26 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Mehmet KARA

Yaş sınırı ya da yasağa devam


A+ | A-

Türkiye’nin gündemini terör olayları belirliyor. Bu gündem arasında Balyoz soruşturmasında mahkemenin aralarında Çetin Doğan, Engin Alan, Tümgeneral Varol ile emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık’ın da olduğu 26 kişiyi tahliye etmesi, soruşturmada sadece iki albayın tutuklu kalması gündeme pek gelmedi. Bir diğer gündeme gelmeyen konu da Meclis’te görüşülen fakat milletin istediği şekilde yapılmayan değişikliğin yapılmaması oldu.

1 Temmuz’da kapanması gereken Meclis’in tatile girme tarihinin 16 Temmuz’a ertelenmesi akıllara, erken seçimi ve Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişikliğini görüşeceği 5 Temmuz’da Meclis’in açık tutulmasını akıllara getirdi.

Meclis tatile girmeden önce son yıllarda olduğu gibi “acil” olan bazı kanunları çıkarmak için yoğun çalışma kararı alındı. Bu kanunlardan birisi de Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilât Yasası. Bu yasa 1975’ten beri idarî yasası bulunmayan Diyanet ve çalışanlar için hayli önemli. Birçok bakan bu konuda hazırlıklar yapmış, fakat bir türlü kanun çıkarılamamıştı.

Tasarı komisyonlardan geçtikten sonra bugün yarın genel kurulda görüşülmesi bekleniyor. Tasarının bir çok maddesinde değişiklik isteyen sendikalar, tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda eleştirilerin ve değişiklik taleplerinin sözkonusu olacağını dile getiriyorlar. Tasarıyla ilgili milletvekillerine mektup gönderen Din-Bir-Sen Genel Başkanı Şenocak, din görevlilerinin durumlarının iyileştirilmesi için tekliflerini gerekçeleriyle birlikte sıralarken, tasarı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın özerk ve özgür bir yapıya kavuşturulmadığını savunuyor. Bunun olabilmesi için ise başkan ve yardımcılarının seçimle gelmesi gerektiğini düşünüyor.

* * *

Diğer bir konuya gelince…

Bu kanunun içerisinde olması istenen fakat olmayan bir konuyu yazmak istiyorum. Malûmunuz okullar tatile girdi. 15 milyon öğrenci tatilde. Bu öğrencilerin birçoğu hafta başından itibaren yaz Kur’ân kurslarına gitmeye başladı. Dinini, Kur’ân-ı Kerim’i, dinî bilgileri öğrenmek için bu kurslara akın etti. Ancak yine bu öğrencilerden kanuna göre yaşı tutmayanlar camilerin kapısından çevrildi. Diğer bir kısmı ise bazı din görevlilerinin müsamahası ya da ceza almayı göze alarak öğrencileri kabul etmesiyle kurslara yazılabildi.

Cami kapısından geri dönen öğrenciler 12 yaşını doldurmamış ve ilköğretim 5. sınıfı bitirmemiş öğrencilerden oluşuyor.

Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz yıl okulların açıldığı günlerde yaptığı açıklamada Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilât Yasası ile yaz Kur’ân kurslarındaki yaş sınırlamasını kaldırmayı planladıklarını belirtmiş ve “Bu konudaki kısıtlamanın doğru olmadığı inancındayız” demişti. Ancak kanun Meclis’te görüşülmeyi beklerken, yaş sınırının yine kaldırılmayacağını görüyoruz. (Kanun görüşülürken önerge ile bu yasak kaldırılırsa binlerce insan mutlu olacaktır.) Yoksa, 28 Şubat ürünü 11 yıllık yasak bu sene de kalkmayacak, öğrenciler yine camilerin kapısından geri dönmek zorunda kalacak.

Oysa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun da ifadesiyle “anne-babaların en önemli görevlerinden birisi olan çocuklarına dinini öğretme görevi” için çocuklar camilere gönderilemeyecek. Böylece Bardakoğlu’nun bütün velilere çocuklarını erken yaşta Kur’ân öğretimine teşvik etmeleri tavsiyesi de havada kalmış olacak.

Diğer yandan toplumdaki yozlaşma, televizyon ve internetteki zararlı yayınlardan bir nebze olsun korumak için velilerin çocuklarını bu kurslara göndermek istedikleri yapılan araştırmalarda ortaya çıkıyor. Yaş sınırının başladığı 1999 yılı baz alınarak hazırlanan araştırmalarda, Kur’ân kurslarına ilginin üç kat arttığı görülüyor.

Yetişkinlerin katıldığı uzun süreli Kur’ân kurslarına 2000-2001 eğitim yılında katılan öğrenci sayısı 90 bin 353 iken 2009-2010 döneminde bu sayının 297 bin 247’ye çıkması bir ihtiyacın göstergesi. Yine, en az ilköğretim 5. sınıfı bitirmiş olan öğrencilere yönelik düzenlenen yaz Kur’ân kurslarına ilginin de son on yılda 2.5 kat arttığı görülüyor. İki ay süreli bu kursların sayısının son 10 yılda 3 bin 268’den 8 bin 696’ya çıkması da velilerin hassasiyetini göstermesi açısından önemli. Rakamların dilini okuyabilene bu rakamlar çok şey ifade edecektir.

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, önceki gün yaptığı açıklamada şunu söylemişti: “Çocukların yaz Kur’ân Kurslarına gitmeleri engellenmemeli, bilimsel verilere, pedagojiye uymayan bu saçma yasak bir an önce kaldırılmadır.” Böyle demişti demesine ama duyan olmadı ve (son anda bir değişiklik olmazsa) Kur’ân öğrenmeye yaş sınırı bu sene de kalkmadı. Burada Din-Bir-Sen’in yaş sınırının “hiç değilse” okullarda din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerinin okutulduğu 4. sınıfa indirilmesi teklifini de hatırlatmak gerekiyor.

Oysa, bilindiği gibi yaş sınırı pedagojik kurallara da, insan hak ve hürriyetlerine de, BM Çocuk Hakları Sözleşmesine ve diğer uluslar arası sözleşmelerde yer alan din eğitimi hak ve özgürlüğüne aykırı. Kur’ân öğrenimine yaş sınırı bütün bunlara rağmen kaldırılmadıysa, çocuklar televizyonlara ve internetin zararlı yayınlarına bırakıldıysa bunu eleştirmek de herkesin en tabiî hakkı olur. Ve millet söz verip de yapmayanlara zamanı gelince cevabını verecektir.

26.06.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.06.2010) - Terör, OHAL, çözüm…

  (21.06.2010) - Dünya bir tarafa, biz bir tarafa

  (20.06.2010) - Yaş sınırı 11 yıl sonra hâlâ kalkmadı

  (19.06.2010) - 19 günde gelinen nokta…

  (13.06.2010) - Devlet adam öldürür mü?

  (12.06.2010) - Tam da bu yüzden değişmeliydi

  (11.06.2010) - Adaletin bu mu dünya?

  (06.06.2010) - Şüphe(!)

  (05.06.2010) - “Kınama yetmez…”

  (04.06.2010) - Katil, haydut, korsan...


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.