08 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

H.İbrahim CAN

Şimdi sakince değerlendirme vakti


A+ | A-

Milletimize has duygusal tepkilerle geçen birkaç günden sonra, sakin bir şekilde düşünmenin vakti geldi. Amerikan Dış İlişkiler Komitesinden sözde Ermeni iddialarını tanıma kararının kıl payı bir çoğunlukla ve bir çok ayak oyunuyla geçirilmesinin etkisi bu yıl daha fazla oldu üzerimizde. Nedense bir hafta kala kalabalık bir grubu oraya gönderip, tribünleri doldurduğumuzda ve Cumhurbaşkanımız Obama ile telefon görüşmesi yaptığında, her şeyin lehimize sonuçlanacağını sandık. Tıpkı çok tezahürat yapan seyircilerin takımının maçı kazanacağının sanılması gibi.

Büyükelçimizi Ankara’ya çağırdık. Onların büyükelçisini çağırıp tepkimizi bildirdik. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, her anlama gelebilecek bir şekilde tasarının daha ileri gitmemesi için “çok çok sıkı” çalışacaklarını söyledi. Başbakan ve bakanlar heyecanlı tepkiler verdiler.

Şimdi biraz sakinleşmişken durumu yeniden değerlendirmek gerek. Oylamanın yapıldığı gün yayınlanan yazımızda, sonucun böyle olacağını öngörmüştük. Çünkü Ermeni diasporası Amerika’da çok güçlü. Ayrıca Amerikan yönetimi böyle bir sonucu çok da önemli görmediği için, açıklamaların aksine komite üyelerine yeterli baskıyı yapmadı.

Peki şimdi ne olacak?

Türkiye gerçekten de bu karar yüzünden Amerika ile iyi ilişkilerini bozabilir mi? Hayır. Çünkü bölgedeki dengeler ve Türkiye’nin içinde bulunduğu günümüz şartları bu ittifakı bozma imkânı tanımayacak kadar hassas. İki ülke de bunun farkında. Türkiye elbette önemli avantajlara sahip. Irak’tan çekilme sonrası, bu bölgedeki etkinliğini koruma, Suriye ile ilişkiler, İran’a karşı yaptırımlar ve doğu ve kuzey komşularımızla ilişkiler açısından Amerika, Türkiye’nin desteğine ihtiyaç duyuyor. Türkiye’nin de bölgedeki gücünü arttıran unsurların arasında ABD ile iyi ilişkileri de yer alıyor.

Bu arada komite kararına tepkilerin abartılmaması gerekiyor. Çünkü abartılı tepkiler Amerikan tarafında blöf olarak görülebiliyor. 2007’de de büyükelçimizi geri çağırdığımızı, ama kısa süre sonra tekrar gönderdiğimizi biliyorlar. Bazıları Fransa’nın benzer bir kararı çıkarmış olmasına rağmen, Türkiye ile ticarî ilişkilerinin daha da geliştiğine dikkat çekerek, adeta bizim tepkimizin göstermelik olduğunu ileri sürüyorlar. Bunda Türkiye’nin protokolleri henüz onaylamamış olmasının etkisi olduğunu savunan Amerikalılar olduğu gibi, Türkiye’nin kararın Temsilciler meclisi gündemine alınmaması için, İran’a karşı yaptırımlar konusunda daha uyumlu davranması gerektiğini söyleyenler bile var.

Bu kararın Türkiye açısından bir sonucu da; protokollerin mecliste onaylanmaması için önemli bir gerekçe sağlamış olması. Ama bu yalnızca iç politika açısından bir avantaj. Dışarıda ise Türkiye’nin Yukarı Karabağ sorununu protokollerde olmamasına rağmen ön şart haline getirerek, varılan uzlaşmayı bozduğu görüşü daha baskın. Hatta Amerikalılar Ermenistan anayasa mahkemesinin protokollerde değişiklik yapmış olmasını bile önemli görmüyor. Bu durumda protokoller konusunda bir adım atılmaması özellikle 24 Nisan'daki Amerikan açıklaması bakımından sıkıntı oluşturacak.

Ayrıca biz dikkatlerimizi Amerika’ya yöneltmişken, başka ülkelerde de benzer kararlar çıkmaya devam edebilir. Bunca yıldır kendimizi ve olup bitenleri dünya kamuoyuna doğru anlatamamanın sıkıntılarını yaşamaya devam edeceğiz gibi görünüyor. Umarız hem protokoller konusundaki çekincelerimizi, hem de 1915 olaylarına ilişkin belgelere dayanan gerçekleri dünya kamuoyuna daha iyi anlatmakta gecikmeyiz.




HABER - YORUM - ANALİZ
www.sentezhaber.com

08.03.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Geri


Önceki Yazıları

  (06.03.2010) - Irak seçimleri

  (05.03.2010) - Yunanistan bu kadar kemer sıkmaya dayanabilir mi?

  (04.03.2010) - Komitede Ermeni Tasarısı oylanırken

  (03.03.2010) - Sırp kasabı Karadziç’le Bosna kahramanı Ganiç

  (02.03.2010) - Şili depremi: Fiilî duâ kabul edilince!

  (27.02.2010) - Altmışıncı yıldönümünde Kore Savaşı

  (26.02.2010) - Çıkmaza giren iki dış açılım

  (25.02.2010) - Avrupa’da yeni bir güvenlik yapısı mı kuruluyor?

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl