31 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Muzaffer KARAHİSAR

Küçük benekli böcek


A+ | A-

Yaz mevsiminde bahçede çalışan ve düzenlemeler yapan ustanın yanında bulunuyordum. Döşenen parke taşlarının ve atılan betonların temiz ve düzgün bir şekilde olması için, planlama ve düzenlemelerde bulunuyorduk. Etrafta çimenleri sulayan fıskiyeler çalışıyor, çiçeklere arılar konup kalkıyordu. Uçuşan kelebekler, cırcır böceklerinin sesleri ve gördüğümüz her canlının kendine has sesleri, hareketleri ve faaliyetleri bahçedeki güzelliklere ve renklere canlılık katıyordu. Çalışan ustaya parke taşlarının, ayçiçeğindeki çekirdeklerin düzgün dizilişi gibi döşemesini isteyince: “Onu, Yaratan Rabbim döşemiş, biz O’nun gibi yapamayız” dedi. Sıcağın altında çalışmanın, üretmenin zorluklarını, alınterinin ve helal rızık kazanmanın önemi üzerinde sohbet devam edip gidiyordu.

Yerleri düzleyip tesviye ederken yeni dökülmüş ıslak betonun üzerinde küçük, kabuklu, benekli siyah renkte güzel bir böcek belirdi. Telaştan hızlı bir şekilde ora-bura koşmaya başladı. Bu koşuşturma esnasında ustanın yeri tesviye ettiği inşaat malasının altına girmesi ile kaybolması bir oldu. Hemen atıldım! Dur, bir dakika, demeye kalmadan zavallı böcek betona gömülerek gözden kayboldu. Benim telaşlı tavrımdan, usta da merak etti ne olduğunu. Ama felakete uğrayanın bir böcek olduğunu öğrenince, umursamaz bir tavırla benim kadar aramadı ve telaş etmedi. Çalışmayı durdurup, gözümüzü betondan ayırmadan olanca dikkatimizle o canlıyı, bir sanat harikası ve mücevher arar gibi aradık. Dikkatle ıslak betona bakıyorduk. Bir canlılık emaresi görünmüyordu. Artık neredeyse ümidimizi kesmiştik.

Varlığı, canlılığı, vücudundaki minicik organları, cihazları, birbirine simetrik şekilde ayakları, antenleri ve bilmediğimiz mükemmelliklerde, çeşitlerde en güzel bir şekilde yaratılmış binlerce, milyarlarca böcek var. Onlardan biri olan Küçük Benekli Böcek, ıslak bir betonda üzerinden silindir gibi geçen, kocaman bir demir malanın altında tuz-buz olmuştur. Bu dünyadaki hayatı sona ermiştir, diye düşünüyorduk. Daha sonra gözüme yerde nokta gibi küçük, mecalsiz bir kıpırtı belirdi. Zavallı böcek son bir defa bütün gücünü ve enerjisini toparlayıp, betonun içinden can havliyle hareket etmeye çalışıyor, bizim ona yardımcı olmamıza fırsat verecek son iradesini kullanıyordu. Bizler bütün gücümüzle, kuvvetimizle ve dikkatimizle ondan işaret bekliyorduk. Yani onun minicik ayakları ile yapacağı çalışma ve işaret ile bizim insaf, merhamet, şefkat ve sevgimiz buluşacaktı. Bir şekilde o, elini bizim irademiz ve merhametimizi celp edecek şekilde uzatması gerekiyordu. Gereken oldu, onu içine düştüğü zor durumdan ve beton yığınının içersinden çıkarıp aldık. Yıkadık ve ait olduğu yeşilliklerin içerisine sağlam, temiz, eski hareketli ve zinde haliyle bıraktık. Önce biraz durdu. Küçük ve parlak gözleriyle etrafına bakındı. Vücudunu, ayaklarını ve antenlerini oynattı ve sonra olanca hızıyla gözden kayboluncaya kadar koşarak gitti.

Yeryüzünde binlerce canlıdan birisi ve en mükemmeli olan insanoğlunun da başına çeşitli, maddi ve manevi kasırgalar, depremler, zelzeleler ve felaketler gelebilir. Bizler güç yetiremediğimiz olaylar karşısında acizliğimizi, fakirliliğimizi, kudretimizin hiç hükmünde olduğunu anlayarak; kudreti, rahmeti, şefkati ve merhameti bol olan Cenab-ı Hakk’a yönelerek; O’na el açarak, O’na sığınarak, O’na dayanarak, O’na en içten ve samimi olarak yalvarmamız gerekiyor. Niyazla, dua ile içinde bulunduğumuz maddi ve manevi hastalıklardan, felaketlerden, bataklıklardan ve kirlerden kurtulmamız için pişmanlık gözyaşlarımızla Allah’ın Rahmet kapısına dayanarak elimizi, dilimizi, gözümüzü, gönlümüzü kıpırdatmalıyız. Küçük Benekli Böceğin beton içindeyken ayaklarını bir nebze kıpırdattığı, gibi…

31.08.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (24.08.2010) - Hatem usta

  (17.08.2010) - Takvimdeki günlükten

  (10.08.2010) - Bir akşamüstü

  (01.08.2010) - Son anlar

  (20.07.2010) - Barla’da herşey güzel

  (13.07.2010) - Can düşmanı

  (06.07.2010) - Ülfetsiz bir nebze tefekkür

  (29.06.2010) - Hastalara şifalar

  (15.06.2010) - Barla gezisi

  (08.06.2010) - Dost acı söyler


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.