Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Meryem TORTUK

Cennet ucuz, Cehennem lüzumsuz mu?



Müzik, Allah’ın kâinatın her bir hecesine yüklediği muhteşem bir ses, melodi ve âhenktir. Her insanın ruhunu ve duygularını derin âlemlere götürür, sonsuz mânâlara dokundurur. Kalıcı ve derin bir iz bırakır varlığında.

Hele şu bahar mevsiminde bu melodi ve derinliği çok daha yakından yaşıyor ruhumuz. Seher vaktinde öten kuşlar, esen ılık rüzgâr ve sevimli rakslarıyla yağan yağmur, dalından gülümseyen çiçek,… hepsi de sonsuz musikinin ruhumuzdaki yankısını dolduruyor kulaklarımıza ve gönüllerimize.

Eşyaya yansıyan bu melodi ve musiki tadı gönüllerimizi okşayıp, Arş-ı Âlâ’ya giden yollarda sonsuz lezzetlere dokunduruyor yüreğimizi. Bu buluşmanın bile eşsiz bir tınısı kalbimizi aydınlatıp, serinletiyor.

Bu kadar geniş ve derin etkilere sahip musiki insan için. Yani vazgeçilmez bir yeri var. Belki de tam da bu sebepten, özellikle de günümüzde şarkı sözleri alıp başını gidiyor. Adeta bedduâlar bile, melodinin derinliğinden yararlanılarak şarkı diye kulaklarımıza ulaştırılıyor. Bu tarz şarkıları söyleyen insanlar,—hâşâ—ilah, şarkıları da hit diye sunularak özellikle de gençlerin kalpleri, kulakları ve ruhları kirletiliyor.

En özel ve temiz, insan için dünya hayatındaki varlığının amacı ve gayesini içeren kavramlar bile bu uğurda heba ediliyor. (Ki, İlâh sadece ve sadece Allah olabilir)

Son dönemlerde çıkan Cennet adlı parça da bunlardan biri ne yazık ki. “Cenneti değişmem saçının teline” gibi, aşkı da buna katarak güya sevgiliye sesleniliyor. Cennet ki, insanın bu dünyadaki varlığını ve amacını belirleyen Allah’ın mü'min kullarına vaad ettiği sonsuz hayatın adıdır. Hatta bu hayatta bizzat Peygamber Efendimiz’in bildirmesiyle, Allah o temiz ruhlu kullarınabütün ihtişamı ve Esmâsıyla bizzat görünüp, onlarla sohbet dahi edecektir.

Kur’ân’da Cennet ehlinden şöyle söz edilir:

“İmân eden ve güzel işler yapanları müjdele: Altlarından ırmaklar akan Cennetler onlarındır. O Cennetlerden rızık olarak bir meyve yediklerinde, ‘Bu daha önce yediğimiz rızıktandır’ derler. Rızıkları dünyadakine benzer şekilde kendilerine sunulur. Orada onlar için ter temiz eşler vardır. Onlar orada ebedî olarak kalacaklardır.” (Bakara Sûresi: 25.)

“İman eden ve güzel işler yapanlara gelince, onlar da Cennet ehlidir; orada ebedî olarak kalacaklardır.” (Bakara: 81)

“Onlar ki, ayakta iken de, otururken de, yatarken de, daima Allah’ı anarlar, göklerin ve yerin yaratılışını tefekkür ederler, ‘Bunları boş yere yaratmadın, Ey Rabbimiz,’ derler. ‘Seni bütün noksanlardan tenzih ederiz. Sen de bizi Cehennem ateşinin azabından koru.’” (Âl-i İmran; 191)

Ve daha bir çok âyette Cennet ehlinin nitelikleri anlatılır.

Cennet ise, altlarından ırmaklar akan köşkler, en muhteşem yiyecek ve içeceklerle dolu tasviri imkânsız bir yerdir. Ve bir saç teline değişilecek kadar da ucuz değildir, Allah Onu ancak, kendisine, sırf kendisi için sevip ibadet edecek kulları için vaad etmiştir. Bu ise hak bir vaaddir ve mutlaka her insanın başına açılmış olan dünya imtihanın sonunda gösterilecektir.

Kul için en büyük kayıp ve acı; her şeyin ve kendisinin de yaratıcısı olan o yüce Yaratıcının huzurunda alçak bir duruma düşmesidir aslında.

Bu tarz şarkıları dinlememek ve bizlere de san'atçı olarak sunulan bu kişilere pirim vermemek verilecek en büyük cevaptır. Şarkı ve müzik, üstelik buna aşk âlet edilerek Allah’a isyan taşıyan bir mânâya bürünmemelidir.

Bediüzzaman’ın dediği gibi, “Cennet ucuz değil, Cehennem lüzumsuz değil.” Kendi küçük heveslerine bu büyük mânâları âlet eden kişiler için hepimizin vereceği güzel cevaplar var. Bu cevaplardan biri de, onları görmezlikten gelmek.

“Ey Rabbimiz! Unutur veya hatâya düşer de bir kusur işlersek bizi onunla hesâba çekme.” (Bakara Sûresi: 286.)

07.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (17.02.2007) - Sevgiye giden yollar

  (10.02.2007) - Aile bağları

  (20.01.2007) - Hayatta garantisi olan bir şey var mı?

  (13.01.2007) - Babalar, anneler ve çocuklar

  (06.01.2007) - Şiddete açık arttırma!

  (30.12.2006) - Bayramınız bayram ola

  (16.12.2006) - Hayatta nelerden vazgeçemezsiniz?

  (09.12.2006) - Yorumsuz

  (25.11.2006) - Teşekkürdür

  (18.11.2006) - Sen kimsin ki?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004