29 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Halil USLU

Gözlerimi açtığım diyar


A+ | A-

Hollanda ve şehirleri, Denizli, İzmir, Kırşehir ve Akpınar derken, kendimizi gözlerimizi dünyaya açtığımız aziz serhat şehri Van’da bulduk. Akrabalarımızdan ve gönül erbaplarından çok kişiler ebedî âleme vuslat ediyor, hepsine birden vâsıl olmak, oralara uzanmak manen mümkün olsa da maddeden mümkün olmuyor. Ancak bazı konferans, seminer veya TV konuşma dâvetleriyle kendimi orada buluyor ve eksik kalan ve üstümüzde hukukları bulunanların mekânlarında ve zeminlerinde ya konuşuyor veya Fatihalar okuyuruz.

Van’ın cengâver evlâtlarından Süleyman Çelebi ve “Haberde Van” gazetesi, Hz. Peygamber Efendimizin (asm) doğumunun 1438. yılı ve Hz. Bediüzzaman’ın da vefatının 49. sene-i devriyeleri münasebetiyle Van merkezinde halka açık bir konferans ve bir çok okulda seminer vermemi ve TV’lerde konuşmamı talep ettiler. Bu dâvete icabet ederek birkaç yıldır gidemediğim ve akrabalarımı göremediğim aziz diyara hasret ve iştiyakla vasıl olduk. Üstümüze düşeni ve bizlerden isteneni büyük bir şevk ve inançla deruhte ettik.

Tarihî Van şehrini birkaç satır ve makaleye sığdırmak mümkün değil. O kadar hatıralar ve o kadar tarihin şeref levhaları var ki, kimi yazacaz? Kimi anlatacağız? 1900-1914 ve 1920-1927’de Van’da görev yapan Hz. Bediüzzaman’ı, hem talebesi, hem de kardeşi mühim bir âlim Abdülmecid Ünlükul’u mu? Seydâ Bediüzzaman’ın 17 yaşında talebesi olmuş, uzun yıllar hizmetinde bulunmuş, nurlara çok hizmet etmiş ve 1984’te vefat etmiş Molla Hamid Ekinci’yi mi? Şeyh Masum, Hasan Efendi, Molla Resûl, Molla Haydar, Molla Yusuf Efendileri mi?

Evlâd-ı Resûl, şarkın meşhur müderrislerinden icazet almış ve 25 yıl Van müftülüğü yapmış Mehmed Kasım Arvâsî’yi mi? 5 sene Van’da vaizlik ve müftülük yapmış, Abdülmecid Nursî’den ders almış, şeyh Reşid Güleşer’i mi? Müdürlükten emekli olmuş, eski Van Müftüsü Şeyh Masum’un oğlu, Abdülbâki Arvasî’yi mi? Bediüzzaman’ın silâh arkadaşı merhum Ali Çavuşlarımı ve yine aşiret reisi Emin Çayırlı’yı mı anlatacağız? Yoksa yılların demokrat çınarı ve Hz. Bediüzzaman’la eline birlikte kelepçe vurulan merhum Kinyas Kartal’ı mı bahsedeceğiz? Hacı Nuh efendiyi mi yazacağız?

Yoksa Molla Münevver’i, merhum babamı, Hamid ve Erol Kuralkan’ı, Ali Uçar’ı, Nizam Apaydın’ı ve Kemal Yurtbayları mı? Yoksa hazin hatıralarla dolu Harb-i Umûmi’yi mi, Van’ı, Bitlis’i, Arvas’ı, Müküs’ü, Nurs’u, Horhor Medresesini, Van Kalasını, Erek Dağını, rakım 3650 olan Başet başını ve yaylamızı mı, meşhur ve manidar Akdamar adasını mı anlatacağız? Hangisini yazacağız? Hepsi birer destan ve man- zume…

Kalb-i derunumda ma’kes bulan bu aziz zatların kısm-ı azamıyla “lillah için” hizmetin aşkıyla görüşmüş ve elimden geldiği kadar kaleme almış, hem de başkalarına yazsınlar diye göndermişimdir. Bu itibarla ve bu duygular içinde, konferans konumuz olan “Peygamberimizden (asm) çağımıza müjdeler” başlıklı konferansı Zümrüt konferans salonunu hıncahınç dolduran yüzlerce bay ve bayan kişiye verdik. Alkışlar, gözyaşları, millî birlik ve kardeşlik kucaklaşmaları ve ardı ardına verilen plâketler birbirini takip etti.

Haftanın diğer günlerinde, Merkür TV’de Hz. Peygamber (asm) ve Bediüzzaman Hazretleriyle ilgili olarak Felemes Hoca ile canlı mülâkat, Munci İnci Bilişim ve Denizcilik Lisesi’nde “4207 sayılı yasa mucibince zararlı alışkanlıklar” başlıklı kız ve erkek lise öğrencilerine verdiğimiz konferans, mahallî Van Bölge gazetesi ve Haberde Van gazetesinde makaleler neşretmek, çeşitli sivil toplum kuruluşlarını ve bazı resmî zevatı ziyaret ve bir çok taziyetlere katılarak noktayı koyduk.

Emeği geçen başta Ramazan Çelik, gazeteci Süleyman Çelebi ve eğitimci İsmail Öngel kardeşlerime ve isimlerini makaleme sığdıramadığım bütün can dostlarına ve konferansımıza tâ uzaklardan gelen bay ve bayanlara ve bütün STK’lara binler tebrik ve teşekkürler.

29.05.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.05.2009) - Kâinat kitabını okuyan zât

  (15.05.2009) - Ahi Evren diyarı

  (08.05.2009) - Özbekistan ve Nurlar

  (01.05.2009) - Denizli'den İzmir'e

  (24.04.2009) - Hollanda’da Kutlu Doğum bereketi

  (17.04.2009) - Rotterdam’da Kültür Haftası

  (10.04.2009) - Obama ve yeni bir ışık

  (03.04.2009) - Kocaeli’de iktisad gecesi

  (27.03.2009) - Aydınlar Ocağı’nda 49. yıl

  (20.03.2009) - Kavgasız bir Türkiye!

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Yemek Tarifleri - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Satılık Tekne- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis