Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Zafer AKGÜL

Din kültürü de değil!



Sayın Milli Eğitim Bakanımız Doç. Dr. Hüseyin Çelik, ne yaparsa yapsın bir türlü yaranamaz. Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersleri için yapılan onca hoşgörülü ve geniş sineli müfredata rağmen hâlâ itirazlar ve burun kıvırmalar devam ediyor. Güya bu dersler din dersiymiş, ağırlıklı olarak İslâm dini okutuluyormuş, hani ahlâk dersleri olacaktı ya, gibilerden bir sürü bahane ve yan çizmeler.

Varsayalım ki İslâm dini hiç okutulmadı, diğer dinler hakkında öğrenciye genel kültür ve kendi başına karar vermesi için temel bilgileri sunmuyor kitaptaki konular. Salt olarak ahlâk yani etik konuları işlendi. Bu durumda yine itirazlar ve çalçene muhalefetler devam edecektir. İtirazı basan ve muhalefet şerhi koyan uzmanlar(!) ve bir kısım aydınlar(!) yine de beğenmeyecektir. Çünkü, herkes bilir ki felsefenin üç ana konusundan birisini teşkil eden Etik/Estetik ve etiğin alt birimi olan Aksiyoloji başlığı altında ahlâk olgusu ve kavramı soruşturulurken görülecektir ki bu konuda da değişik ahlâk anlayışları ve ekolleri vardır.

Meselâ ahlâkın kaynağı ya da ahlâkın amacı konusunda sadece Hedonizm felsefesinin bile ahlâk görüşleri baştan başa kendi gerekçeleri içinde tartışmaya açıktır. Hazcı ahlâk da denen bu ekol, insanın zevk aldığı, hoşlandığı her şeyi ahlâkî ve normal, yani meşrû saymaktadır.

Öte yandan bir Realist ya da Rasyonalist ekole göre ahlâk kriterleri başka, bir Sensualist ya da Pozitivist ekole göre başkadır. Hepsinin amaç, kaynak ve kriterleri farklı farklıdır. Dolayısıyla hangi ahlâkın okutulacağı konusunda bile farklı yaklaşımlar ve fikir tartışmaları, hatta niza çıkacaktır.

Sokrates bile kendi çağında gençlere verdiği ahlâk anlayışından dolayı eleştiriye, hatta gammazlanmaya uğramış ve “Gençlerin ahlâkını bozuyor. Gençleri zehirliyor” diye otoriteye şikâyet edilmiştir. Neticede bu büyük düşünür, baldıran zehiriyle zehirlenerek idam edilmiştir. O günkü kafaya göre bir gerici ahlâk anlayışının başı temizlenmiş, memleket kurtulmuştur.

Bugün ahlâkın evrenselliği veya evrensel ilkelerini yakalama çabası bile hâlâ bir etüt çalışması gibi durmaktadır. Bu önemli konu bile hâlâ neticelenmemiştir. Kime göre, hangi davranış ahlâkî, hangi davranış gayrı ahlâkîdir belirlenemediği gibi, bu ahlâk felsefesinin eğer konsensüsle neticelenerek ortak payda sayılması halinde bile yaptırım gücünün ne olacağı hâlâ meçhuldür. Velhâsılı kelâm bu hamur çok su götürür.

Şimdiye kadar okutulan Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersleri zaten Vatandaşlık Bilgisi dersinin değişik bir versiyonu gibiydi. Yasak savma kabilinden 12 Eylül idaresince kırpılarak uygulamaya konuldu. İsteyenler o dönemin ders kitaplarını yazan muhterem hocalardan aslını temin ederek karşılaştırma yapabilirler. İman ve İslâma dair üç beş sayfa özet ve kuru bilgiden sonra ilerleyen sayfalarda bol bol bıktıracak kadar vergi verme, askere gitme, sancağa sayı, Atatürk’ün dinle laiklikle ilgili görüşleri, savurganlık, telefonla konuşma adabı, nişan ve düğün törenleri, eski Türk dinleri ve Şamanizmin faziletleri gibi bir sürü kuru bilgi ve dinle ahlâkla ilgisi olmayan şeyler vardı, hâlâ da var.

Tüm dersler en az haftada 2 saatken, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi maalesef haftada 1 saat, yani 40 dk.’lık sürede öğretilmeye çalışılıyordu. Bu bir saat bile bayramdı, seyrandı, resmî bayram provası çalışmasıydı, kar tatiliydi vesâire diye güme gidiyordu zaten. Hesap edildiğinde haftada yani 32 saatlik müfredat içinde yarım saate yani 20 dakikaya düştüğü bile görüldü. Her neyse. Bu konuda gösterilen hassasiyet, din ve ahlâk konularının çocuklarımıza daha iyi nasıl öğretilmesi amacından ziyade nasıl daha çok sulandırılır ve din olgusundan bîhaber ve lâkayt yetiştirilir kaygısından ileri gelmektedir. Yani başta niyet bozuk bize göre. Niyet iyi olmadıktan sonra ne yapsanız nafile.

06.07.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (29.06.2006) - Hak yol İslâm yazanlar

  (22.06.2006) - Türkiye’de hakimler var

  (18.06.2006) - Baykal’a inanma(ma)k

  (08.06.2006) - On emir

  (01.06.2006) - İmdaat! Kurtarmayın beni...

  (25.05.2006) - Halkçılar ve Türkçüler birleşmesi

  (18.05.2006) - Made by Turkey

  (11.05.2006) - Millet-i Sadıkanın ihaneti

  (04.05.2006) - İhtimal hesapları

  (27.04.2006) - 28 Şubat şakşakası

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004