19 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ahmet DURSUN

Futbolcular ve memurlar


A+ | A-

Genel bir tesbit olan bu yazının Türkiye’deki özel-tüzel kişiliklerle, kurum ve kuruluşlarla, siyasetçilerle ve referandumla uzaktan yakından alâkası yoktur.

Memur, yüce devletün hizmetinde aylıkla çalışan, haşmetlü büyüklerinin taht-ı emrinde vazife ifa eden zat-ı muhterem olarak müsemma olsa da, kadim bir meslek olan memurluk; halk içinde, yan gelip yatma mesleği olarak muteberdir.

Futbolculuk dahi, modern zamanların gladyatörlüğüdür. Çağımızın köleleri olan futbolcular, memurların aksine, “yan gel yat Osman!” mantığının tamamen dışında; koşmak, zıplamak, hoplamak, amuda kalkmak, kafa atmak, tekme sallamak, karpuzu havada yakalamak gibi büyük kabiliyet isteyen ameliyelerle nam salmışlar, şan kazanmışlardır. Futbolcuların ‘transfer’ olarak adlandırılan bir piyasada “alınır satılır” olmaları, zamanla bir kişilik özelliği ve hayat tarzı olur. Satma, satışa getirme, yan çizme olarak ortaya çıkan bu özellikler; yetiştiği yere sırtını dönme, hocasını tanımama, ‘u dönüşü’ yapma, gömlek/forma değiştirme gibi değişik formlarla tezahür eder.

Yirmi iki çıplak, bir yuvarlak, üç salak, binlerce ahmak bilmecesindeki yirmi iki çıplağa tekabül eden futbolcular; iki yakası bir araya gelmeyen adam, yamalı, yırtık donlu, gariban… gibi lâkaplarla anılan memurlardan bir çok yönüyle ayrılır.

Memur işini bilir, futbolcu sözleşmesini. Memur amirini tanır, futbolcu menajerini. Memur “peki karıcığım” diyerek evde; futbolcu, “peki başkanım” diyerek sözleşme masasında son sözü söyler.

Memur, ‘bugün git yarın gel’cidir. Yetenekleri yaptığı iş ile sınırlıdır. Futbolcu girişimcidir, pazarlamacıdır; iyi reklâmcıdır. Tribünlere oynamasını, aldatmasını, büyülemesini iyi bilir; tiyatrocudur. Hafif bir tekme karşısında kendini öyle bir yere atar, öyle bir feryat eder ki, onun Çanakkale Savaşları’nda hain bir İngiliz kurşununa hedef olduğunu sanırsınız.

Memur müşfiktir! yemez yedirir. Bu fani dünyada bir dikili ağacı yoktur; havuzlu villaları ya kooperatif işidir ya da toto-loto gibi ikramiyelerle alınmıştır. Olmadı, kayınpeder mirasıdır. Dürüst adamdır vesselam… Memur, değişimden korkar, statükocudur, sahip olduğu iki kuruşluk koltuğun hep altında kalmasını ister. Birilerinin koltuğuyla oynama ihtimali onu çok korkutur. Bu korkuyla koltuğuna öyle yapışır ki, kafasını kaldırıp etrafına bakamaz, etrafında olup bitenleri göremez. Herkes aya giderken o yaya kalır.

Futbolcu değişimcidir, değişime açıktır. Sık sık gömlek değiştirir, hedefleri için bundan sakınmaz. Pragmatistlik onun için bir hayat tarzıdır. Kazanamıyoruz, çok vergi veriyoruz edebiyatını bol bol yaparken havuzlu lüks villalarda oturmaktan, lüks arabalara binmekten geri durmaz. Futbolcunun dikili ağacı öylesine çoktur ki, bazen karalar yetmez, yatırımlar denizde devam eder, okyanusları aşar.

Memur garanticidir, kurumuna göbekten bağlıdır. Amirim, aslan müdürüm, canım efendim gibi lâkırdılar en sevdiklerindendir. Memurluk literatüründe, “Memleketi ben mi kurtaracam, amaaan boş ver, bu memleket adam olmaz, sen işini bilirsin, ayın bugün kaçı, zam var mı zam, gibi klişeleşmiş ifadeler oldukça popülerdir. “Şikâyet” onların göbek adıdır.

Futbolcunun göbekten bağlı olduğu tek şey paradır. Parayı elde etmek için sürekli kendini yenilemek hatta kendini aşmak gerekir. “Golümü atarım paramı alırım, garanti para isterim” temel felsefeleridir. “El var hoca, bal gibi penaltı, yavaş gir, çenen değil ayakların konuşsun, hocam bi gözlük alalım sana, gibi lâkırdılar, siz duymasanız da, saha içinde bestsellerdir.

Memur karamsar, bedbin, bezgin ve yasakçıdır. Bu hal fikrine ve zikrine de yansımıştır. “Olmaz, zor iş, mümkünatı yok” gibi olmazlarını “hayır” ile güçlendirir.

Futbolcu kazandığı ölçüde iyimser ve nikbindir. “Evet” sevdikleri bir tarzı yansıtır.

Futbolcular ve memurlar… Ortak özellikleri; hep alırlar, almasını severler, vermekten hoşlanmazlar. ‘Hepçi’dirler. Hep bana, hep bana… Nerde görseniz tanırsınız. Bu günlerde farklı yerlerde karşılaşırsanız, şaşırmayasınız; golü de yemeyesiniz.

19.08.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.08.2010) - Her gün Ramazan olsa

  (12.08.2010) - Aşk ve Ramazan

  (05.08.2010) - Adaleti beklerken

  (03.08.2010) - Sokağa atacak kaç çocuğumuz var

  (29.07.2010) - ÖSYM ya da Öyle Salaklıklar Yaptım ki Merkezi

  (22.07.2010) - Sevebilseydik

  (20.07.2010) - İtidâle davet

  (15.07.2010) - Türkiye gençliği

  (13.07.2010) - “Ne efsunkâr imişsin ah ey didâr-ı hürriyet

  (24.06.2010) - Yıldırma siyaseti: Terör


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.