Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Abdil YILDIRIM

Teşekkür etmek medeniyettir



Özür dilemek, saygılar sunmak, teşekkür etmek gibi davranışlar, medenî insanlara mahsus davranışlardır. Sokakta yürürken kolumuza çarpan veya otobüse binerken ayağımıza basan bir insan “Özür dilerim, afedersiniz” gibi ifadelerle hatasını telâfi etmeye çalıştığı zaman, “Ne kadar medenî insan” diyerek bundan memnuniyet duyarız. Veya, ufak bir iyilik yaptığımız birisi “Teşekkür ederim” dediği zaman, “Ne kadar efendi bir adam” diyerek kendisini takdir ederiz. Ama öyle insanlar da vardır ki, sakarlığından dolayı kafanızı da yarsa, özür dilemek aklından geçmez. Aksine, “Orada kafanızın ne işi vardı” diyerek daha sizi suçlarlar. Bunlara da “Ne kadar kaba adam, medeniyetten nasibini almamış” diyerek yanından uzaklaşmak isteriz. Yani bir kusurlu davranış karşısında özür dilemeyi veya yapılan iyilik karşısında teşekkür etmeyi medenî olmanın bir ölçüsü olarak kabul ederiz.

Biz de yaşantımız ve davranışlarımızı bu ölçülere vurarak ne kadar medenî olduğumuzu anlayabiliriz. Kendisinden ufak bir iyilik gördüğümüz bir insana teşekkür ediyor olabiliriz. Bir arkadaşımıza karşı yaptığımız bir yanlıştan dolayı ondan hemen özür diliyor da olabiliriz. Ama bunlar gerçekten medenî olduğumuzu göstermek için yeterli veriler değildir.

Bizi yaratan, maddî ve manevî cihazlarla donatan, sayısız nimetler vererek yaşatan Rabbimize karşı ne kadar teşekkür ediyoruz? O’nun emir ve yasaklarına uymayıp, günah işlediğimiz zaman bundan pişmanlık duyarak özür diliyor muyuz? Bize bir bardak su ikram eden birisine minnet ve şükranlarımızı arz ederken, arzda ve semada bulunan sayısız nimetleri önümüze seren Cenâb-ı Hak’ka hakkıyla hamd ve şükür edebiliyor muyuz?

İşte asıl medeniyet ölçüsü budur. Gerçekten medenî olduğumuzu düşünüyorsak, yukarıdaki soruları kendimize soralım ve aldığımız cevaba göre ne kadar medenî olduğumuzu değerlendirelim.

Bize görmek için göz veren, gözümüz için de görülecek sayısız güzellikler yaratan Rabbimize teşekkür etmek aklımızdan geçmiyorsa, medenî bir insan olduğumuzu iddia etmenin bir anlamı olmayacaktır. Kanunî Sultan Süleyman, “Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi” diyor. Yani bir nefeslik sıhhatin, cihandaki saltanattan daha kıymetli olduğunu belirtiyor.

Öyleyse, bize vücudu ve sıhhati bahşeden Cenâb-ı Hak’ka karşı ne kadar büyük bir minnet borcu içinde olduğumuzu düşünüp, bu nimetlerin bedelini ödemeye çalışmak, medenî bir insan olmanın gereği değil midir?

Cenâb-Hak insanı, imtihan gereği olarak hata yapmaya meyilli bir fıtratta yarattığı gibi, yapılan hataların telâfi edilmesi için de tövbe kapısını açık bırakmıştır. İşlediği bir günahtan dolayı pişman olup samimiyetle af dileyen bir kulunu affedeceğini, hiç günah işlememiş gibi kabul edeceğini taahhüt etmiştir. Rahmeti gazabından fazla olduğu için, yıl içinde bir çok özel günler ve geceler tahsis ederek kullarını affetmek için fırsatlar yaratmıştır.

İçinde bulunduğumuz Üç Aylar böyle bir genel af ve fırsat aylarıdır. Üç Aylar içine serpiştirilmiş özel gün ve geceler ise, fırsat içinde fırsat, rahmet içinde rahmettir. Geçtiğimiz günlerde böyle özel günlerden birisi olan Berat Kandilini idrak ettik. Şimdiye kadar bir çok fırsatı kaçırmış olsak bile, işte Rabbimiz bize yeni fırsatlar nasip ediyor. Gelin medenî bir insan gibi davranarak, verilen nimetlere karşı şükredelim, işlediğimiz günahlardan dolayı da özür dileyerek kendimizi affettirmeye, Cenâb-ı Hak’kın rızasını kazanmaya çalışalım.

15.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (06.09.2006) - Allah ile kul arasına girenler

  (02.09.2006) - Birlik ve beraberlik

  (26.08.2006) - Yeniden başlamak

  (20.08.2006) - Göz pınarı

  (12.08.2006) - Benimki de hayal işte

  (08.08.2006) - Bu nasıl kardeşlik?

  (30.07.2006) - Kur’ân kursları

  (29.07.2006) - Kara kaplı kitap

  (15.07.2006) - Börtü-böcek

  (01.07.2006) - Sevkiyat devam ediyor

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004