Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Şanlıurfa’dan



Tarih, hakikatin günümüze düşen ışığını verirken, Kur’ân, zikrettiği peygamber isimlerini ve onların hayatlarını bize ibret demeti olarak sunuyor. En kudsî kıssalar, ilâhî mesajda saklıdır.

Bu kayıtların günümüze düşen abidevi neticeleri de var. Hazreti İbrahim, ona izafeten mancınıklar ve Balıklıgöl ile dergâhın “Makam-ı İbrahim” sadedinde devam eden tasarrufu, Peygamberlere vatan eylemiş Ruha’yı... El Ruhayı... Derken bugünkü adıyla Urfa’yı ve Şanlıurfa’yı...

Her Nemrut bir Hz. İbrahim ister. Her zulüm bir mazlûm ve her zulmet bir nur doğurur... Nur, nuranidir ve kalbi aydınlatan ruhanî feyizdir. Bu, en iyi, ikliminde ve onu çağrıştıran mekânlarda yaşanır ve hissedilir.

Biz de böylesi bir mekânın ulvileşen duygularına emanet ettik üç günü ve kalbimizin muhabbet deryasını... Halil İbrahim dergâhında suyun kendi içine akan rahmeti ile duânın vakt-i icabesi Cuma’da cemaatin secdedeki kulluk niyazını ve makamın bereketinde Hazreti İbrahim’in sofrasını, cömertliğini, Halilî halini düşünmek ve bunu meslek olarak Risâle-i Nur’a nakşeden Bediüzzaman’ı hayal etmek… Çok farklı bir an... Aynı mekânda mezarına bir Fatiha okumak ve ihlâs sırrına yönelmek tarifi zor bir halin tercümesi...

İlin tarihî dokusuna ve inancına gösterilen itina ile beş yıldızlı El Ruha Oteli’ndeyiz. Yine dergâh bölgesi. Halepli bahçe mevkii. Ezanın bir vadideki yankılanışı gibi hayata ruh kattığı dâvet saatleri ve mekânları ile yan yana El Ruha Oteli...

Harranlı bilim adamlarımızla “Sistem ve Yenilenme” konusunda ciddî ve kayda değer bir müzakere yapıyoruz. İfade ve istifade yaşıyoruz. Kendilerinden oldukça emin, mütevazi ve birliğin sırrına ermiş bir bilim topluluğu ile heyecanlanmamak elde değil.

ADAG’ın değerli Genel Başkanı Gürbüz Hocam ve sayın Şube Başkanı Ömer Beyin dâvetiyle Şanlıurfa’da bulunuyoruz. Son zamanlarda bilimsel makale üretmede başarılı olmuş bir üniversitenin bilim insanlarından bir kısmı ile beraberiz.

Geleceğe ışık tutacak projelerin, disiplinlerin ve hedeflerin hayatla buluşması için sistem yaklaşımlarını belirleme ve yenileme ile birlikte görünür kılmak istiyorlar. Müzakere, inovasyonun, bir düşünceyi faydaya dönüştürmek, uygulamak ve tanıtılabilir kılmak tanımını gerçekleştirecek işbölümü ve işbirliği üzerinde görüş teatisi oldu.

Önceliklerimizin içine meslekî kariyerimizin vazgeçilmezi olan ideallerimizi ve niyetlerimizi tahakkuk ettirecek, fikrî inkişafımızı sağlayan referanslarımızla birlikte değerlendirme zarureti kendini hissettirdi.

Harran’ın maddî bereketi, manevî bereketle, ilim ve irfanla sulanıyor. Şehrin yeniden yapılanması, temiz belediyecilikle kendini gösteriyor. Akademik çevrenin inşa edildiği bu bakir topraklarda, Ortadoğuya uzanmak an meselesi. Ortak kültürün sadece Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı’nın parçalanması ile ortaya çıkan sunî sınırlar dışında sınırlayıcı bir kültür ve inanç engeli görünmüyor.

Bir akşam öncesinde yine Ticaret Sanayi Odasında “21. Yüzyıl Eğitimi” seminerinde, oldukça duyarlı ve ilgiyle ezberini bozmaya kararlı bir eğitim grubu ile bütünleştik. Yeni Eğitimciler Derneği Şanlıurfa Şûbesinin ev sahipliğinde, dolu salonun pür dikkat dinleyicileri bize yeni sorumluluklar yükleyerek ayrıldılar. Merkez Yönetim Kurulu üyesi Abdurrrahman Beyi ve kıymetli ekibini kutluyorum.

Her ortam ve mekânda bir şeylerin değiştiğini, özellikle akademik camia ile eğitim insanlarının gösterdiği hassasiyetten ve öğrenmeyi cazipleştiren ilgilerinden anlamak mümkün.

Vücut sistemindeki organizma gibi hayat vücudunda ve dünya mekânında organizasyonunu kurmuş sistemler daha kalıcı ve köklü bir geleceğe namzettirler. Bunun ayak seslerine şahit olduk.

14 yıllık geçmişiyle Şanlıurfa’nın pozitif dalgası Radyo Mega’da iki bilge insanın sorularıyla özgün sohbetin tadı, dimağımızda çoktan yerini aldı.

Bir medeniyet tasavvurunda; tarih, din ve coğrafya ile muhabbet kimyası aşılayan Haliliye dostluğunda, ikramında bir beldenin enbiya kokusunda ve irfan dokusunda beyinler yetiştirmesi ile mümkündür.

Şanlıurfa, bu yolda sürprizlere açık bir güzergâhta ilerliyor. Muhabbet ve hikmetle yürüyor...

19.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.12.2006) - Hastahane günlüğü

  (17.12.2006) - İç yolculuk: Hac

  (14.12.2006) - Cumhurbaşkanlığı seçimi 28 Şubat provası

  (13.12.2006) - Teknovisyon İzmit

  (12.12.2006) - “Bürokratik Cumhuriyet”ten demokrasiye

  (11.12.2006) - Kıbrıs ile AB’den “çık”artma

  (10.12.2006) - Kapımız çalındığında

  (07.12.2006) - Siyaset rüzgârı ve DYP

  (06.12.2006) - Siyaseti rağbetlendirmek

  (05.12.2006) - Karadeniz'den

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004