16 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

CHP lideriyle 2.5 saat


A+ | A-

Kılıçdaroğlu’nun, birkaç aydır başında bulunduğu partinin bilinen ve klâsik çizgisiyle pek örtüşmeyen farklı söylemleriyle, CHP’de yeni bir sayfa açmaya çalıştığı yönündeki izlenimimizi daha önce okuyucularımızla paylaşmıştık. (Bkz. 1.10.10 tarihli yazımız.)

CHP lideri bu konuda bir adım daha attı ve Başbakanın 20 gün önce buluştuğu medya yöneticileriyle, Yeni Akit’i hariç bırakarak bir araya geldi. Sadece bu gazeteye karşı uyguladıkları ambargoya yöneltilen eleştiriler için yorum yapmayıp sessiz kalmayı tercih etti.

Çok kısa bir açış konuşmasından sonra soru-cevap şeklinde gelişen toplantıda Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklamalar, yeni parti yönetiminin toplumdaki CHP algısını olumlu yönde değiştirmek için yoğun çaba harcama niyet ve kararının ifadesi niteliğindeydi.

İlk sorulardan biri başörtüsü veya türbanla ilgiliydi. Kılık kıyafetin yasa konusu olmadığını söyleyen CHP lideri “Bu konuyu AKP çözemez, YÖK’ü kaldırıp üniversiteleri özgürleştirerek biz çözeriz” dedi. İlk ve ortaöğretim ve kamu kurumları gibi konunun tartışılan diğer boyutlarına değinmedi, kimse de sorma gereği duymadı..

Parti olarak, Diyanet’e bağlı Kur’ân kurslarına hiçbir zaman karşı çıkmadıklarını, itirazlarının “yasa dışı” olarak nitelediği kurslara yönelik olduğunu söyledi. Ve Diyanet kurslarında okutulan kitaplardan övgüyle söz etti. “Diyanet daha çok konuşmalı” dedi.

Sualimiz üzerine, inanç eksenli birliktelikler olan cemaatlere saygılı olduğunu, ancak siyasallaştırılmamaları gerektiğini tekrarladı. “İnançlar siyasetin konusu değil. Siyaset de inançlarla meşgul olmamalı” dedi. Millî Güvenlik Siyaset Belgesinde irticanın iç tehdit kapsamından çıkarılacağına dair haberleri hatırlatıp görüşünü sorduğumuzda da, söz konusu belgenin ilgili devlet kurumlarınca hazırlanıp siyasî iktidara sunulduğunu, partilerle ilgili bir konu olmadığını ve bilgilerinin de bulunmadığını söyleyerek bir anlamda soruyu geçiştirdi.

Başörtüsü ve laiklik gibi konulardaki farklı söylemlerinin parti içinde bazı eleştirilere hedef olmasını “Bizim partimizde demokrasi var, herkes düşüncesini söylemekte özgürdür” diyerek yorumladı. Özellikle bu gibi hususlardaki parti politikalarına dışarıdan yöneltilen “gelgit ve zikzak” eleştirilerini ise “Öyle birşey yok, ben söylediklerimin arkasındayım ve partiyi bağlayan da genel başkan olarak benim yaptığım açıklamalardır” sözleriyle cevapladı.

Bu bağlamda yoğun ve ısrarlı sorulara konu olan hususlardan biri, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin Köşkteki 29 Ekim resepsiyonuna katılmama kararı aldıklarına dair açıklamasıydı. Ama “Çankaya’yı boykot gibi bir tavrımız olmaz” diyen Kılıçdaroğlu, 29 Ekim için “Daha vakit var” diyerek, bağlayıcı ve kesin bir dil kullanmaktan kaçındı.

Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Oran, Faik Öztrak, Genel Sekreter Yardımcısı Gülsün Bilgehan ve İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek’le birlikte katıldığı toplantıya, Genel Sekreter Önder Sav’ın niye katılmadığı sorulduğunda, bunun özel bir sebebi olmadığını ifade etti ve “Dilerseniz bir sonraki toplantıya o da gelsin” diye esprili bir cevap verdi.

Önceki beyanlarında laikliği tehlikede görmediğini defaatle söylemiş olan CHP lideri, bu toplantıda “Asıl tehlikede olan, sosyal devlettir” görüş ve tesbitini dile getirdi. “Sadaka kültürü”yle devam ettirilen yoksulluğun AKP’ye de oy depoları sağladığını savundu.

Anlaşılan o ki, parti politikalarında vurguyu, CHP’yi marjinalleştirip kitlelerden koparan laiklik ve irtica tartışmalarından yoksulluk, yolsuzluk ve sosyal devlet konularına kaydırmak istiyor Kılıçdaroğlu. Cemaatlerle ilgili pozitif beyanları da toplumla gönül bağlarını kurma niyetinin bir ifadesi olarak görülmeli. Kürt meselesiyle ilgili bir soruya cevap verirken söylediği “Siyasetin görevi toplumda entegrasyonu sağlamak” ifadesi bu konuyla da ilgili.

CHP liderinin, en taze tartışma konularından biri olan füze kalkanı bahsindeki görüşü: “Avrupalılar dahi reddederken biz niye kabul edip nükleer gerginliğin ortasında kalalım?”

Sonuç olarak, CHP’nin medya ile de yeni bir sayfa açmak istediği anlaşılıyor ve not aldığımız “Bizden, bizi cesaretlendiren adımlar atmamız istenmeli” cümlesiyle Kılıçdaroğlu, yapmaya çalıştığı açılımlarda medyadan yüreklendirici ve teşvikkâr bir tavır ve destek bekliyor.

CHP gibi bir partinin, toplumla olumlu bir ilişki kurmaya yönelmesi elbette ki son derece önemli. Ama medya mevcut yapısıyla buna ne ölçüde katkıda bulunabilir, orası şüpheli.

16.10.2010

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.10.2010) - Şili dersleri

  (14.10.2010) - Örtünme baskısı mı?

  (13.10.2010) - Başörtüsünde çözüm

  (12.10.2010) - Siyaset de demokratikleşmeli

  (10.10.2010) - Liberallerin iki yanlışı

  (09.10.2010) - Tek tipçi projeler

  (08.10.2010) - Askerlik reformu ne zaman?

  (07.10.2010) - Anayasanın başlangıcı

  (06.10.2010) - AB sürecinin son beş yılı

  (05.10.2010) - Ahirzaman Müceddidi


Son Dakika Haberleri

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Abdullah ŞAHİN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet BATTAL

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Ali Rıza AYDIN

  Atike ÖZER

  Baki ÇİMİÇ

  Banu YAŞAR

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H.İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Hakan YILMAZ

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehmet YAŞAR

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Muzaffer KARAHİSAR

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Saliha FERŞADOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  YENİ ASYA NEŞRİYAT

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.