Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Serdar MURAT

Çarşı karıştı



17 Mayıs’ta hastaneye kaldırılmadan kısa süre önce erken seçimi sorduğumuzda Ecevit, “Erken seçim yanlış olur” demiş ve eklemişti: “İktidar, siyasî ömrünü tamamlaması lâzım...”

Solda ittifak için Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ismini gündeme getirdiği sıralarda, ne sorulsa, konuyu Büyükerşen’in liderliğinde solda birlik konusuna getiriyordu.

Bülent Ecevit’in gerçekleştiremediği projeyi hayata geçirmek için Rahşan Ecevit dün 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i ziyaret etti.

12 Eylül siyasetin üzerinden buldozer gibi geçmişti. İhtilâlin ilk şoku atlatıldıktan, siyasî partilerin kurulmasına yeşil ışık yakıldıktan sonra CHP’nin son yöneticileri Mustafa Üstündağ ve Hikmet Çetin’in de aralarında bulunduğu bir grup, yeni sol parti için çalışmalara başladı. Grubun ilk işi son genel başkan olarak Ecevit’i ziyaret etmek oldu. Ecevit onlara yeşil ışık yakmadı, solda parti kurmak yerine kooperatif kurmalarını önerdi. Onlar tabiî yine parti kurma çalışmalarını sürdürdü ve SODEP’i ortaya çıkardılar.

12 Eylül öncesi CHP’de yaşadığı fraksiyon kavgaları nedeniyle Ecevit yollarını ayırmıştı. DSP’yi kurdu. Birkaç emanetçi ile işi götürdü. Bülent Ecevit yasaklı ancak Rahşan Ecevit’e bir engel yoktu. Rahşan Hanım eşinin yerine emaneti üstlendi, yasakları kalkınca da koltuğunu eşine devretti. Bu kez ise onun projesini üstlendi. Sağlığı elverir de Bülent Ecevit iyileşirse, nereye kadar getirirse o noktada eşine devredeceğinden kuşku yok.

***

Solda birleşme adına yürüyen üç ayrı çalışma, sağda ise birkaç proje ve ortada bir de cephe oluşturma çabaları var. Tek tek açmakta fayda var.

Ecevit ailesi Büyükerşen etrafında, İtalya’daki zeytin dalı ittifakına yönelik bir girişim sürdürülüyor. Bülent Ecevit’in rahatsızlanarak fiilen devreden çıkması bu projenin bir ayağını topal etti. Bir adım ileri gidip, “Projenin ölü doğmasına neden oldu” demek istemiyorum.

Peki, DSP lideri Zeki Sezer bu işin neresinde. Bülent Ecevit sağlıklı olduğu günlerde, “Genel başkanımızla konuşup birlikte karar aldık” demesine karşın duyumlarımız Sezer’in kerhen desteklediği yönünde.

Solla ilgili medyanın özellikle de Doğan Grubu’nun bir çalışması var. Onlar CHP endeksli bir birliktelikten yanalar. Buna CHP’ye katılım demek de mümkün değil. Baykal’dan DSP’lilerin gönlüne hoş gelecek Ecevit’e mersiyeler dizili mesajlar yayınlamalarının hikmeti bu.

Ancak daha önceki birleşmelerin Baykal’ın diğer liderleri öğütmesi ile sonuçlandığı için sadece, “Baykal istedi olmadı” mesajına yönelik rakibi minder dışına itmek için yapılan peşrevler bunlar. CHP ile SHP birleşti ne oldu? Yüzde 4.5 oyu olun ve tek bir milletvekili bulunmayan CHP, SHP’yi yuttu. CHP ile SHP’yi birleştiren Hikmet Çetin, seçimlerde milletvekili aday adayı bile yapılmadı.

Bu iki kanalın ortasında yürüyen DİSK’in öncülük ettiği, Ertuğrul Günay’ın da içinde yer aldığı “10 Aralık hareketi” ise partileşme kararı aldı. Solda birlik için yola çıkıldığında, CHP, SHP ve DSP olmak üzere 3 parti vardı, şimdi dördüncüsü geliyor.

***

Peki sağda durum ne?

Mesut Yılmaz’ın Yüce Divan’dan “Rahşan affı” ile kurtulduktan sonra daha binanın dışına çıkma sabrını gösteremeden mahkemenin koridorlarında açıkladığı siyasete dönme kararı var. Ancak ortada henüz bir proje yok.

Çok bilinen Demirelli, Haberallı, Büyükerşenli cephe oluşturma çabaları Mesut Yılmaz’ın kararı ile hesaplar karıştı.

Bir köyde çok muhtar adayı olursa, seçimi eski muhtar kazanır yöntemi çok bilinen ve geçerli bir yöntem. Bir süre izleyip öyle karar vermekte yarar var. Usta bir poker oyuncusu olduğu belirtilen Mesut Yılmaz lider olarak girdiği her seçimi kaybetmesine karşın şöyle ya da böyle iktidar olmayı başarmış bir isim.

İktidarda devraldığı ANAP’ı, barajın çok çok altına çekerek, halktaki kredisini bitirdiği bir gerçek. Yüce Divan olayı nedeniyle karizması iyice çizildiği için şimdiden yer alacağı oluşuma, “Yüce Divan Cephesi” adı çoktan takıldı bile.

Ama bir gerçek var ki, Mesut Yılmaz’ın dönüşü ile birlikte çarşı iyice karıştı…

27.06.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (26.06.2006) - Erdoğan’ın stratejisi

  (23.06.2006) - Bekleme İvanoviç meşgulüz

  (22.06.2006) - Sun’î cepheler

  (21.06.2006) - Şemdinli, Susurluk’tan farklı oldu...

  (20.06.2006) - 48 saat yeter

  (19.06.2006) - Çankaya kriterleri

  (16.06.2006) - Meclis ülke gündeminden kopuk

  (15.06.2006) - AB ve ekonominin nabzı

  (14.06.2006) - Son anda kalkan uçaklar

  (13.06.2006) - İkinci dalga da geçiyor...

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004