19 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

DP için çıkış yolu


A+ | A-

DP’nin, geçmişine ve çizgisine yakışır bir olgunlukla tamamladığı olağanüstü kongreden çıkan sonuç çok iyi okunmalı.

Bilhassa partinin yeni yöneticileri tarafından.

Ancak üçüncü turda ve salt çoğunluğun dahi altında bir oy sayısıyla başkan seçilen Cindoruk, Soylu’nun bilhassa 28 Şubat ve 27 Nisan bağlamında dile getirdiği özeleştirileri dikkate almalı.

Ve yeni dönemdeki parti politikaları tayin edilirken, kongrede Soylu’ya verilen destekte ifadesini bulan potansiyeli dışlamamaya ve hassasiyetlerini gözetmeye özel bir itina gösterilmeli.

“Evvelâ parti içinde barışı sağlayacağız” diyen Cindoruk’la, “Sonuna kadar DP’liyiz. Kırat sırat-ı müstakimi bulacak” diye konuşan Soylu’nun mesajları müşterek bir sağduyunun yansımaları.

Gereğine uygun davranılırsa parti de, Türkiye de kazanır. Ve AKP-CHP-MHP-DTP eksenine sıkışan siyaset, ihtiyacı olan alternatife kavuşur.

Evvelce başlatılıp yarım kalan ve yeni dönemin de ilk işlerinden biri olarak telâffuz edilen “ANAP’la birleşme”den önce yapılması gereken şey, DP’nin kendi içinde bütünlüğünü korunması.

Cindoruk’a arka çıkan emektar kadroları Soylu’ya destek veren genç kuşaklarla kaynaştıracak politikalar izlenmeli ki, yeni bir sinerji üretilsin.

(Yeni GİK listesi buna müsait mi; göreceğiz.)

Cindoruk’un başkanlığının, kendisi tarafından yeni bir “emanetçilik” görevi olarak üstlenildiği, başından beri herkesçe söylenegelen bir husus.

12 Eylül’den sonra Demirel’in yasaklı olduğu dönemde DYP’nin başkanı olmuş ve yasaklar kalkar kalkmaz emaneti sahibine teslim etmişti.

Şimdi aynı görevi, yeni ve genç bir isme yer açarak devretmek üzere bir defa daha omuzladı.

Altı-yedi ay, en fazla bir yıllık sürecin sonunda, Kırat’ın yeni süvarisinin belli olacağı beklentisi var. Bu ismin kapalı kapılar ardında, veliaht tayin eder gibi atama yoluyla belirlenmesi demokrat misyonun felsefe ve çizgisine ters olduğuna göre, bu görevi en iyi kendisinin yapabileceğine inanan herkesin katılımına açık, eşit ve âdil bir yarış zemininin hazırlanması gerekiyor.

Cindoruk ve ekibini bekleyen en önemli görevlerden biri bu. Sağlıklı bir geçişi sağlamak.

Bir diğeri, AKP bağlantılı adreslerden pompalanan darbecilik ve Ergenekon suçlamalarını boşa çıkarıp püskürtecek cesur ve tutarlı demokratik açılımlar ortaya koymak. Ve bu noktada özellikle 28 Şubat tahribatının izalesi için samimî, inandırıcı ve yapıcı bir gayret içerisine girmek.

Kongre konuşmasında “Gerçek bir din özgürlüğü mü istiyorsun? Gel, bizimle ol, çözüm formüllerini buluruz” diyen Cindoruk, bu çağrısını, 1950’de iktidar olur olmaz ilk iş olarak ezanı hürriyetine kavuşturan, dinî hayat üzerindeki baskıları kaldıran, imam hatipleri ve Yüksek İslâm enstitülerini açan... demokrat misyonun temel çizgisine uygun açılımlarla takviye edebilecek ve kırgın kitlelerin gönlünü kazanabilecek mi?

Aslında Cindoruk, son dönemde onunla ilgili olarak çizilmek istenen imajın tersine, bu konularda çok orijinal yaklaşımları olan bir siyasetçi.

Nitekim yirmi yıl önce kendisiyle yapıp Köprü’nün Ağustos-1989 sayısında yayınladığımız mülâkatındaki şu sözler bunun ilginç örnekleri:

* Yapılacak iş, devleti İslâmın genel prensipleri doğrultusunda Müslümanın inanç, ibadet, başını örtme gibi Kur’ân-ı Kerimin buyruklarını yerine getirme haklarına saygılı hale getirmektir.

* (Başörtüsü için) Anayasa Mahkemesinin, Danıştay’ın verdiği kararlarla, devlet inanca ve ibadete müdahale etmiştir. Bu müdahaleyi kaldırmak yine devletin görevidir. Devletin başörtüsüne karışması kadar abes birşey görmedim.

* Ayasofya’da, İslâmiyetin, Osmanlıların ve Türklerin İstanbul üzerindeki hakkını tescil etmek bakımından, en az 300-500 kişinin namaz kılacağı bir yer ayırmak bizim hakkımızdır, devlet hakkıdır, tarihten gelen bir hakkımızdır...

* 5816 sayılı kanun demokrasiye yakışmaz.

DP için çıkış yolu, bu çizgiye dönülmesinde.

19.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.05.2009) - İki kahraman daha

  (16.05.2009) - Sürüncemedeki süreç

  (15.05.2009) - AB’de takiyye mi?

  (14.05.2009) - Asker ve Erdoğan

  (13.05.2009) - Ergenekon ve darbe

  (12.05.2009) - DP kongresi

  (10.05.2009) - Nasihat istersen...

  (09.05.2009) - Üç kritik gündem

  (08.05.2009) - Eskimeyen reçete

  (07.05.2009) - Töre ve terör

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis