Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Hangi komşumuzu tanıyoruz ki?



Bulunduğumuz coğrafyada ‘stratejik’ öneme sahip olduğumuz hep söylenir; ancak bunun gereğini yaptığımız pek söylenemez. Son yıllarda kısmen değişmekle beraber, komşularımızla aramız ‘problemli’ olmuştur.

Uzun yıllar ‘bir’ olduğumuz komşularımızla aramıza ‘ihtilâf’lar sokulmuş ve her fırsatta bu ‘yara’lar kaşınmış, kanatılmıştır. Neticede, en yakın komşularımızla aramızda ‘duvar’lar örmüşüz. İran, Irak ve Suriye başta olmak bütün komşularımızla ‘kavga’ etmişiz. Tabiî ki bu ‘hayalî kavga’da en büyük öncü, maalesef medya olmuştur.

Bu gerçeği dile getiren Murat Bardakçı “Türk basını, İran’ı pek bilmez” başlıklı yazısında şöyle demiş: “Önce, açıkça söyleyeyim: Türkiye’de aydın kesimin ve basının, konunun bir-iki uzmanı dışında İran konusunda derinlemesine bir bilgisi yoktur. İran, Türk basınının gözünde sarıklı mollaların hüküm sürdüğü, halkının ortaçağa bile rahmet okutacak cehalet dolu bir karanlıkta yaşadığı baskılar ve sıkıntılar ülkesidir. Basınımızda İran konusundaki boşluğun kanıtlarını burada tek tek sıralamama gerek yok. Zira nükleer faaliyetleriyle ve Birleşik Amerika’nın tehditleriyle gündeme gelen İran hakkında son zamanlarda gazetelerimizde çıkan yazılar bilgi düzeyimizi zaten gösteriyor.” (Sabah, 5 Nisan 2007)

Bu tesbite itirazımız yok, ancak bir ilâve soru ile tartışmayı genişletebiliriz: “Türk aydını ve basını, sadece İran konusunda mı ilgisiz, bilgisiz? Yoksa başka komşu ülkeler olmak üzere diğer bütün İslâm ülkeleri konusunda mı ilgisiz, bilgisiz?”

Bu ilgi ve bilgisizlik o kadar büyüktür ki; Çin’deki, hatta ‘uzay’daki gelişmelerden haberdar oluruz, fakat kapı komşumuz Irak’ta, Suriye’de, İran’da yahut Filistin’de yaşanan hadiseleri duymayız!

Bilmeyiz, duymayız; çünkü haber kanallarımız kapalıdır. Komşularımızla ticaretin arttırılması bile bazılarınca istenmemektedir. Meselâ, son yıllarda ‘sınırda bayramlaşma’ adı altında Türkiye ile Suriye’de yaşayan akrabalar bir araya geliyor ve çok da iyi oluyor. Peki, bu uygulama niçin 20 yıl önce yapıl(a)mıyordu? Bugün yapılıyor da kim zarar gördü? Aynı şekilde, ticarî ve diğer işbirliği faaliyetlerinin de bütün komşu ülkelerle arttırılması lâzım. Bunun için de en büyük görev medyaya düşüyor. Çünkü medya, her fırsatta ‘komşu’ ülkeleri kötüleyip, onları ‘üçüncü dünya ülkesi’ olarak gösteriyor.

Komşu ülkelerimizin sıkıntıları olduğu doğrudur. Ancak bu sıkıntıların kaynağı, bu ülkelerde yaşayan ‘halk’ olmasa gerek. İslâm ülkelerinin umumî problemi olan ‘yönetici-halk uyumsuzluğu’ komşularımızda da sözkonusu. Ama bu problemi aşmak da yine işbirliğini geliştirme ile mümkün.

Meselâ, İran; yıllardan beri ‘yerli otomobil’ üretir ve bu gelişmeden haberimiz olmaz. Tamam, üretilen ‘yerli otomobil’ elbette ‘yabancı desteği’ ile üretilmiştir ama neticede ‘yerli bir marka’ları vardır. İran’da üretilen otomobilin Türkiye’de de piyasaya sunulması gündemde. İran malı otomobili iki yıl önce İstanbul’daki otomobil fuarında görmüştük. Türkiye’de de piyasaya sunulacaktı, ama bu henüz gerçekleşmedi. “Acaba özel bir engel mi sözkonusu?” sorusu da akla geliyor.

İran’ın yerli otomobil yapmış olmasını, ‘Türk halkı’nın bilmemesi normal karşılanabilir. Peki, bu ‘bilgi’yi tüccarların ve ekonomi muhabirlerinin de bilmemesi normal karşılanabilir mi? Kim bilir, başka neleri bilmiyoruz ya da ne kadarını biliyoruz? Endonezya ve Malezya başta olmak üzere ‘uzaktaki İslâm diyarları’nı ne kadar tanıyoruz, ne kadar işbirliği yapıyoruz?

Ah, bu yara çok derindir. İnşallah İslâm ülkeleri arasında ‘müfritane irtibat’ sağlanır. ‘Medya’ya ve bazı ‘aydın’lara rağmen bu irtibatın sağlanacağına inanıyor ve duâ ediyoruz.

08.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.04.2007) - Hani herkes ‘işi’ni yapacaktı?

  (06.04.2007) - Vazgeçin bu inattan

  (05.04.2007) - O bir ‘Nur Talebesi’ydi

  (04.04.2007) - E-devlet manzaraları!

  (02.04.2007) - ‘Hac rekoru’nun hatırlattığı

  (01.04.2007) - Islâh yolu var, görmek gerek

  (31.03.2007) - İhtilâl, ihtilâlin kopyasıdır

  (30.03.2007) - Feministler kızmasın

  (29.03.2007) - “15 milyon genç” marşını söyleyenler, 15 köye elektrik götürememiş!

  (28.03.2007) - ‘Saray’lı ya da saraysız: Adalet şart

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004