19 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Gültekin AVCI

Orgeneral ve Stay Behind


A+ | A-

Eski Genelkurmay başkanı Yaşar Büyükanıt’ın TV’deki konuşmalarını izleyince sarsıldım doğrusu. Bu sarsıntının en büyük sebebiyse generalin profiller yelpazesinin neresinde durduğunun ve başkalarının kendisine göre aldığı pozisyonun tam şuurunda olmamasıydı. Yani kafası karışıktı generalin. Neden mağdur olduğunu bilmediği gibi 27 Nisan muhtırası cihetiyle neden mağdur ettiğini de bilmiyor bir görüntü bıraktı bende.

27 Nisan muhtırasını kendisinin yazdığını açıkça ifade etmesi, belki bir orgeneralin açık yürekliliği zaviyesinden puan alır, ama bunu kendisinin önüne geçemediği bir derin kitleye verilmiş taviz gibi göstermesi, kendince memleketin içinde bulunduğu ‘şartlar’dan dem vurması hiç tatmin edici değildi.

Memleketin içinde bulunduğu şartları, Genelkurmay’ın değerlendirme lüksü yoktur.

Türkiye’nin de özel şartları yoktur. “Özel şartlar, öyle ama…” bakışıyla askerî vesayet günden güne mesafe kat etmedi mi? Özel şartlar dedikleri, yıllardır teneffüs edilen demokrasi aromalı askerî diktatorya havasıdır.

27 Nisan madem Büyükanıt’ın dediği gibi muhtıra değil, sadece görüş belirten bir bildiriydi, neden tüm basında e-muhtıranın üzerine aylarca yorumlar yapıldığı halde bugüne kadar Genelkurmay seviyesinde ‘Bu muhtıra değil, bir görüş bildirisidir’ açıklaması yapılmadı acaba? Yapılmadı, çünkü bal gibi muhtıraydı. Eğer ‘Bildiridir’ açıklaması yapılsaydı amaçladıkları tepkiyi koymamış olacaklardı.

“Derin devlet olsaydı, 53 yıldır görürdüm” diyor Yaşar Paşa. Ama Genelkurmay’da hiçbir general, NATO konseptinde sivillerin ve Meclisin bilgisi dışında kurulan ve faaliyet gösteren Stay Behind (orduya paralel perde arkası oluşumlar) yapılanmasını derin devlet kabul etmez ki? Bunun her NATO ülkesinde mevcut makul bir yapılanma olduğunu düşünürler. Bu yapılanmanın kontrol dışılığı ve yozlaşmasının memleket vücudunda oluşturduğu habis tümörleri görürler, ama kabul edemezler.

İtalya’da 1974’de Operasyon Tora Tora darbesi soruşturmasında Savcı Tamburino’ya ifade veren Albay Amos Spiazzi gibi. Ne diyordu darbe teşebbüsünün aktörlerinden Albay Spiazzi: “…Savcıya bazı şeyleri söylemem mümkün müydü? Hayır; çünkü askerî gizlilik buna engeldi.”

İtalya gibi askerî vesayetin mecburî kâbus olmadığı bir ülkede, bir Albayın askerî gizliliğe verdiği öneme bakınız. Bir de, yıllardır askerî vesayet prangasında demokrasi damarları kurutulmuş bir ülke olan Türkiye’de askerî gizliliğin hangi boyutlarda olabileceğini ve ne gibi değerlere rağmen korunabileceğini düşünün. Hukuka rağmen, yaşanan zulümlere rağmen, kanlı ihtilâllere rağmen, millete rağmen… Ergenekon tutuklu sanığı Yarbay Mustafa Dönmez için Genelkurmay’ın silâh ve mühimmatını kaçırmaktan askerî mahkemede dâvâ açılıyor. Hal böyleyken Genelkurmay, “Ergenekon yapılanması orduda kimleri potasında eritiyor?” düşüncesine kapılmadan sadece ve sadece “Bu silâhları, belgeleri ve bilgileri dışarıya nasıl sızdırıyorlar ve nasıl sızıyor?” sorularının peşine düşüyor.

Bugün Türk Stay Behind illegal şebekesinin içinde muvazzaf generaller mevcuttur. Henüz bu kişiler savcılarca alınamamıştır. Bu şebekenin içinde olmayan, ama TSK’nin sivillere rağmen motor güç olmasını kabul eden, balans ayarlarını makul bulan generallerin sayısı kesinlikle az değildir. Ekseriyettir. Ve bu şebekenin içinde olmayan bir generalin de böyle güçlü ve kendisini aşan bir sofistikasyona sahip bir yapıyı ‘Evet, var’ diyerek kamuoyu önünde deşifre etmesi mümkün mü? Bunu beklemek mantıklı mı?

Büyükanıt, derin devletin olmadığını beyan eden açıklamasıyla çelişkili bir şekilde “Ergenekon mağduruyum” diyor. Ama Ergenekon’un ordu içinde kurulmadığı düşüncesiyle. Halbuki Ergenekon, ordu içinde kurulmuştur. Yaşar Paşanın böyle bir gerçeği kabul etmesi, kendisini de mesuliyet altına sokar, zira “Neden engellemedin veya böyle bir yapıyı kabul etmesen de neden göz yumdun?” sorularının altından kalkamaz.

Kimse unutmasın.

Her Ergenekoncu darbecidir, ama her darbeci Ergenekoncu değildir.

Aziz milletimiz ise hem darbeciliği, hem de Ergenekonculuğu lânetlemektedir.

19.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.05.2009) - Kürdün Kürdü kırması mı?

  (12.05.2009) - KDGM, istihbaratı koordine edebilir mi?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis