29 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Fatma Nur ZENGİN

Slovenya’nın karşı mahalleleri….


A+ | A-

Mekân yine Slovenya olunca bazen yazmak zorlaşıyor. Aslında Slovenya’ya dair söylenecekler bittiğinden değil, ama belleğimdeki Slovenya hatıraları çok yüklü olduğundan.

Bu mutlaka görülmesi gereken ülkeye 3. Avrupa Gençlik Kongresi için Türkiye’yi temsilen geldik. Gelecek yıl Ağustos ayında düzenlenecek olan 5. Dünya Gençlik Kongresinin ev sahipleri olmamız sebebiyle, bir nev'î ön hazırlığını yapacağımız bu kongre için oldukça heyecanlı çıktık yola. Özellikle imkânları kısıtlı gençlere yönelik çalışmalar yapacağımız bu hafta, Slovenya’nın en güzel yerlerinden biri olan İzola’da geçeceği için, hepimizde ayrı bir mutluluk var.

Bu hafta bir kısmımız son zamanların en moda terimiyle karşı mahalleye gideceğiz. Ama sadece karşı mahalledeki insanların gördükleri yahut görecekleri tepkileri anlamak adına değil, hissettiklerini anlayıp, çözüm sürecine katkıda bulunmak adına. Kılık kıyafet değiştirenimiz de, sokak çocuklarını anlamak amacıyla bir gün sokakta yaşayıp geçinmeye çalışacak arkadaşımız da olacak, göçmen ve azınlıkların dertlerine çözüm olabilmek adına göçmen gibi yaşayacak olan da. Bunun yanı sıra başka bir şehre gidip bir gününü tekerlekli sandalyede geçirecek ve engellilerin dertlerine deva olmaya çalışacak olan da olacak.

Peki, bizim Ayşe Arman’dan farkımız ne?

En başta insanları taraflaştırma yolunda bir adım atmayarak çözüm sürecine katkıda bulunma ve hiç kimseyi incitmeme yahut hassas detaylara girmeme kararlılığımız mevcut. Duygusal anlamda en önemli noktalardan biri olan insanları taraflaştırmama aynı zamanda çözümün de en büyük parçası. Bunun yanı sıra, bütün gözlemlediklerimizi rapor haline getirip, yapılması gereken kanun değişikliklerini, mevcut uygulamaların yanlış ve doğru yanlarını ve bütün toplumun çözümün bir parçası olmasına yönelik çalışmalarımızı bir araya getirip Cuma günü Slovenya parlamentosunda milletvekillerine sunacağız.

AB’ye ve komşu ülke politikacılarına olan tekliflerimizi de bu gözlemlerimizin yanında bir belge hazırlayarak gerekli mercilere ulaşmasını sağlayacağız. Böylece, sadece bir gün o durumun içerisinde olup, olayı eğlenceye ve magazin haberciliğine dökmek yerine; eşitlik ve özgürlüklerin ve insan olma hakkının gerekliliklerini herkes aynı derecede yaşayabilsin diye bütün çabalarımızı sergileyeceğiz.

Tabiî ki, bütün bunlar bir günde sonuç vermeyecek. Ama sonuca giden yolda atılan her adımın çözüm sürecinin bir parçası olduğunun bilincinde olarak, umutsuzluğa kapılmadan ve bu 30 küsur ülkeden ve farklı dil ve dinlerden gelen 80 küsur genç arkadaşımızla, hem kendi sorunlarımıza, hem de diğerlerinin sorunlarına ışık tutabilmek adına elimizden geleni yapacağız.

Bütün bunların yanı sıra, sayıları 44 bini geçen Müslüman topluluğa yıllardır cami için arazi tahsisi yapılmıyordu. Fakat duyarlı Slovenlerin başlattığı ve geliştirdiği kampanyalar sayesinde, Ljubljana’da yeni belediye başkanının da bizzat yaptığı bağış ve girişimlerle, artık bir cami yeri tahsis edilmiş durumda. Henüz inşaatına başlanmamış olsa da, en kısa zamanda Slovenya’daki Müslümanların da bir camiye kavuşacağı haberini almak ve bunun için Hıristiyan Sloven dostların yoğun bir şekilde çalıştığını görmek oldukça mutlu edici bir haber.

Slovenya’dan hep böyle güzel haberlerle yazabilmek ümidiyle…

29.07.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.07.2009) - Slovenya’nın karşı mahalleleri….

  (21.07.2009) - Yo no busco, encuentro…*

  (26.05.2009) - Fişavi’nin fıstıkçılarına ve Kahire’ye dair….

  (12.05.2009) - Annem ve yeşil erik

  (05.05.2009) - Akrepsiz, yelkovansız ülke

  (28.04.2009) - Festivallerin içinden...

  (14.04.2009) - İstanbul’u sevmezse gönül, aşkı ne anlar?

  (07.04.2009) - Sigaranın dumanı

  (31.03.2009) - Alkol almadan da sosyalleşebilmek...

  (17.03.2009) - iki farklı sergi

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN