21 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

M. Latif SALİHOĞLU

Yeni Çağ'da eski kafa


A+ | A-

Yedi senedir ülkeyi tek başına yöneten mevcut iktidar partisinin en hayatî meselelerde bile Bediüzzaman Said Nursî'yi "unutması"na rağmen, medya ve fikir çevreleri o zâtı unutmadı, unutmuyor, unutamıyor...

Nitekim, büyük bir gürültü ile yeniden gündeme getirilen "Kürt açılımı" konusunda da tablo değişmedi, bilinen durum bir kez daha aynen müşahade edildi: Hükümet ve parlamento Bediüzzaman'a karşı tam mânâsıyla l–â–k–a–y–t, medya ve fikir sahipleri ise, nisbeten duyarlı, ilgili, alâkalı...

Medya ve düşünce adamlarının Bediüzzaman'a ilgisi, çoğu zaman olduğu gibi, yine birbirine zıt iki sûrette tezahür etti: Kimisi müsbet, kimisi de menfî mânâda söz etti Said Nursî'den.

Üstad Bediüzzaman, Risâle–i Nur'a tenkit niyetiyle ilişenlerin dahi müşteri olabileceğini, ancak lâkayt kalanların müşteri olma ihtimallerinin yok denecek derecede zayıf olduğunu nazara verir. (Bkz: Barla Lâhikası, s. 161; yani, 28. Mektubun 8. Meselesinin 3. Nüktesi.)

Bu noktadan bakınca, hükümet ve devlet birimlerinin aksine, millet ve sivil kesimin göstermiş olduğu "Bediüzzaman duyarlılığı" ümit tazeleyici ve memnuniyet verici bir mahiyet arz ettiği söylenebilir.

Bediüzzaman Hazretlerinin fikir ve maksadını doğru anlayan ve ondan müsbet mânâda söz edenleri biliyoruz. Onları yürekten tebrik ediyoruz. Özellikle, Yeni Asya'nın "Açılımda Bediüzzaman niye yok?" manşetine dikkat çekerek, Hz. Üstad'ın bundan bir asır evvel serd etmiş olduğu hakikatli Medresetüzzehra projesini takdirle yâd eden Yeni Şafak yazarı Hakan Albayrak'ı biz de takdir ile alkışlıyoruz.

Bu arada, Bediüzzaman aleyhtarlığında hep liste başı olduğu bilinen Cumhuriyet gazetesini dahi geride bırakırcasına menfî bir tutum sergileyen Yeni Çağ isimli gazetenin 11 Ağustos (2009) günkü manşet haberine de kısaca değinmek ihtiyacını hissediyoruz.

MHP içindeki muhalif bir kanadın sözcülüğünü yapan bu gazetenin söz konusu manşet haberi aynen şöyle:

"NURŞİN'İN SIRRI!"

"Abdullah Gül'ün 'açılım' başlattığı Nurşin, cumhuriyet düşmanlığıyla bilinen Said–i Nursî'nin ilk medrese eğitimini aldığı yer çıktı..."

Nursî ile ilgili olarak içinde doğru bilginin kırıntısı ve zerresi dahi bulunmayan bu ifadelerden sonra, haberin detayında da birbiriyle çelişen bir düziye ifade sıralanıyor.

Özetlemek gerekirse, baştan sona yanlış, uydurma ve kasıtlı şekilde sunulduğu anlaşılan bu habere göre,

1) Yapılan 'açılım'ın Said Nursî ile kasıtlı bir bağlantısı var.

2) Said Nursî, ilk medrese eğitimini Nurşin'de (Güroymak'ta) almış. Tağ Medresesi, bu ilçeye bağlı imiş.

3) Said Nursî, aynı zamanda bir cumhuriyet düşmanıdır.

4) Nursî, cumhuriyete, çağdaş rejime düşman olduğu ve siyasî maksatla dernek kurduğu için sürgünden sürgüne gönderilmiş. mahkemeden mahkemeye sevk edilmiş.

Hakikati ters yüz eden ve bilgi zaafiyeti ile mâlûl olduğu her yönüyle anlaşılan bu tuhaf iddialara karşı şimdilik vereceğimiz cevap kısaca şudur:

1) Gerek Cumhurbaşkanı Gül'ün ve gerekse içinden geldiği siyasî kadronun Nurşin üzerinden Said Nursî ile bir bağlantıları yoktur.

2) Said Nursî'nin ilk medrese eğitimini gördüğü Tağ Köyü, Nurs'a çok yakın olup Nurşin'le herhangi bir bağlantısı yoktur. Bu köy, İsparit nahiyesi, dolayısıyla Hizan ilçesine bağlıdır. Bu uydurma haberi hazırlayanlar, kaynak gösterdikleri kitaptan (Bilinmeyen Taraflarıyla BSN) yanlış iktibas yaptıkları gibi, Tağ Köyü ile Nurşin Karyesi arasındaki o uzun mesafeyi de adeta yutarak kısaltmışlardır. (Bediüzzaman, önce Tağ'da, ardından Hizan'da, üçüncü olarak da Nurşin'de medrese eğitimi almış; ancak, en kısa süreyi Nurşin'de geçirerek köyüne dönmüştür.)

3) Said Nursî'nin cumhuriyet düşmanı olduğu iddiası, tamamen ve yüzde yüz bir yalan ve iftiradan ibarettir. Üstelik, artık modası geçmiş, bayatlamış ve ancak dünyadan bihaber kimselerin inanabileceği kuru bir yafta şeklinde ortada sırıtıp duruyor.

4) Said Nursî'nin cumhuriyet ve çağdaşlığa muhalif olduğu, siyasî amaçlı dernek yahut zararlı cemiyet kurduğu iddiası, acaba hangi mahkeme tarafından kabul edilmiş? Cebrî sûrette 35 sene müddetle çıkarıldığı hangi mahkeme, onun bu noktada herhangi bir suçu olduğunu tesbit etmiş de ceza kesmiş? Var mı böyle bir şey? Gösterebilir misiniz?

Elbette hiçbir deliliniz, hiçbir ispatınız yok ve gösteremezsiniz. Ama, buna rağmen yine de ortaya çıkıp kendini adâletten, hukuktan, mahkemeden bile üstün görerek iftiralı suç icad etmede pek mahir görünenler var ülkemizde, ne yazık ki...

Fakat, bunlar da pek heveslenmesinler. Meydan boş değil. Bilsinler ki, mesnetsiz iddiaları doğru bilgilerle çürütecek, iftira süprüntülerini toplayıp çöpe atacak, buna mukabil hak ve hakikati olduğu gibi gözler önüne serecek binlerce Nur kahramanı var bu vatanda.

Selâm, Hüdâ'ya tâbi olanlara olsun.

.....................................

NOTLAR

1) Bütün okuyucularımızın Ramazanını tebrik ve tes'id eder, bu mübarek ayın nice hayırlara vesile olmasını Cenâb–ı Hak'tan niyaz ederim.

2) İzinde olmamız hasebiyle kaza haberini geç öğrendiğim İzmit'ten Necdet Turgut Ağabeyim ile Edirne temsilcimiz Mehmet Daşkıran kardeşime geçmiş olsun diyor ve Cenâb–ı Hak'tan âcil şifâlar diliyorum.

3) Yine izinde iken vefat haberini almış olduğum Balıkesir'den Hasan Aktunç Ağabeyime de Allah'tan rahmet ve mağfiret diler, ailesi ve yakınlarına taziyetlerimi surarım. MLS

21.08.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.08.2009) - Gündüz okur, gece yazar olmak

  (06.08.2009) - Ortadan bir yazı

  (31.07.2009) - O ünvan şahsa verilmez

  (30.07.2009) - Müphemiyetin hikmetleri

  (28.07.2009) - Risale-i Nur'da Mehdi meselesi

  (27.07.2009) - Hesna Hanımı ağlatan selâm

  (25.07.2009) - Tam 101 sene geçti

  (23.07.2009) - "Kürt sorunu" çıkmazı

  (22.07.2009) - Evlenemeyen Hesnâ'ya evliyâ duâsı

  (21.07.2009) - Duman yasağı gevşetilmesin

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.