19 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Umut YAVUZ

Türkiye Batı’ya sırtını mı dönüyor?


A+ | A-

Türk dış politikası son dönemlerde oldukça hareketli ve sancılı dönemlerden geçiyor. Birçok bölgesel ve küresel problemle karşı karşıya kaldığımız dönemde, Dışişleri Bakanlığında bir kan değişimi yaşadık. Genç, dinamik ancak yaşı gereği tecrübesiz ve toy olan Babacan’ın yerine, yaşlı, tecrübeli ve ‘derinlikli’ Davutoğlu görev yapmaya başladı. Belki de kökü geçmişe dayanan sorunlarla mücadelede Babacan yetersiz bulunduğu ve nisbeten daha tecrübeli olan Davutoğlu’nun bu işi daha iyi kotaracağı düşünüldüğü için sözkonusu değişiklik makul karşılanabilir. Ancak bu değişikliğin çok farklı anlamları ve algılanış biçimleri de var.

Bu farklı algılanış biçimlerinden bir örneği geçtiğimiz gün Türk dış politikası hakkında ayrıntılı bir rapor ve analiz yayınlayan Finlandiya Dış Politika Enstitüsü verdi. Avrupa Birliği ve Finlandiya dış politikasıyla ilgili düşünce üreten enstitü “Yeni Stratejik Kimlik Arayışı: Türkiye Bağımsız Bölgesel Güç Olarak mı Ortaya Çıkıyor?” başlıklı bir rapor yayınladı. Bu rapor aslında Türk dış politikasının geleceğinde nasıl bir yol izleneceği konusunda Avrupa’nın algılayışını ortaya koyuyor. Öncelikle raporda Türkiye’de dış politikada derin bir dönüşüm ve değişim yaşandığının altı çiziliyor. Türk dış politikasındaki bu hızlı değişimin Batılı bir çok uzman tarafından “Türkiye Batı’ya sırtını dönüyor” şeklinde algılandığı da belirtiliyor.

Finlandiya Dış Politika Enstitüsü analistleri Hanna Ojanen ve Igor Torbakov tarafından kaleme alınan raporda şu görülere yer veriliyor:

“Türk liderleri epeydir yorulmadan Cezayir’den Suudi Arabistan’a ve Rusya’dan Azerbaycan’a dünyanın her yerinde krizlere el atıyorlar. Gittikleri her yerde yeni diplomatik inisiyatifler geliştirme eğilimini yansıtıyorlar, arabuluculuk öneriyorlar, bölgesel güvenlik yapılarını tasarlayıp ilerletiyorlar ve aynı derecede önemli olan ticari bağları güçlendirmeye çalışıyorlar.”

Türkiye’nin son dönemdeki tüm bu diplomatik faaliyetlerinin Avrasya ve Orta Doğu kuşağına oturmasının “Ankara’nın geleneksel Batılı müttefikleri Avrupa Birliği, ABD ve NATO’nun” gözünden kaçmadığının ve “ihtiyatlı teşvikle ciddî endişe arasında” karışık hisler uyandırdığının aktarıldığı raporda, “Türkiye’deki yön değişiminin ardından ortaya çıkan kendine güven ve iddianın Batı’nın stratejik amaçlarıyla ne ölçüde örtüşeceğinin ve Ankara’nın Batı’nın “sorunlu” kabul ettiği ülkelerle iyi komşuluk ilişkilerini ne kadar bağımsız işleyeceğinin” Batılı uzmanlarca cevabı aranan en önemli iki soru olduğu kaydediliyor.

Türkiye’nin stratejik bağımsızlığını güçlendirme çabalarının kavramsal çerçevesinin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Stratejik Derinlik” kitabında çizildiği anlatılan raporda, “Davutoğlu’nun stratejik derinliği, Türk dış politikasının sadece Batı yerine farklı alternatif eksenler üzerine inşa edilmesi altın fırsatını sunuyor. Son yıllarda Türkiye’nin aktif dış politikasının temeli bu kavrama (stratejik derinlik) dayanıyor” görüşlerine yer veriliyor.

Esasında Dışişleri Bakanlığı makamında değişim tam da bu noktaya tekabül ediyor. Yeni dönemde Türkiye Ahmet Davutoğlu yönetimindeki dış politikasında yüzünü doğuya, sırtını da batıya çevirmiş durumda görünüyor. AB süreci ile ilgili son dönemlerde gerek Cumhurbaşkanı, gerekse Başbakan’ın dilinden duyduğumuz sert açıklamalar da bu dönüşümün sinyallerini veriyor.

Bu gelişmeleri şu şekilde de okumak mümkün: Önümüzdeki dönemde AB süreci yavaşlayabilir, zayıflayabilir ve AB reformları da başka bir bahara kalabilir.

Ne diyelim, hayırlısı olsun...

19.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.05.2009) - İslâm Şûrâsı’nda önemli kararlar alındı

  (09.05.2009) - Reformları gerçekleştirmeden AB’ye üye olamayız

  (05.05.2009) - Sadr’ın ziyareti ne anlama geliyor?

  (03.05.2009) - İsrail’in ikiyüzlülüğü

  (02.05.2009) - Rusya’da ilginç bir yasa

  (29.04.2009) - Helâl Gıda büyüyen bir pazar

  (21.04.2009) - KKTC’de Ergenekon zaferi mi?

  (18.04.2009) - Mescid El Aksa’yı Yahudileştirme planları

  (17.04.2009) - Obama doktrinleri ve İsrail’in tutumu

  (16.04.2009) - Müzmin düşmanlıklar ve kardeş ülkeler

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis