Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Abdil YILDIRIM

Bırakın da Ramazan'ın tadını çıkartalım



On bir ayın sultanı olan Ramazan, mü’minlerin gönüllerinin de sultanıdır. Her sene gittiği günden itibaren gelişini beklemeye başlarız. Daha aramızdan ayrılmadan hasreti ve özlemi yüreğimizi yakmaya başlar. Onun gelişi ile yürek yangınlarımız sona erer, hüzünlerimiz sevince, hasretliğimiz vuslata dönüşür. O yüce sultanı gönül saraylarımızda misafir etmekten mutlu oluruz. Ramazan sevinci, büyük küçük herkesin yaşadığı, doyumsuz ve tarifi imkânsız bir sevinçtir.

Ramazanla hayatın rengi birden değişir. Her şey insanın gözüne ve gönlüne daha güzel görünür. Normal zamanlarda farkına varmadığımız bir çok güzellikleri bu ayda keşfederiz. Sevgi, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma, hediyeleşme, ikram, ihsan, gibi insana mutluluk veren ne varsa, bu ayda ortaya dökülür. Hayat çok farklı bir iklimin etkisine girer. Bu iklimde rahmet yağmurları hiç eksik olmaz. Böylece çorak gönüller yeşerir, kurak kalpler rahmete kanar. İnsan günahlarının ağırlığınan kurtularak mi’raca doğru yükselir.

Mü’minler Ramazan ayının getirdiği bu güzellikleri doya doya yaşamak için gayret ederken, birileri de bu güzellikleri gölgelemek için harekete geçiyor. İrtica, iftira, hurafe, bid’at gibi İslâm’ın reddettiği ne kadar menfîlikler varsa, sepetlerine doldurup Ramazan ayında mü’minlerin üzerine boca ediyorlar. Bunlarla İslâm’ın güneş gibi parlak hakikatlerine gölge yapamayacaklarını bildikleri halde, “Çamur at, izi kalsın” diyerek ellerinde ne kadar çamur varsa sağa sola sürüyorlar.

Malum çevreler mü’minlerin Ramazan sevincini gölgelemek için ellerinden geleni arkalarına koymuyorlar. Âdeta ellerinde bir büyüteçle dinde ve dindarlarda kusur aramaya koyulmuşlar. En ufak bir açık bulduklarında Arşimet’in hamamda peştemalle fırlayıp “Buldum buldum” diye bağırdığı gibi, buldukları kusurları âleme ilân etmek için yarışıyorlar.

Kusur diye manşetlere taşıdıkları ise, aslında incir çekirdeğini doldurmayacak hususlardan meydana geliyor. Abartılı türbe ziyaretleri, camilerde yan gelip yatan insan manzaraları ve bir takım mecnunların ve meczupların garip davranışlarını ekranlara taşımak sûretiyle güzel dinimizi çirkin göstermeye çalışıyorlar.

Dinimizde yeri olmayan bid’at ve hurafeler en fazla dindarları rahatsız eder. Fakat bakıyoruz, hurafeleri, yanlış anlama ve yanlış uygulamaları manşetlere taşıyanlar genellikle dine mesafeli olan çevreler oluyor. Atalarımız, “Namazda gözü olmayanın ezanda kulağı olmaz” demişler. Bunların hem namazda gözleri yok, hem de kulakları ezanda. Ama onların duymak istedikleri ezan “Allahuekber” ile başlamıyor. “Tanrı uludur” diye okunacak ezanı bekliyorlar. Peki o zaman namaz kılacaklar mı? Hayır. Maksat namaz kılmak değil, ezanın aslının ortadan kaldırılması. Bu amaçlarına ulaşmak için dinî motifleri irtica aracı olarak itham etmekten çekinmiyorlar.

İrtica denen gulyabanî, genellikle Ramazan aylarında hortluyor. Rahmet, mağfiret ve bereket ikliminde insanlar daha fazla istifade etmek için gayret gösterirken, irtica avcıları da gayretlerini yoğunlaştırıyorlar.

Yıllarca arşivlerinde biriktirip beklettikleri bir takım malzemeleri bu ayda servise koyarak, yeni yaşanmış olaylar gibi hepsini birden takdim ediyorlar. Bazı görüntüler temcit pilavından daha sık servis yapıldığı için artık mide bulandırıyor.

Şu mübarek ayda Ramazan gibi şerefli bir misafiri ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Onun getirdiği rahmet ve mağfiretten azami derecede istifade etmenin gayreti içindeyiz. İrticaymış, bid’atmış, hurafeymiş, bu gibi “kakofoni” konularla uğraşacak vaktimiz yok. Bırakın da Ramazan’ın tadını çıkartalım.

13.10.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.10.2006) - İnsan ve İslâm

  (26.09.2006) - Bir alana, bin bedava

  (22.09.2006) - Ey dünya, çekil yolumdan!

  (15.09.2006) - Teşekkür etmek medeniyettir

  (06.09.2006) - Allah ile kul arasına girenler

  (02.09.2006) - Birlik ve beraberlik

  (26.08.2006) - Yeniden başlamak

  (20.08.2006) - Göz pınarı

  (12.08.2006) - Benimki de hayal işte

  (08.08.2006) - Bu nasıl kardeşlik?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habip FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004