşı çıkıyorlar. Aslında son otuz yılın çatışmalarını özetleyen değerlendirmeyi Putin geçen yıl yapmıştı: “Bir çok çatışma, dış politika eylemi ve diplomatik hareketler petrol ve gaz kokuyor.” Bu tehlikeye karşı bizim de kendi rezervlerimizi bir an önce tesbit edip işletmeye başlamamız ve aynı zamanda alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekmez mi? Tabiî rüzgâr enerjisinde olduğu gibi yetersiz fizibilite ve planlama ile, nükleer enerjide olduğu gibi kaplumbağa adımlarıyla meydana çıkmadan! Bu arada TPAO’nun ikide bir, iki kuyuda da petrol bulduk açıklamalarını anlamak mümkün değil. Günümüz teknolojisiyle bu kaynakların şimdiye kadar çoktan tesbiti gerekmez miydi?

***

Dünyayı daha adil, daha özgür, daha barışçı bir yer yapma propagandasıyla iktidara gelen Obama, yavaş yavaş geri adım atmaya başladı. Guantanamo’da, Irak’ta ve dünyanın başka yerlerindeki gizli hapishanelerinde Amerikan askerleri ve istihbaratının yaptığı kötü muamele görüntülerini yayınlamaktan vazgeçti. Resmen açıklanmayan gerekçe ise, gerçekten zalimane olan bu resimlerin Amerikalılara karşı dünyadaki öfkeyi daha da arttıracağı. Gerekçeye bakın! Suç işleyenlerle hesaplaşmak yerine onları koruyan özgürlükçü ve adil Obama’ya, Rabbim itidal versin.

16.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.05.2009) - “İstihbarat kıskançlığı”na müsteşarlık çözümü!

  (14.05.2009) - Obama, İslâm dünyasına neden Mısır’dan hitap edecek?

  (13.05.2009) - Cehenneme dönen Cennet: Svat Vadisi

  (12.05.2009) - Papa Ortadoğu’ya umut getiriyor (mu)?

  (11.05.2009) - Kürt sorununda iyi dilek ve teklifler yeterli mi?

  (10.05.2009) - Kalıcı dostluğun on altın kuralı

  (09.05.2009) - Türkiye, Ermenistan-Azerbaycan görüşmeleri sürecinin neresinde?

  (08.05.2009) - Obama’nın yeni AfPak* stratejisi!

  (07.05.2009) - Türkiye, insan hayatından memnun mu?

  (06.05.2009) - Prag’ta Dağlık Karabağ zirvesi

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis