20 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

İş vardı da biz mi çalışmadık?


A+ | A-

ünya ile birlikte Türkiye’nin de ekonomik krize sürüklenmesi, eskiden beri var olan işsizlik problemini biraz daha derinleştirdi. İş verenler, krizi önce işçilere yansıttı ki bu da ilk defa olan bir şey değil. Maalesef işçiler her zaman, ‘yangında ilk kurtarılacak olanlar’ değil de, ‘ilk atılacak olanlar’ muâmelesi görüyor.

İstanbul Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odası ‘’Gencim, Çalışkanım ama İşsizim’’ başlıklı bir rapor yayınladı. Bu rapora göre, Türkiye’de 15-24 yaş grubundaki 1,2 milyon genç öğrenim görmüyor ve aynı zamanda da çalışmıyor. (AA, 19 Mayıs 2009)

Rapora göre, Şubat ayı itibarıyla genç işsizlik oranı yüzde 28’i aşarak, her üç gençten birisi işsiz durumuna düşmüş. İşsizliğin artması mutlaka başka problemleri de beraberinde getirir ve getiriyor da. Hele hele ‘delikanlı’ların işsiz kalması çok büyük bir problemdir. İşi olduğu halde ‘delikanlı’ları muhafaza etmek zorken, işsiz kalan bir ‘delikanlı’ nasıl muhafaza edilebilir? Bu bakımdan, “Eh, ne yapalım. Bütün dünyada işsizlik var. Bu durum Türkiye’ye mahsus bir hâl değil” demekle bir yere varamayız.

Elbette işsizlik bir problemin parçasıdır. Türkiye’yi idare edenlerin yapması gereken; bu problemi ciddiye almaktır. Rakamlarla oynayarak ya da gerçekleri göz ardı ederek bu kısır döngüden çıkamayız.

Dikkat çekici bir nokta daha var: Bu kadar işsizlik olduğu halde, öte yandan ‘işçi arayan’ firmalar da var. Bu çelişkiyi aklı başında olanların anlaması, daha doğrusu kabullenmesi mümkün değil. Doğrudur, bir yanda işçi arayan var, öte yanda da milyonlarca iş arayan... Tabiî ki, geçmiş yıllarda olduğu gibi ‘Ne iş olsa yaparım’ diyenlerin iş bulması kolay değil. Şartlar değişti ve kalifiye, iş bilen, bir meslek sahibi olanlara iş veriliyor. Ama bu noktada da kabahatli olanlar gençler değil, onları meslek sahibi yapmayan, yapamayan yöneticilerdir.

İyi kötü insanlara bir meslek kazandıran ‘meslek liseleri’nin önünü tıkayanlar her halde bu vebalden kurtulamaz. Aynı zamanda ‘aza kanaat’ etmeyi ‘ayıp’layan bir anlayış da işsizliğin büyümesine sebep oldu. Kısa yoldan zengin olmak, çalışmadan, yorulmadan geçinmeyi marifet bilmek gençleri hem işsiz bıraktı, hem de umutlarının sönmesine sebep oldu.

“10 yılda 10 milyon genç” sloganları atanlar, tam da bu günlerde açıklanan ‘genç işsizler’ rakamları hakkında acaba ne düşünür? İşsizliğe bugünden yarına çare bulmak elbette mümkün değildir. Ama bu konunun ciddiyetine inanıp kalıcı çare aramakta gecikmemek lâzım. Bugünü değil, yarını düşünerek gençlerin mutlak sûrette bir meslek sahibi olmasına çalışılmalıdır.

Acaba işsizliğin büyümesinde, tarım ve hayvancılık konusunun ihmâl edilmesi etkili olmadı mı? Köylerin ve yaylaların boşalmasıyla işsizler şehirlere akın etti ve problem daha da büyüdü. Toprağı, suyu, tarımı, hayvancılığı hakir görmenin bedelini ödüyoruz.

“İş vardı da biz mi çalışmadık” diyen gençlere ikna edice cevap verebilecek miyiz?

20.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (19.05.2009) - Güneşi yeniden keşfetmek

  (18.05.2009) - Kulak tıkamak çare değil

  (17.05.2009) - Hadise’yi seçenler, anayasayı değiştiremez

  (16.05.2009) - Önce ilâç, sonra hastalık mı?

  (15.05.2009) - Müstehcenliğin teşvik edilmesine hayır!

  (14.05.2009) - Menderes’in göz yaşları

  (13.05.2009) - Korucular ağaç diksin!

  (12.05.2009) - Laikliğe göre hava durumu

  (11.05.2009) - Anayasa da değişsin, zihniyet de

  (10.05.2009) - Çocukların elinde silâh mı olsaydı?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis