29 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Muzaffer KARAHİSAR

Hastalara şifalar


A+ | A-

İlerlemiş yaşına rağmen alabildiğine zihin melekeleri açık, zinde ve berrak. Eğitimi olmadığı halde; her şeyi araştırıp inceleyen, muhakeme eden Osman Amca’nın hayata ve olaylara bakışı, tahlil edişi ve sonunda isabetli kararlar vermesi onu hep iyi noktalara, zirveye, mükemmelliklere taşımış. Böylece doksan üç yaşana kadar ruhunun derinliklerinde arayışlara devam ederken, Cenâb-ı Allah onu Hastalar Risâlesi ile tanıştırdı. Kitabı eline alınca bir talebenin dersine çalıştığı gibi şevkle, gayretle, azimle ve heyecanla okudu. Kitabın baş tarafındaki Bediüzzaman’ın hayatı, yaşantısı, mücadelesi, dâvâsı onu çok etkilemiş ve tesir etmiş. Her yerde, herkese ondan bahsetti. Konuşmalarına, sohbetlerine Hastalar Risâlesi’ndeki devalardan, tevekküllerden, teslimiyetlerden, sabır ve metanetlerden örnek vererek anlatımına zenginlikler katıyordu. Elinde kitabıyla odama gelince sohbetin başlayacağı belli oldu. Oturuşu, vakarlı duruşu, nezaketi ve yaşının verdiği olgunlukla tane tane konuşması ihlâsından ve samimiyetinden olacak ki zihnimde genişlikler, güzellikler ve ufuklar açarak yerleşiyordu. Önce şifahî olarak anlatmaya başladı. Sonra kitaptaki devâlardan okudu:

“Allah’tan ümidini kesmeyeceksin. Allah’tan başka kapı yok. Her derde devâ orada, her hastalığa şifa orada var. ‘Hasbinallah venimel vekil’ deyip insanoğlu Allah’a dayanıp, O’na sığınması lazım. Bu hakikatleri anlayabilmek için insanın dağlara, ovalara, varlıklara bakınca, onların başıboş olmadığını, bir Rabbî olduğunu düşüne düşüne anlar. Bunlar düşünülerek anlaşılacak şeyler. Bizlere bir alimden ilim almak, bulmak nasip olmadı. Yaptıklarımızın, hayat tarzımızın doğrularını, eğrilerini fazla öğrenemedik, Allah affeder inşallah. Bir tren yolculuğunda gençlerle Allah’ın varlığı üzerinde konuşurken gökte uçan tayyareyi misal verip, onu kullanan pilotun olduğu gibi Dünyamızı da hareket ettiren gücün Allah olduğunu anlatmıştım. Gökyüzündeki bulutların tonlarca suyu taşıyarak ihtiyacı olan yerlere gayet nizamlı bir şekilde yağdırılmasının Allahın kudretinde olduğunu misal vermiştim.

Müslüman insan her halinden, gezmesinden, duruşundan belli olur. Güler yüzlü, tatlı dilli olur. Nefsinin esiri olup kötülüklere gitmez, günahlara buluşmaz. Bu mevzu ile ilgili bir hikâye anlatayım:

İki arkadaş şehre giderlerken bir kayanın gölgesinde oturup dinlenmişler. Bu arada iyi niyetli olmayan kişi arkadaşına bana şu zamana kadar ödünç para ver, diyor. Arkadaşı onun ihtiyacını görecek kadar para veriyor. Söylediği zaman gelince parayı getirmiyor. Arkadaşı alacağını isteyince de: “Benim sana borcum yok” diyor. Bu durumu içerleyen kişi, art niyetli kişiyi mahkemeye veriyor. Hakim sorgu esnasında borç verene: “Bu şahsa para verdiğine dair şahidin var mı?” diyor. Davacı: “Şahidim yok ancak kayanın yanında verdim” diyor. Hakim: “Git o kayayı getir” diyor ve beklemeye başlıyorlar. Mahkemede bir süre bekleyince kötü olan kişi boş bulunuyor ve “Hakim bey, hiç boşuna beklemeyelim, o kaya çok büyük, buraya gelmez” deyince hakim hemen dâvâcıyı çağırtıyor. Kayadan haber aldık. Dâvâ neticelendi. Bu şahsın sana olan borcu kesinleşti ve ödemek zorundadır, diye karar veriyor. Demek ki doğruların, Hakk yardımcısı olur. Eskiden söyleyene değil de, söyletene bak, demişler. Şu etrafımıza bakarak güzel konuşup söz söylesek tesiri yok, sussak gönül razı değil. En iyisi kitaptan okuyalım:

“Ey kimsesiz, garip, bîçare hasta! Hastalığınla beraber kimsesizlik ve gurbet, sana karşı en katı kalpleri rikkate getirirse ve nazar-ı şefkati celp ederse acaba…”

Barla dağlarından gönül ummanlarımıza bir cevher gibi, bir inci gibi dökülen hakikatlerin ruhumuzu, kalbimizi ve bütün latifelerimizi ılık bir nesim gibi okşayan sıcaklığı, müjdesi, tatlılığı ve huzuru içinde kendini bulmuş olan Osman Amca’nın ve onun Hastalar Risâlesi’nden sunduğu şifaların, hakikatlerin, ışıkların, nurların karşısında aciz, fakir, garip, kimsesiz, bîçare ve fanî bir insan olarak yeryüzünde yalnızlığın ve çaresizliğin acısını kendi iç dünyamda hissederek Allah’a olan imanın, marifetin ve muhabbetin lezzetini ruhumun derinliklerinde hissettim. O varlığın, zenginliğin, güzelliğin, bolluğun, genişliğin, şefkat ve merhametin insana verdiği huzur ve sükûnla ferahladım. Böyle bir tahayyülde ve tefekkürde enginlere, derinliklere ve sonsuzluklara gidip geldim. Sadede geldiğimde baktım Osman Amca elindeki kitabı dikkatlice, yorgun ve tok bir sesle okumaya devam ediyordu: “Asıl gurbette, kimsesizlikte kalan odur ki, iman ve teslimiyetle O’na intisap etmesin veya intisabına ehemmiyet vermesin...”

29.06.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.06.2010) - Barla gezisi

  (08.06.2010) - Dost acı söyler

  (01.06.2010) - Dünden bugüne

  (29.05.2010) - Düz çizgi

  (25.05.2010) - Sabrın ve tahammülün meyvesi

  (18.05.2010) - Abdi Amca’nın kedileri

  (11.05.2010) - Bir Cuma günü

  (04.05.2010) - Ceberut devri

  (10.04.2010) - Bursa’da sükûnet, Haliç’te coşku

  (06.04.2010) - Kırık daldaki çiçekler


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.