28 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Faruk ÇAKIR

Dünyanın geleceği


A+ | A-

Gelecekle ilgili tahminlerde bulunan uzmanlar bilhassa enerji ihtiyacına dikkat çekiyorlar. Kimi uzmanlar da ‘su’dan savaşların çıkabileceğini söylüyorlar.

Her konuda olduğu gibi enerji konusunda da çarenin ve çözümün ‘tasarruf’ta olduğunu görmek gerekiyor. Herkesin bildiği ve kabul ettiği bir gerçek var: Dünyanın başka ülke ve bölgelerinde yaşayan her bir insan, Amerika’da yaşayan kişiler kadar enerji tüketse, dünyanın enerjisi çok kısa sürede biter, bir anlamda sistem tıkanır.

Elbette bu sadece ‘enerji’ ile sınırlı bir tesbit değil. ‘Yeni dünya’ insanları, zenginliklerini göstermek istercesine israfa batmış durumdalar. Öyle ki, azgınlaşan ‘müsrif’leri dünya ekonomik krizi bile durdurabilmiş değil!

Dünyanın geleceğini ‘enerji tasarrufunda’ gören uzmanlardan biri de Yüksek Mimar Çelik Erengezgin olmuş. Türkiye ölçeğinde verdiği misâl de çok çarpıcı: “Ülkemiz her yıl yurt dışına 40 milyar dolar enerji bedeli ödemektedir. Bu enerjinin yarısı mimarî mekânlarda tüketildiğine, bunun da yarısının sadece ‘doğru tasarım’ ile tasarruf edilebileceğine göre 10 milyar dolar yıllık kazançtan behsediyorum. Ülkemizde savunma dahil, daha büyük bir harcama ve tasarruf şansı olan başka bir kalem yoktur.” ([Yeşim Tekstil yayın organı] Önce İnsan, Haziran 2010)

Diyarbakır Belediyesi için tasarladığı, bütün enerjisini kendisi üreten ve atık vermeyen Türkiye’nin ilk ‘Güneş Evi’ projesi ile tanınan ve ‘Enerji Mimarlığı’ kavramını literatüre sokan Mimar Erengezgin, bu kapsamda inşa edilen yapıların ahşap taşıyıcılı olması gerektiğine dikkat çekiyor. Erengezgin, ahşabın farklı iklim şartlarına dayandığını, enerji dostu olduğunu, imal edilirken ve inşa edilirken diğer yapı malzemelerine göre çok daha az enerji kullanıldığını, ahşap evi ısıtmak için de çok daha az enerji harcandığını anlatıyor. Erengezgin, 10 cm ahşabın 135 cm betonun yalıtım değerine sahip olduğunu dile getirerek, “Ahşap, dünyadaki tek dönüşümlü ve hammaddesi kullanıldıkça çoğalan yapı malzemesidir. Dünyada, ahşabı yapı sektöründe kullanan tüm ileri ülkelerin ormanları küçülmemekte; aksine, bilinçli ekim, doğru bakım ve ekonomik değer kazanması sonucu her yıl yüzde 1 ile yüzde 3 oranında büyümektedir. Böyle bir kaynak çoğaltma şansı olmayan çelik yapıların dönüşümünde ise ahşaba göre 354 kat daha çok enerji kullanılmaktadır” demiş.

Bu tesbitlere belki ‘çelik’çiler itiraz eder, ama hakikat böyle. Bu bilgilerden sonra, Türkiye’yi idare edenlerin ‘ahşap düşmanı’ olmasına bir anlam vermek mümkün mü? Her halde ‘yeşil dostu’ oldukları için ağaç kesmiyorlar. Kesmiyorlar, ama ormanlarımızda bulunan yüz yıllık ağaçlar yaşlanıp çürüyor. Bunun yerine “bilinçli ekim, doğru bakım” sistemiyle yaşlı ağaçlar kesilip ekonomiye kazandırılsa ve onların yerine daha fazla yeni fidan dikilse ne olur?

Karadeniz’in yeşil köylerinde artık ahşap ev yapmak imkânsız hale gelmiş. Köylerin çok yakınında ‘orman’lar olduğu halde, köylü bunlardan istifade edemiyor. Sonra da köylüye dönüp, “Bu yeşilliğin içinde niçin beton bina yaptın” demiyorlar mı? İyi de vatandaş ne yapsın? Ahşap ev yapmaması için her türlü zorluğu çıkar, sonra da “Niçin yeşil vadiye beton ev diktin” diye tafra at!

Ormanlara dost olalım, ama bu dostluğumuz onlardan istifade etmemize engel olmasın... Bir ağaç kesip, bin fidan dikelim. Hem yeşil kalalım, hem de enerji tasarrufu yapıp ‘çevre’ci olalım...

28.08.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (25.08.2010) - Herkesin bildiği sırlar

  (22.08.2010) - Milletin kalbindeki ‘yara’

  (20.08.2010) - Alkolle yeniden mücadele

  (16.08.2010) - Çay işi hara hura

  (13.08.2010) - Kendimizi tanıyabilsek

  (11.08.2010) - Çözüm cesarettedir

  (08.08.2010) - Kendimizi tanıyabilsek

  (04.08.2010) - Hangisi suç?

  (03.08.2010) - Bize de bir Nekkaz lâzım!

  (02.08.2010) - Darbeciler korunmasın ve korumasın!


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.