Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Latif SALİHOĞLU

T Süt ürünlerinde piyasa daralması



Bugün gazetesi köşe yazarı Can Aksın, dünkü yazısına "Tarihte hiçbir şirkete bu kadar 'haince ve kalleşçe' saldırı yapılmış olabileceğini sanmıyorum" cümlesiyle başlayıp şöyle devam ediyordu: "Danone’nin ürettiği sütlü ürünlere, internet üzerinden yürütülen bir 'karalama kampanyası' ile ağır darbe vurulmaya çalışıldı. Danone’nin Türkiye için üretilen ürünlerinin içerisinde, 'çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini olumsuz etkileyecek madde olduğu' iddia edildi ve 'nihaî darbeyi' de şöyle vurdular: 'Ne yazık ki, bir gerçek, şu an Daninolar sadece 2 ve 12 yaş arası çocuklara yedirilmekte' dediler. İnandırıcı olmak için de, mailin altına Prof. Dr. ...'in adını yazdılar."

Firma yetkililerinin basın açıklamasını haber yapan dünkü yüksek tirajlı gazetelerin hemen tamamında yer alan bu konuyla ilgili bilgilerin teknik ayrıntılarını da yine aynı köşe yazısından aktaralım. Şöyle yazmış Can Aksın: “Karalama mesajı, yaklaşık 6 milyon 300 bin kişiye ulaşmış. Bunun 1 milyonu internet vasıtasıyla, geri kalanı 'kulaktan kulağa' iletişimle yayılmış. Karalama kampanyası milyonlarca anneyi etkileyip endişelendirmiş. Çocukları için çarpan kalpleri korkuyla dolmuş. Danone’yi arayarak gerçeği öğrenmek isteyenlerin sayısı 6 bin 853 olmuş. Diğerleri bu karalama kampanyasına, inanmışlar ve Danone’nin sütlü ürünlerini almayı kesmişler. Bu kasıtlı 'karalama kampanyası' sadece Danone’yi değil, sütlü çocuk ürünleri pazarını da etkilemiş ve pazarda yüzde 26 gerileme meydana gelmiş."

Bu firmanın pazar payında yüzde 26 gerilemeye sebebiyet verenlerin bilgisayar kayıtlarına da ulaşıldığı bilgisini aktaran Aksın, yazısını şu cümle ile bitiriyor: "Yakında tarihin 'en hain ve en kalleş' saldırısını kimlerin yaptığı ve yaptırdığı ortaya çıkar sanırım."

* * *

Halen dünyanın 120 ülkesinde faaliyet gösteren ve Sabah yazarı Erdal Şafak'ın tabiriyle "Yoğurt İmparatorluğu"na dönüşen "Selanik yoğurtçusu" Danone firmasını özellikle Türkiye'de zarara uğratan asıl sebebin, yukarıda ifade edildiği şekilde olup olmadığı, bizce henüz tam olarak bilinemiyor.

Zira, bir başka sebep daha var ki, onun da yabana atılmaması lâzım. Şöyle ki:

Sabah gazetesi yazarı Erdal Şafak, "Selanik yoğurtçusu" başlığıyla 25 Haziran 2005 tarihli gazetenin Pazar Aktüel ekinde resimli, belgeli, dokümanter anlamda genişçe bir yazı yazdı.

İyi niyetle ve kesinlikle Danone'nin lehinde olacak bir maksatla yazılan—ancak, aksi tesire yol açan—bu yazıda, dünyanın rakipsiz bir markası haline gelen bu firmanın tarihçesi hakkında enteresan bilgiler veriliyordu.

Bu bilgilere göre, Danone (yahut Danino) ismi, halen hayatta (Barselona'da 99 yaşında) olan Daniel Carasso'ya dayanıyor ve bu şahıs da meşhur Selanik mebusu Yahudi Emanuel Karasso'nun öz yeğeni imiş.

Hatta, öyle enteresan ki, Sabah'ın yazarı, yazının hemen başında şu tüyoyu (!) da veriyordu: "Alın size her taşın altında Selanik Yahudileri ile Sabetayistler'i arayan paranoya tüccarlarının değirmenlerine su taşıyacak bir portre... Huzurlarınızda Carasso ailesinin öyküsü..."

Bu uzun yazının devamında, Karasso ailesinin hikâyesi ile birlikte, Selanik'te bir mandıradan başlayarak zamanla dünya devi haline gelen Danone firmasının dünden bugüne doğru detaylı şekilde gelişme seyri anlatılıyor.

Bu ve benzeri kaynaklarda yine aynı doğrultuda verilen bilgilerin ne derece doğru olduğunu bilemiyoruz. Firma yetkilileri, şayet bu konuda da bir açıklama yapacak olurlarsa, onu yayınlamayı da bir meslekî vazife addederiz.

Zira, süt ürünleri firması Danone'nin, sırf Yahudi Karasso ailesine ait olmasından dolayı ürünlere alerji duyan ve yine bu yüzden firmanın ürünlerini kullanmamayı tercih eden vatandaşlar var. Çevremizde bunlara çokça rastlamak mümkün.

İşte size, ismini mahfuz tuttuğumuz bir vatandaşın tepkisi: "Erdal Şafak'ın her Pazar, Aktüel Sabah'daki yazılarını zevkle takip ediyorum. Ama bu hafta (25 Haziran 2005) yayımlanan şu (Selanik yoğurtçusu) yazısı için aynı şeyleri söyleyemem. Bu haftanın konusu meşhur Danone firmasının kuruluşu ve inkişafı idi. Danone şirketinin kurucusu, Emanuel Karasu imiş. II. Abdülhamid'i tahtdan indirmeye gelen heyetin sözcüsüdür. Padişaha 'Halk sizi istemiyor' diyen şahıs... Ben yazıyı okurken, bir otobüsteydim. Yanımda da, 'bir küçük su' niyetine aldığım 'Hayat Su' vardı. O da aynı grubun malı. Ne yalan söyleyeyim, içemedim sonra o suyu. Bundan sonra da pek içeceğimi zannetmiyorum." (Bu ifadelerin yer aldığı web site: http://postitler.blogspot.com.)

Bu okuduğunuz, sayısız örneklerden sadece biri. Benzer söz ve yaklaşımlara, daha başka kaynaklarda rastlamak mümkün. Arama–tarama yapabilirsiniz.

* * *

Danone için "süt ürünlerine zararlı maddeler katıyorlar" şeklindeki karalamalara cevap veren firma yetkilileri, acaba dünya markası haline gelen bu ismin tarihçesi veya piyasada dolaşan söylentiler hakkında da herhangi bir açıklamada bulunma ihtiyacını duyarlar mı?

Sabah'ın yazarı her ne kadar "Her taşın altında Yahudileri arayanlar"ı ti'ye aldıysa da, bizce bu konuda da etraflıca bir açıklamaya ihtiyaç var. Vatandaşı merak ettiği veya öğrenmek istediği her konuda aydınlatmak lâzım.

07.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.04.2007) - İttihad-ı Muhammedî ve muarızları

  (04.04.2007) - Medyanın büyük taşları

  (02.04.2007) - Dünyanın sekerâtı

  (31.03.2007) - Nasıl bir Cumhurbaşkanı?

  (30.03.2007) - Ayışığı'nda bir Sarıkız

  (29.03.2007) - Resmî tarih sorgulaması

  (28.03.2007) - Zındıka cereyanı Ankara'yı zehirledi

  (27.03.2007) - Osman Ağanın komşuları iniltiye dayanamadı

  (26.03.2007) - Ali Şükrü Bey cinayetiyle, yakın tarihin seyri değişti

  (24.03.2007) - Âl-i Beyt muhabbeti (2)

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004