Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Serdar MURAT

Karaman’ın kıble ayıbı



Hızlandırılmış tren 22 Temmuz 2004 tarihinde Adapazarı Pamukova’da kaza yapmıştı.

Kazadan sonra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman’ı derhal istifa etmeye çağıran Hürriyet gazetesi, haberleri ve köşe yazarları ile olayın üzerine gitmişti.

Hürriyet, “Yalanın belgesi” başlıklı haberinde, “Kazanın ardından yaptıkları açıklamalarla hızlandırılmış trenin, olay yerindeki hız sınırının 70-80 kilometre olduğunu belirten TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın söylediklerinin aksine, Genel Müdürlükten makinistlere verilen yazılı talimatta, kazanın olduğu yörede azamî hızın 130 kilometre olduğu ortaya çıktı” diyordu.

Gazete sadece, “Yalanın belgesi”ne yer vermemişti. “Hem hemşeri, hem arkadaş” başlıklı haberde ise, tren kazasının iki sorumlusu olarak gösterilen Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile TCDD Genel Müdürü Karaman’ın arasındaki yakınlığa dikkat çekilip, hem hemşehri, hem akraba oldukları ön plana çıkarıyordu.

Haberde şöyle deniliyordu: “Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın hem hemşehri, hem de çocukluk ve okul arkadaşı oldukları ortaya çıktı. Her ikisi de Erzincan-Refahiyeli olan Yıldırım ile Karaman arasındaki bu yakın arkadaşlık ‘halaoğlu’ esprilerine de neden oluyor.”

Tren kazası değil sanki, tren katarı gibi uzanan akrabalık ve arkadaşlık ilişkileri sergileniyordu Hürriyet’in haberlerinde.

“Yardımcı da aynı ekipten” haberi böyle bir haberdi işte: “36 kişinin yaşamını yitirdiği korkunç tren kazasının ardından ‘Her şey Allah’tan’ diye açıklama yaparak dikkatleri üzerine çeken TCDD’nin personelden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Ergüleç’in de, Karaman’ın İETT Genel Müdür Yardımcılığı döneminde İETT’nin garajlardan sorumlu Bakım Onarım Daire Başkanı olduğu ortaya çıktı.”

Hürriyet’in etkili isimlerinden Emin Çölaşan ise, tren kazasını, “şov, rezalet, kepazelik, cinayet” kelimeleri ise özetliyor ve bu rezaletin mimarları olarak gösterdiği Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile TCDD Genel Müdürü Karaman’ı istifaya dâvet ediyordu. 2004 yılında TCDD Genel Müdürü Karaman hakkında bunları yazan Hürriyet, 2 yıl sonra, 4 Aralık 2006 tarihinde ise Devlet Demiryollarından başka bir haberle çıkıyordu. Süleyman Karaman 2 yıl önce kendini yerden yere vurup, istifaya dâvet eden Hürriyet’e bir profesörün trende mescit talep etmesini sızdırarak, yaranmaya çalışıyordu.

Hürriyet’in manşetten verdiği haber, “Trende kıyama durmak istedi” başlığını taşıyordu.

Dinine ve Peygamberine hakaretler eden bir Papa’nın dahi kıyama durmasını sevinçle karşılayan bir millete, Hacettepe Üniversitesinden bir profesörün trende namaz kılmak için yer ayrılmasını talep etmesi, bir gerici, bir yobaz, ‘Böylesine korkunç bir şeye nasıl tevessül etti?’ mantığı ile sunuluyordu.

Olay şuydu; Hacettepe Üniversitesinin saygın bilim adamlarından Prof. Dr. Alparslan Özyazıcı, Devlet Demiryollarına bir e-mail atarak, trende namaz kılarken maruz kaldığı sıkıntıyı dile getirip, “Yemekli vagon gibi bir vagonun beşte biri de mescit olamaz mı?” diye soruyor.

Trende emzirme odası istemek ya da lavaboların daha temiz olmasını talep etmek gibi insanı ve medeni istekler bunlar. Özyazıcı da, yemek vagonlarının beşte biri ya da en azından çöp kovalarının konulduğu yer kadar bir bölümün namaz kılanlar için ayrılmasını istiyor. Bu, bir müşterinin işletmeciden talebi. Bunlar müşteri ile kurum ilişkisi açısından bakıldığında bir hastanın doktoru ile paylaştığı özel durumlar kadar mahrem ve işletmelerin saygınlığı ile doğrudan ilgili durumlar.

Peki TCDD Genel Müdürü öyle mi yapmış?

Gazetenin iddiasına göre, Karaman, bir yolcusundan kurumuna gelen elektronik postayı Hürriyet muhabirine verirken, diğer yandan da trende mescit açılmayacağını belirterek, “Hareket eden, sürekli yön değiştiren trende kıble tutar mı?” diye açıklama yapıyordu. Karaman bununla da yetinmiyor, “Mescit isteyenlerin namazı kaza etme problemi varsa gitmesinler” diyordu.

Alparslan Özyazıcı Hacettepe Üniversitesinin değerli bilim adamlarından biri. Bu sebeple de ilim dünyasında ismi etrafında kendiliğinden oluşan bir saygınlığı var. Özyazıcı aynı zamanda uzun bir süredir yürüttüğü Yeşilay Başkanlığı döneminde sigara ve uyuşturucuyla mücadeleyi kendine ilke edinmiş, birçoklarının ihale kovaladığı dönemlerde o okul okul gezerek genç beyinlerimize, sigara ve uyuşturucunun zararlarını anlatmıştır. Özyazıcı’nın gayretleri neticesinde birçok gencimiz sigara ve uyuşturucu kullanmanın ne denli zararlı bir alışkanlık olduğunu fark edip, genç beyinlerini zehirlememişlerdir. Bu tür alışkanlıklara sahip birçok insanın tedavisiyle bizzat ilgilenen bir bilim adamımızdır Alparslan Özyazıcı.

Ayrıca Alparslan Özyazıcı bir müşteri olarak hizmet aldığı kurumdan bir talepte bulunmuş. Belki de AKP iktidarını kendine yakın bulmanın verdiği bir sahiplenme duygusuyla bunu yapmış olabilir. Talebi kabul edilir ya da reddedilir. Ancak mescit talep etmek etmeyi, tehlikeli, korkunç, utanılacak ve ayıplı bir iş gibi göstermek TCDD Genel Müdürüne ne kazandırır acaba? Alparslan Özyazıcı ahlâksız bir teklifte mi bulunuyor. Bunca ahlâksızlığın kol gezdiği bir dönemde bir namus ve erdem timsali şahsiyet olarak Cenâb-ı Hakka karşı farz olan ibadetini daha düzgün bir mekânda yerine getirmek için kendi devletinden bir istekte bulunmuş.

Namazın mehabeti sebebiyle, eğer Alparslan Özyazıcı romantik anların yaşanabileceği özel mekânlar istese acaba nasıl karşılardınız diye sormuyorum.

Efendim, TCDD Genel Müdürü’nün bunda ne suçu var. Gazete olayı böyle görmüştür diyebilirsiniz. O e-mail’i Süleyman Karaman vermese gazetenin haberi olmaz bu bir. İkincisi ise, Hürriyet öyle bir e-mail’i ancak böyle haber yapar. Bu da iki. Bunu da en iyi Süleyman Karaman bilir bu da üç.

Ayrıca, “Mescit isteyenlerin namazı kaza etme problemi varsa gitmesinler” demek de bu ülkede TCDD Genel Müdürüne kalmamış.

Bu ülke Cuma namazına gidenlerin mürteci yaftasını yediği günlerden buralara Süleyman Karamanlar gibi kendi değerlerini istihza konusu yapanlar sayesinde gelmedi. Mütedeyyin insanlar AKP’yi birilerine yaranma duygusuyla namazla dalga geçsinler diye getirmedi.

Alparslan Özyazıcı, Hac farizasını yerine getirirken, “Ben en az ne kadar uyurum, en çok ne kadar ibadet eder, Kâbe’de daha fazla nasıl tavaf ederim” diyerek dakikalarının dahi ibadet dışı geçmemesi için çırpınan örnek bir hacıydı. Böylesine kıymetli bir bilim adamı ve takva sahibini Hürriyet’e manşet yaptırmak Süleyman Karaman’a nasip oldu. Bu işte herkes bir sınav verdi. Munis bir insan olan Alparslan Özyazıcı ibadetine dile uzatıldığı zaman kaplan gibi kesilerek gösterdiği vakur duruşu ile, Hürriyet ibadet düşmanlığı ile Süleyman Karaman ise mescit istemeyi ihbar konusu yapmak suretiyle gündeme geldi.

Herkes kendine yakışanı yaptı.

06.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.12.2006) - Liderlerin mikrofon sınavı

  (04.12.2006) - Ağar izlenimleri

  (01.12.2006) - Bile bile lades

  (30.11.2006) - Papa ile diyalog

  (29.11.2006) - Yaşlı kadının Papa’ya verdiği ders

  (28.11.2006) - Siyaset mühendisliği

  (27.11.2006) - Voltaire’i linç etmeden önce

  (24.11.2006) - Sanal demokratlar

  (23.11.2006) - Asalım şu Atilla Yayla’yı

  (22.11.2006) - Öcalan kavgası

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004