Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ali FERŞADOĞLU

Kur'ân, “Peygamberin (asm) ahlâkını alın” der



Günümüzde alttan alta sürdürülen polemik mevzuların başında “Sünnet-i Seniyye ve hadis-i şerif”ler gelmektedir. Kur’ân’ın mübelliği, ilk ve orijinal müfessiri, Şâri-i Hakîki’nin marziyâtının açıklayıcısı Peygamberimizi (asm), adeta aradan çıkarma fitneleri sürdürülmektedir. İddiâ şu:

“Tek kaynak Kur’ân’dır. Onun dışında kimse hüküm koyamaz. Biz, Kur’ân’dan istediğimizi çıkarabiliriz. Sünnete ve hadîse gerek yoktur. Zaten üzerinde ittifak edilmiş hadîsler azdır...”

Bu şenî kampanyaların, beynelmilel ifsat komiteleri tarafından organize edildiği ve bir kısım “İlahiyat titri” taşıyan şahısları da bir maşa olarak kullandığı muhakkak. Peki, Peygamberimizi (asm) ve onun Kur’ânî ahlâkını aradan çıkarmak, Kur’ân’a uymak mıdır? Ve bu nasıl bir mantıktır ki, kendileri, 15 asır sonra, Kur’ân’ı istedikleri gibi yorumlayacaklar, tefsir edecekler, onlarca kitap yazacaklar, makale kaleme alacaklar; ama Kur’ân’ın inzal edildiği Peygamber (asm), onun hakkında birşey söylemeyecek, yorumlamayacak!

Madem “Tek kaynak Kur’ân’dır. Sünnete ve hadîse gerek yoktur” diyorsunuz, o halde Kur’ân’ı dinleyelim. Eğer siz sözünüzde ve iddiânızda sadık iseniz, buyurun Kur’ân’a. Acaba o “Sünnet-i Seniyye ve hadis-i şerîf”e nasıl bakmaktadır? Bazı âyetlerin meâllerini birlikte takip edelim:

* “Kim peygambere itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur” (Nisa: 80)

* “Peygamber size ne verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa ondan sakının. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah’ın azabı şiddetlidir” (Haşr: 7)

* “Allah ve Resûlü bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o hükmün dışında kendi heveslerine göre seçme hakkı yoktur. Her kim Allah ve Resûlüne isyan ederse ap açık bir sapıklığa düşmüş olur” (Ahzab: 36)

* “Resûlüm, onlara de ki: ‘Eğer siz Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın.’” (Al-i İmrân: 31)

* “Allah’a itaat edin, peygambere de itaat edin; emir ve yasaklarına karşı gelmeyin. Yüz çevirecek olursanız, bilin ki, Resûlümüzün üzerine düşen ancak size açıkça bildirmekten ibârettir” (Maide: 92)

* “...Emin olduğunuzda ise, Allah’ı, o size bilmediklerinizi nasıl öğrettiyse, öyle zikredin. İbâdetlerinizi de size öğrettiği gibi yerine getirin” (Bakara: 239)

* “Ey Müslümanlar! Allah ve Resûlüne itaat edin ki, Allah’ın rahmetine erişesiniz” (Al-i İmrân: 132.)

* “Her kim Allah’a ve Peygambere itaat ederse, işte onlar, Allah’ın kendilerine pek büyük ni’metler bağışladığı peygamberler, sıddıklar, şehidler ve salih kimselerle beraberdirler. Onlar ise ne güzel arkadaşlardır.” (Nisâ: 69)

* “Peygambere itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur. Kim bundan yüz çevirirse, seni öylelerin üzerine muhafız olarak göndermedik; sen ancak doğru yolu gösterip tebliğ etmekle mükellefsin” (Nisa: 80.)

* “...Allah’a ve Resûlüne itaat edin. Ey peygamber âilesi, Allah, günahlarınızı giderip sizi tertemiz yapmak istiyor.” (Ahzab: 36.)

* “And olsun ki, Allah’ın rahmetini ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için Allah Resûlünde güzel bir numûne vardır”

(Ahzab: 21.)

* “Ve şüphesiz sen büyük bir ahlâk üzerindesin” (Kalem: 4.)

* “Kim Allah’a ve Resûlüne itaat ederse, Allah onu, altından ırmaklar akan Cennetine koyar.” (Nisâ: 13.)

* “Kim Allah’a ve Resûlüne itaat eder, Allah’tan korkar ve çekinirse, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Nur: 52.)

* “Allah’a ve Onun Resûlüne itaat edin. Biribirinizle çekişmeyin. Sonra korku ve zaafa düşersiniz, kuvvetiniz de elden gider. Bir de sabredin. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.” (Enfâl: 46.)

* “Eğer senin üzerinde Allah’ın lütfu ve rahmeti olmasaydı, onlardan bir topluluk elbette seni şaşırtmaya çalışacaktı. Onlar kendilerinden başkasını saptıramazlar ve sana da hiçbir zarar veremezler. Çünkü Allah, senin üzerine Kur’ân’ı, hikmet ve sünneti indirdi ve sana bilmediği şeyleri öğretti. Allah’ın senin üzerinde lütuf ve ihsanı pek büyüktür.” (Nisâ: 113.)

* “Ey inananlar! And olsun ki, sizin için, Allah’a ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok anan kimseler için Allah Resûlü en güzel örnektir.” (Ahzâb: 21)

İşte Kur’ân, tevile, tekellüfe, zorlamaya, yoruma meydan vermeden, Resûl-i Ekrem’in (asm) en güzel bir örnek, en muhteşem ve yegâne model olduğunu tekrar tekrar vurguluyor...

TAZİYE: Bediüzzaman’ın, özellikle neşriyat hizmetleriyle ilgili olarak vazifelendirdiği yakın talebe ve hizmetkârlarından M. Emin Birinci Hakka yürüdü. Kendisine Allah’tan rahmet ve mağfiret, yakınlarına ve tüm ehl-i imana sabr-ı cemil niyaz ederim.

05.04.2007

E-Posta: [email protected] [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.04.2007) - İman gücü, ömrü uzatır!

  (03.04.2007) - Yaratılışın dönüm noktası: Hz. Muhammed (asm)

  (31.03.2007) - Ele geçirememek, nasıl inkâra sebep olur?

  (30.03.2007) - İnançsız, filozof da olsa cahil ve kördür!

  (29.03.2007) - Şüphe ve vesveselerden kurtulmak

  (28.03.2007) - Asr-ı Saadet sevgi modeli

  (27.03.2007) - Ressamı inkâr etmeyen...

  (23.03.2007) - Bediüzzaman'ın ilmî şahsiyeti

  (22.03.2007) - Sevgi sebepleri ve çeşitleri

  (21.03.2007) - Sevgi: Kalbin ürettiği bahar çiçeği

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004