18 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Suna DURMAZ

Müslüman kemikleri üzerine “Hoşgörü Müzesi!”


A+ | A-

İşgal altındaki Filistin topraklarında olup biteni öğrenebilmek için, Arap medyasının yanı sıra, zaman zaman İsrail gazetelerini de takip etmekteyim. Tercih ettiğim gazete ise, İsrail’in en itibarlı gazetelerinden biri olan “Haaretz”dir. Filistinlilerin haklarına duyarlı olan bu gazetede yayınlanan makaleler ilgimi çeker; özellikle de Gideon Levy ve Amira Hass’ın makaleleri. Bu yüzden fırsat buldukça Haaretz okurum.

Haaretz; 18.10.2010 tarihinde “Kudüs Mamilla Mezarlığı Özel Raporu” adı altında altı bölümden oluşan bir araştırma dosyası yayınladı. 6 muhabirin hazırladığı bu dosyada, İsrail’in Müslüman mezarlığında yapmış olduğu illegal kazılar hakkındaki bilinmeyenler, fotoğraflarla gözler önüne serilmiş. Konu bütün Müslümanları ilgilendirdiği için üşenmeden dosyanın tamamını okudum.

İsrail’in Müslüman mezarlığı üzerinde “Hoşgörü Müzesi” kurma planlarının olduğunu, ilk defa, geçen yıl Kuveyt’te görüştüğüm Ürdün eski Evkaf Bakanlarından Râif Necm’den duymuştum. Ancak projenin teferruatını bilmiyordum doğrusu. Haaretz’de yayınlanan dosya sayesinde konu hakkında epeyce bilgi edindim. Ve bu bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şu sıralar alt yapı çalışmaları yapılan “Center for Human Dignity- Museum of Tolerance Jerussalem” (İnsanlık Haysiyet Merkezi- Kudüs Hoşgörü Müzesi) adlı proje, Los Angeles de bulunan “Simon Wiesenthal Merkezi”nin girişimleriyle 2004 yılında başlatılmış.

“Los Angeles Museum of Tolerance” (Hoşgörü Müzesi) olarak da bilinen Simon Wiesentel Merkezi, Amerikanın en nüfûzlu hahamlarından olan Marvin Hier tarafından 1993 yılında kurulmuş. Yılda 350 bin kişinin ziyaret ettiği müzede, Avrupada Yahudilere karşı yapılmış olan soykırım (Holocaust) ve Siyonizm Tarihi üzerine dersler veriliyor. Ayrıca; Merkez, Siyonizm ile ilgili olan projelere ve siyonist siyasilere de finans sağlıyor. Meselâ, 1993- 2003 yılları arasında iki dönem Kudüs Belediye Başkanlığı da yapmış olan İsrail’in eski başkanlarından Ehud Olmert’in 2003 Nisan ayında yapmış olduğu Nev York ve Paris ziyaretleri için 5.765 dolar yardımda bulunmuş. Böylece; “Mamilla Mezarlığı Özel Raporu”, mâlî yolsuzluklara adı karışan Ehud Olmert’in dış bağlantılarını da ortaya çıkarmış oluyor.

Haaretz, George W. Bush’a yakınlığıyla bilinen Marvin Hier’e Kudüs’te yapılması planlanan “Hoşgörü Müzesi” hakkında sorular sormuş. New York’taki İkiz kulelerin yakınında bulunan ‘Ground Zero’ olarak tanınan mevkîde yapılması planlanan İslâm Merkezine şiddetle karşı çıkmakta olan Marvin Heir, iş kendi projesine gelince, birden hoşgörüperest olmuş! Ve, “Kudüs Hoşgörü Müzesi” fikrinin nasıl geliştiğini şöyle anlatmış:

“Bu projeyi Kudüs’te yapmak benim fikrim değildi. 1993 yılında, Kudüs Belediye Başkanı Teddy Kollek Los Angeles deki “Hoşgörü Müzesini” ziyaret etmişti. Ben o sıra Washington’da bulunuyordum. Kendisini âcil olarak aramam için not bırakmış. Hemen aradım. Bana, “Bu merkezi Kudüs’ün merkezinde yapmalısın. Holocaust kısmı kalsın; çünkü bizim “Yad Vashem” (Soykırım Müzesi) var. Ancak geri kalanını yapabilirsin. Bunu Kudüs’te yapmalıyız” dedi. Kudüs’e geldim. Bana bir çok yer gösterdikten sonra “Bu yerler çok küçük; daha büyük yer lâzım. Sen bir daha gel, bu iş üzerinde çalışalım” dedi. Bir dahaki sefere geldiğimde seçimleri kaybetmişti. Ancak bizzat kendisi beni belediye seçimlerini kazanan Ehud Olmert’e götürüp “Ehud, bu projeyi ben yapacaktım. Ancak benim dönemimde olmadı. Şimdi senin bu projenin yapıldığını görmen lâzım” dedi. Ben bir siyonistim. Teddy Kollek teklif etti; ben de kabul ettim. Birgün gelecek bu projeyi yapacağım”

İsrail’deki İslâmî Hareket; özellikle de, hareketin Râid Salah önderliğindeki kuzey kolu, büyük bir siyonist proje olan “Kudüs Hoşgörü Müzesi” projesine engel olmak için 2008 yılında defalarca İsrail Yüksek Mahkemesine başvurmuşlar. Ama bu çabalar netice vermemiş. Çünkü, projeyi üstlenenler de, aynı mahkemeye gidip, çalışmalarının illegal olmadığına dair deliller sunmuşlar. Müslüman mezarlığın bir kısmının 40 yıldır oto park olarak kullanıldığını, bir kısmı üzerine ise, İndependence Park, Experimenter School ve Agron Caddesi yapıldığını delil olarak sunmuşlar. Bunun üzerine, Yüksek Mahkeme kazı çalışmalarının “Eski Eserler Müdürlüğü” gözetiminde yapılmasına izin vermiş.

Projenin alt yapı çalışmaları Kudüs Belediyesine ait Moriah inşaat şirketi tarafından büyük bir gizlilik içinde yürütülmekte. Özellikle de 2008-2009 yılları arasında yapılan çalışmalar medyadan tamamen saklanmış. Kazı çalışmalarının yapıldığı alanın etrafı 6 metre yüksekliğinde bir metal çitle çevrilmiş. Üstüne “Rahatsız edici kalıntıların izâlesi” diye levha asılan bu alana görevlilerden başka kimse giremiyor. Giriş çıkışlar kameralarla izleniyor. Yahudilerden oluşan 40- 70 kişilik işçi gurupları, (Kudüs’teki inşaatlarda Filistinliler de çalıştırıldığı halde, bu çalışmada izin verilmemiş) sekizer saatlik 3 vardiye halinde yaz-kış demeden çalışıyorlar. Sağnak yağmur veya kar yağdığında ise, çalışma alanı üzerine plastik çatır geçirilerek çalışmaya durmadan devam ediliyor. İşçilerin her hareketi kontrol altında. Birbirleriyle konuşmalarına dahi izin verilmiyor. Yiyecek- içecek gibi dışarıdan birşeye ihtiyaç duyarlarsa şayet, kendileri için ısmarlama yapılıyor. İşçilere verilen ücret ise, normal inşaat veya kazı çalışmalarına ödenenden iki kat daha fazla.

İşçilerden, yapılan iş hakkında en yakınlarına dahi bilgi vermeyeceklerine dair imza alınmış. Ve, yapmakta oldukları işin çok hayırlı bir iş (!) olduğunu telkin etmeyi de ihmal etmemişler.

Haaretz’in işçilerden elde ettiği bilgilere göre, şu ana kadar 1500 mezar yıkılmış. Zaman aşımına uğramış olan mezarlardaki kemiklerin bazıları el değdirilemez haldeymiş. Dokununca ufalanıyormuş. Bazıları ise sağlamlığını koruyormuş. Ancak, kemiklere kazma isabet edince, onlar da kırılıyormuş. İşçilerin verdiği bilgilere göre, mezar düzleme işinin bir an önce bitirilmesi için kendilerine emir verilmiş. Bu yüzden, gereken itina gösterilemiyormuş. Bazen de, ufalanmış kemiklerin üstüne dahi basma durumunda kalıyorlarmış. Hatta, projeye işrâf eden Telaviv Üniversitesi Arkeologlarından Alon Shavit’in iddia ettiği gibi, çıkarılan her cesetin kendine has kutuya konma imkânı olmayabiliyormuş. Bazen bir kutuya birden fazla ölüye ait kemikler de konuyormuş.

“Allah’ın Güvencesinde” manâsına gelen “Me’menallah” veya “Mamaallah” da denilen 1200 yıllık mezarlık, 160 ila 200 dönümlük bir arazi üzerine kurulu. Burada, Müslümanlara ait binlerce mezar bulunuyor. Haçlıların Kudüs’ü ele geçirdiklerinde (1099) 70 bin Müslüman katlettikleri tarihî bir vâkıa. Bir de, o tarihten İsrail işgaline kadar olan zaman diliminde vefat edenleri düşünürsek, mezarlığın her adımında birden fazla cesedin olması lâzım. Mucîruddin el- Hanbeli “el-Ünsü’l Celîl bit- Târihi’l Kudsi ve’l Halîl” adlı kitabında, Ubâde b. Samit, Ebu Ebiyy b. Ümmü Haram binti Milhan, Ebu Umâme b. Aclân bazı sahâbelerin Kudüs’e yerleştiklerini rivâyet ediyor. Bu tarihî kaynağa dayanarak, adı geçen sahabelerin Me’menallah da gömülü olduğu söyleniyor. Bundan başka, bazı Memlüklü sultanları ve şehzâdelerinin, Osmanlı devlet adamlarının da aynı mezarlıkta kabirleri bulunuyor.

1948’de tam 500 köyü yerle bir ederek “Filistinlileri tarih sahnesinden silme projesi”ne başlayan İsrail, zulümde dur durak bilmiyor. Kanlı elleri ölülere kadar ulaştı maalesef.

İsrailli bir arkeolog olan Gideon Sulimani İsrail zihniyetini şöyle özetliyor:

“Bunun arkelojik bir çalışma olduğunu söylüyorlar. Oysa bu bir Müslüman mazisini silme işidir. Hakikatte ise: Yahudilerin Araplara karşı olmasıdır.”

Ne diyelim? “Zalimler için yaşasın Cehennem!”

Not:

http://www.israeli-occupation.org/2010-06-13/mamilla-cemetery-desecration-round-two/

(Haaretz’in hazırladığı dosya yukarıdaki adreste de yayınlanmış. Burada Me’menallah mezarlığında yapılan kazıları ve çıkarılan kemiklerin fotolarını göreceksiniz)http://www.mamillacampaign.org/ (Bu sayfada, mezarlıkta yakınları gömülü olan 60 Kudüslünün hazırlamış oldukları bir dilekçe var. Türkçe dahil çeşitli dillerde hazırlanmış olan dilekçe BM İnsan Hakları Komisyonuna verilecek. Dilekçeyi şu ana kadar 10 bin kişi imzalamış. Okuyucularımdan bu dilekçeyi imzalamalarını rica ediyorum.

18.08.2010

E-Posta: [email protected]@hotmail.com


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.08.2010) - MOSSAD ajanları Lübnan’da yakayı bir bir ele veriyorlar

  (03.08.2010) - Filistin Direniş Kahramanı: Şeyh Râid Salah

  (29.07.2010) - Annemin doğurmadığı kardeşlerim

  (19.05.2010) - İsrail’de Arap olmanın faturası çok ağır!

  (13.05.2010) - 15 milyon dolara evini satmayan Kudüslü mücâhide

  (05.05.2010) - Yemen’in çocuk gelinleri

  (20.04.2010) - TRT El-Türkiye için birkaç tavsiye

  (11.04.2010) - İstibdat (2)

  (04.04.2010) - İstibdat (1)

  (28.03.2010) - Kur’ân-ı Kerim vird-i zebânımızdır


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.