Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Teknovisyon İzmit



Geçen haftanın son günü İzmit’teydik. Bu defa, Anadolu turumuzun batı yakasındayız. Sanayi ile özdeşleşmiş bir şehirdeyiz. Kalkınma ve sosyo-ekonomik parametrelerin ölçülebilirlik değeri en iyi yorumlanabilir bir bölge burası.

Bölge diyorum, çünkü Adapazarı ve İstanbul’un ekseninde yer alan ve sanayi havzası potansiyelini gittikçe katlayan bir teknoparklar bölgesi İzmit. Aynı zamanda Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü de beyin kurgusu ve tasarım becerisi gelişmiş teknolojik çözümler üretiyor. 2005 yılında uluslar arası hakemli dergilerde yayımlanan makale sayısının 135’e ulaştığı Enstitü, Türkiye’deki üniversiteler arasında kişi başına düşen yayın sıralamasında, devlet üniversiteleri arasında birinci, bütün üniversiteler arasında ise 4. sırada yer alıyor.

TÜBİTAK’ın Marmara Araştırma Merkezi (MAM), bu bölgede hizmet veriyor. Günümüzün yaygınlaşan yeni kavramıyla “Teknovisyon” çalışmalarının ve akademik odaklılığın gün ışığına çıkarıldığı bilim kampusları bunlar. Zihnî yoğunluğun teknolojiye transfer edildiği ve üretim senaryolarının sanayi diline tercüme edildiği konulara bilim kazandıran yoğunluklar gittikçe artıyor.

Bu arada Türkiye Sınai Kalkınma bünyesinde kurulan Türkiye Sanayi ve Sevk İdare Enstitüsü (TÜSSİDE), yine bu sanayi havzasında yıllardır hizmet veriyor. Yönetim sistemlerinin, verimliliğin, süreç yönetiminin, müşteri odaklılığın, kurumsal liderliğin ve pazar kültürünün sanayi toplumuna mal edilmesi yönünde entelektüel eğitimler ve çözümler sunuyor.

TÜSSİDE, Nükhet Yetiş Hocanın zamanında daha da gelişti. Güncellendi. Alışılmış kamu anlayışının dışında reel sektör disiplinine haiz kurumsal dönüşüm modellerine ciddî katkı yaptı. Bugün eğitim, hayat boyu ve öğrenen organizasyon boyutunda süreklilik içinde bir algılar girdisi ile düşüncelerin yeni yaklaşımlara adapte olmasına ve üretken zekânın parçası olmasına katkı yapıyorsa, üreten ve bunu planlayan mantığın sosyal girdilerini de beraberinde düşünmek gerekiyor. TÜSSİDE bu mantığa katkı sağladı. Özel sektör ise bunu daha dinamik ve değişen beklentiler ışığında farklı perspektiflerle oluşmakta olan sanayi bölgelerine yaydı.

Bu meyanda Kocaeli Sanayi Odası’nı (KSO) da zikretmek gerekir. 2004 yılında Avrupa Kalite Büyük Ödülü’nü (EFQM) aldı. Ardından bu yıl Türkiye odalarının akreditasyonu sürecinde de dünya genelinde bugüne kadarki en yüksek puanı alarak akredite oldu. Bu tecrübesini diğer bölgelere liderlik ederek taşıyor.

İzmit’e Türkiye Mimar Mühendis ve Teknik Elemanlar Vakfı TÜRTEK’in Kocaeli şubesinin dâvetlisi olarak gittik. Yukarıda bahsettiğim bölge profiline katkı yapan entelektüel bir kitleyle buluştuk.

Biz de bunun idrakindeydik. Akademisyen dostlarımızın yanı sıra, büyükşehir belediye başkan vekili, ilçe/belde belediye başkanları, kurum müdürleri, sanayi kuruluşlarının değerli yönetici ve girişimcileri, sivil toplum temsilcileri ile TÜRTEK’in değerli üyeleri programa katıldı.

MÜSİAD Kocaeli Şubesinin tesislerinde yemekli seminer ve paylaşımın, sanayi toplumuna yaraşır bir düzeydeki katılım ve etkileşim boyutu bizi fazlasıyla memnun etti. MÜSİAD’ın değerli başkanı İbrahim Beyi de kutlamak gerekir. Oldukça başarılı bir şubenin varlığını hissettirdi.

Bireyin iç tanımlarından başlayarak, kendi yeteneklerini belirlemesi, ona göre hedefine odaklanması, başkasını anlaması, girişim cesaretini iç referanslarına dayalı yapması üzerine sohbet ettik. Karşılıklı diyaloğun sinerjisini yakaladık. Geribildirimler de memnuniyet vericiydi.

YASEM’in hayata dair TÜRTEK ile beraber ve sponsor kuruluşların desteğinde yürüttüğü bu organizasyonun, geleceği anlamaya ve kendimizi gözden geçirip yenilenerek hayata bakışımızı pozitifleştirmeye ciddî katkı yaptığına bir kez daha şahit oldum. Beni duygulandıran ve teşvik katsayımızı arttıran bir geri bildirimdeki mesaj, mutluluk bekleyen bireylere taşınması gereken hizmetin ne kadar ihtiyaç olduğunun göstergesiydi.

TÜRTEK şube başkanı sayın Muammer Çelik Beye ve yakın dostlara organizasyonlarından dolayı teşekkür ederim.

21. yüzyılı doğru karşılayan İzmit çerçevesi, ufuk açıcı ve yol göstericiliğine devam ediyor.

Zira İzmit, teknovisyon olarak önümüzdeki bir örnek.

13.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (12.12.2006) - “Bürokratik Cumhuriyet”ten demokrasiye

  (11.12.2006) - Kıbrıs ile AB’den “çık”artma

  (10.12.2006) - Kapımız çalındığında

  (07.12.2006) - Siyaset rüzgârı ve DYP

  (06.12.2006) - Siyaseti rağbetlendirmek

  (05.12.2006) - Karadeniz'den

  (04.12.2006) - AB’den “Tren gelir hoş gelir”

  (03.12.2006) - Plato

  (30.11.2006) - Siyaseti aşan dinî diyaloglar

  (30.11.2006) - Cumhuriyeti kutlamak devletin değil, halkın görevi

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004