02 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Siyasî yargı ve AİHM


A+ | A-

Yeni Adalet Bakanı Sadullah Ergin, cezaevindekilerin yüzde 60’ını, yargılanmayı bekleyen tutukluların oluşturduğunu söylüyor ve “maalesef” diye açıkladığı bu çok düşündürücü bilginin ardından, “Geciken adalet, adalet değildir” prensibini hatırlatıyor.

Bu gerçeği en fazla yaşayanların başında, tek parti döneminde haksız suçlamalarla konuldukları cezaevlerinde aylarca tutulduktan sonra beraat eden Bediüzzaman ve Nur talebeleri geliyor.

1947 sonunda başlayan Afyon serencamında, iki yıldan fazla devam eden dâvâda verilen mahkûmiyet kararının temyizde bozulduğu, ama maznunların, bozulan karardaki mahkûmiyet süresini tutuklu olarak hapiste geçirmek durumunda bırakıldıkları da aynı gerçeğin bir parçası.

Denilebilir ki, o dönemde ülke tek parti rejimiyle yönetildiği için bunlar olabilir, “normal.”

Ama aradan bu kadar sene geçtikten, tek parti diktasının yerini çok partili demokrasi aldıktan, dahası Türkiye AB adayı olup üyelik müzakerelerine başladıktan sonra dahi Adalet Bakanının açıkladığı acı gerçeği yaşamaya devam ediyorsa, burada derin ve vahim bir sorun var demektir.

Onun için, yargı ve adalet reformu, Türkiye’nin en önemli ve öncelikli meselelerinden biri olma vasfını hâlâ koruyor. Adaleti adalet olmaktan çıkaran “gecikme” sorunu neşter bekliyor.

Bununla bağlantılı bir diğer nokta, âdil yargılama hakkına yönelik ihlâller. Nitekim AİHM’e gidip, oradan Türkiye’nin mahkûmiyeti ile çıkan kararlar içinde bu ihlâller büyük bir yer tutuyor.

AİHM deyince, Türkiye’nin bu mahkemeyle olan ilişkisi açısından çok ilginç bir gelişme oldu.

Avrupa Konseyine başvuran Türkiye, “AİHM, mahkûmiyetle sonuçlandırdığı kararlarda yüksek tazminatlar belirlemesi sebebiyle bir kazanç kapısı gibi görülmeye başlandı ve ekonomik kriz döneminde giderek büyüyen bir endüstri oluşturdu” diyerek, mahkemenin verdiği tazminat kararlarından duyduğu rahatsızlığı açığa vurdu.

Adalet Bakanı, son beş yılda AİHM’in verdiği tazminat kararları sebebiyle ödenen para miktarını 85 milyon 738 bin 816 TL olarak açıkladı.

Demek ki Türkiye, sadece beş yıl içinde, eski parayla yüz trilyona yakın bir meblağı, Avrupa kriterleriyle çelişen mahkeme kararlarının yol açtığı hak ihlâllerinden kaynaklanan mağduriyet ve kayıpları telâfi için ödemek zorunda kalmış.

Mahkemelerin “Türk milleti adına” verdikleri ve adaleti tecellî ettirmek yerine hak ihlâline sebep olan kararlar yüzünden ödemek zorunda kalınan bu para, yine milletin cebinden çıkıyor.

Böyle birşey olabilir mi? Hani, Türkiye’yi hem hiç yoktan ekonomik zarara sokan, hem imajını bozan, hem de—daha önemlisi—bazan telâfisi imkânsız mağduriyetlere yol açan bu yanlış kararlar için ödenen tazminatlarla ilgili olarak, söz konusu kararlara imza atanlara rücu edilecek ve ödenen meblağlar onlardan tahsil edilecekti?

Peki, bu tazminat kararlarına gerekçe oluşturan ciddî hak ihlâllerini düzeltme veya asgarîye indirme yoluna gitmek yerine böyle bir şikâyette bulunmak, hangi hukuk mantığı ile bağdaşır?

İşte, AİHM’deki eski Türk temsilci Rıza Türmen’in dünkü Milliyet’te verdiği hazin bilanço:

“Son on yılda Türkiye aleyhine 1676 ihlâl kararı çıkmış. Türkiye bu rakamla birinci durumda. Son on yılın (1998-2008) istatistiklerine göre, 47 devlet arasında Türkiye yaşam hakkını en çok ihlâl eden devlet (63 esastan ihlâl, 114 etkin soruşturma eksikliğinden ihlâl), en çok işkence ve kötü muamele yapan devlet (161 ihlâl), en çok birey özgürlüğünü hukuka aykırı olarak sınırlayan devlet (329 ihlâl), en çok haksız yargılama yapan devlet (513 ihlâl), en çok düşünce özgürlüğünü ihlâl eden devlet (166 ihlâl), en çok toplantı özgürlüğünü ihlal eden devlet (26 ihlâl), en çok özel mülkiyeti ihlâl eden devlet (446 ihlâl).”

Bu acı tablo, adaleti tesis yerine rejim muhafızlığına soyunan ve son dönemde ülkeyi bizzat yönetmeye kalkışan siyasallaşmış yargının eseri.

02.06.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.05.2009) - Müstehcenlik ve tesettür

  (30.05.2009) - Bu tutuklukla nereye?

  (29.05.2009) - Yine mi oyalamaca?

  (28.05.2009) - Mayın tuzağı

  (27.05.2009) - Negatif enerji

  (26.05.2009) - Davudoğlu ve AB

  (24.05.2009) - Cenaze buluşmaları

  (23.05.2009) - Aydınlar ve din

  (22.05.2009) - Ağır vebal

  (21.05.2009) - Siyasette tekfir...

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis