Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

AB yolculuğu hız kesmesin



“Muasır medeniyet seviyesi” sayılan Avrupa Birliği üyeliğimizin içerden ve dışardan engellenmeye çalışıldığı herkesin malûmu. Yerli ve yabancı uzmanlar, Türkiye’yi ‘idare’ edenleri ikaz etmeye başladılar. Yapılan ikazlar, AB yolculuğunun yavaşladığı yönünde. Hükümet cenahı ise bir yavaşlama olmadığını beyan ediyor.

Bu yöndeki tartışmalar, Finacial Times gazetesinin bir haberiyle alevlendi. İngiliz The Financial Times gazetesi Brüksel ile Ankara arasında yaşanan karşılıklı anlayışsızlık sebebiyle uyum sürecinde zorlukların başgösterdiğini yazdı. Vincent Bolant imzalı yazıda, Fransa ve Avusturya gibi bazı üye ülkelerin Ankara’nın üyeliğine karşı çıkması sonucu iki tarafın da ‘sürece hız kazandırmak için görüşme yapmaya isteksiz’ olduğu belirtildi. Gazeteye konuşan Ankara’daki bir AB diplomatı ise, hükümet içinde ‘şaşırtıcı derecede bir ilgisizlik’ olduğu yorumunda bulundu.

Ardından, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) International Başkanı Aldo Kaslowski, Financial Times gazetesinde yer alan Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine ilişkin eleştirilerle ilgili olarak, ‘’Financial Times gazetesinin yazdığı doğru. Bir yavaşlama var. Avrupa’da, Brüksel’de çok daha etkin bir şekilde bulunmamız gerekirken gidilmiyor, heyetler kurulmuyor. Bütün bunlar gerçektir’’ şeklinde konuşmuş. (AA, 30 Ağustos 2006)

AB ile müzakerelerde birkaç ay sonra 2 yılın dolacağını hatırlatan Kaslowski, ‘’İlgisizlik aslında dünün veya bugünün işi değil. Müzakerelerde ilgisizlik ve yavaşlama zaten Aralık ayında başladı. Sanki acelemiz yok gibi bir tavır sergiledik’’ de demiş.

Türkiye’nin reformlarda rehavete kapıldığı konusunda AB tarafında yaygın bir kanaat bulunduğuna değinen İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Davut Ökütçü de, şöyle konuşmuş: ‘’Türkiye siyasî kriterlerde yeterli mesafe kat ettiği için müzakerelere başladı ama siyasî kriterlerde yapması gerekenlerin müzakere süresince de güçlü olarak devam etmesi bekleniyordu. Bizim de hükümetten ısrarla beklediğimiz, özellikle İlerleme Raporunu Komisyon kaleme almadan, tamamlamadan önce TBMM’nin Eylül ayında erken bir şekilde toplanarak bu reform paketinin tümünü çıkarmasıdır. Hükümetimizin kararlılığını gösteren bir tavır ve anlayışla bir an önce TBMM’den geçmesini bekliyoruz.’’

Tartışmaya katılan Dışışleri Bakanlığı Sözcüsü ise, Türkiye’nin AB’ye üye olma kararlılığında en ufak bir yavaşlama görmediğini belirtip, “Özellikle içinde bulunduğumuz ayda bu tür çalışmaların somut sonuçlarını göreceksiniz” demiş. (AA, 31 Ağustos 2006)

Türkiye’nin AB üyeliği kararı, daha önce sayısız defa açıklandığı üzere ‘devletin’ almış olduğu bir karardır. Dolayısı ile, bu yolda yürümek ve kurulmak istenen tuzaklara düşmemek gerekir.

Yönetici ve siyasetçilerin, ‘bu yolda bir aksama, gecikme ve yavaşlama yok’ demesinin bir anlamı olması, müşahhas neticelerin görülmesine bağlıdır. “Biz sessiz ve derinden çalışıyoruz” anlamına gelecek beyanların bir değeri olmaz. Çünkü bu yolda atılan adımlar sesli atılmalı ve herkes Türkiye’nin nereye gittiğini görmelidir. Aksi halde, bu hedefden vazgeçildiği şeklinde bir imaj oluşur ki bundan da yine en büyük zararı Türkiye görür.

Yapılan kamu oyu yoklamalarında “AB’ye destek aramanın düştüğü” yönündeki neticeler biraz da bu ‘sessizlik’ sebebiyle değil midir? Doğru istikamette ‘sert adım’larla yürümekten çekinmeyelim...

02.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.09.2006) - Harp okulunda ‘İslâm” mecmuası

  (04.09.2006) - Bombalar kimin için patlıyor?

  (03.09.2006) - Amerika hedefine ulaştı!

  (02.09.2006) - AB yolculuğu hız kesmesin

  (31.08.2006) - Mescidle uğraşanlar yorulur

  (30.08.2006) - ‘Yol’suzluk çok kötü

  (26.08.2006) - ‘Düşman’lık daha mı kolay?

  (22.08.2006) - ‘Ailenin temeli’ni koruyalım

  (18.08.2006) - Bosna’dan bir çığlık

  (17.08.2006) - Vatikan örnek olsun

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004