Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Güzelliklere engel parti



Türkiye’nin en ‘eski’ partilerinden CHP’yi anlamak ve anlatmak için dile getirilen tesbitler içinde ona en yakışanı, baştan sona bir ‘engel parti’ olduğu şeklindeki tesbittir. Türkiye’de siyaset yapanların CHP’nin durumundan ders ve ibret alması gerekir. Onun ‘hal ve gidiş’inden ibret almayan ve onu taklit etmeye çalışan hiçbir partinin başarılı olma imkân ve şansı yoktur.

Belki çok sık tekrar ediyoruz, ama uzun yıllar Türkiye’yi ‘tek parti’ olarak idare eden CHP’nin; hür, âdil ve demokrat seçimlerden sonra hiçbir zaman ‘tek başına’ iktidara gelememesi çok önemli bir vak’adır. CHP’nin bugünkü idarecileri başka hiç bir konuyu konuşmadan, tartışmadan bu vak’anın analizini yapmaları gerekir. Kendilerinden sonra kurulan partiler bir şekilde tek başına iktidara gelebildikleri halde, ‘en yaşlı parti’ olan CHP’nin bu imkânı bulamaması ‘normal’ olabilir mi?

Bugüne baktığımızda bile, ‘sol’u temsil eden CHP’nin karşısında, ‘sol’un oylarını bölen başka güçlü bir ‘sol’ parti olmadığı halde yine de iktidar olma imkânı, belki de ‘hayali/niyeti’ dahi yoktur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi eski başkanlarından tecrübeli ve demokrat siyasetçi Sabit Osman Avcı’nın CHP ile ilgili değerlendirmesi de çok dikkat çekici.

1921 Artvin doğumlu olan Avcı, 1961 yılında Adalet Partisi’nden milletvekili seçilmiş. 1970-73 yılları arasında Meclis Başkanlığı yapmış olan Avcı, 1980 ihtilâline kadar da parlamento üyeliğini devam ettirmiş. Avcı, gazetemizde yayınlanan röportajında CHP’nin anlayışını şöyle özetlemişti: “Cumhuriyet Halk Partisi ne iş yapar, ne iş yaptırır. Boğaz Köprüsünü yapmaz, yaptırmaz da... Keban’a da hayır der.” (Yeni Asya, 18 Haziran 2007)

Bir dönem Meclis Başkanlığı da yaptığı için, tarafsız konuşmaya çalıştığını ifade eden Avcı, CHP’nin halka güvenmeme sebebini de şöyle yorumlamış: “Herkes kendi aklını beğeniyor. Benimki doğru diyor... Cumhuriyet Halk Partisi uzun süre iktidara alışmış. Demokrat Parti kuruldu, halk teveccüh etti, iktidar oldu. Bunu CHP hazmetmedi. Kendinden başkasının iktidar olmasını, ülkeyi yönetmesini hazmedemedi... Size bir anekdot anlatayım. Biz talebeyken, yirmi günlük kamplar yapıyorduk. Bir gün atıyla yanımıza İsmet Paşa geldi. ‘Nasılsınız’ dedi. ‘Açız’ dedik. Açtık çünkü. 14 kişilik mangaya 4 tane ‘imam bayıldı’ koyuluyordu. Bulgur pilavı karavanın dibinde geliyordu. İsmet Paşa bizim bu tepkimize çok kızmıştı. Bir gün hazırlıklı geldi. Tepe tepe bulgur pilavı yapıldı, kuru fasulye yapıldı, vişne hoşafı yapıldı. İsmet Paşa attan indi, yemekleri göstererek, ‘Aç gözlü itler. Nerdesiniz? Bunlarla doymuyor musunuz? Köpekler, komünist ruhlu herifler, kıçınıza kurşun attık, tükenmediniz mi?’ dedi. Yıllar sonra Meclis Başkanıyken karşılaştığımızda bunları anlattım ‘Yine olsa, yine yapardım’ dedi. İşte ‘Benim yaptığım doğrudur’ anlayışı...”

İsmet Paşa’nın bir de “Kimse duymasın, millet düşmanımızdır” anekdotu var ki, bunları bir arada düşündüğümüzde CHP’nin zihniyetini ancak anlayabiliriz.

Bugünkü siyasî tartışmaları ve CHP’nin niyetini anlamak için bu ‘anekdot’lardan yola çıkarsak hadiselere daha doğru teşhisler koyabiliriz... Demek ki, “Güzelliklere engel parti”nin helâl reylerle iktidar yüzü görmemesi tesadüfi değildir. Milletimiz CHP’yi iyice tanımış...

19.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.06.2007) - Asıl tehlike

  (17.06.2007) - Yasaklasak da mı saklasak?

  (16.06.2007) - Mimar Sinan’lar yetiştirmek gerek

  (15.06.2007) - Biri yer biri bakarsa, terör bitmez

  (14.06.2007) - Bilirler, ama söylemezler

  (13.06.2007) - İnternet kafe mi, kütüphane mi?

  (12.06.2007) - Terörün ekmeğine yağ sürmek

  (11.06.2007) - Daha adil, daha şeffaf bir Türkiye için

  (10.06.2007) - Engelleri aşalım

  (09.06.2007) - Terörün sürüklediği yer

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004