Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Bilirler, ama söylemezler



Bilenler konuşmayınca, meydan bilmeyenlere kalıyor. Artan terör hadiseleri sonrasında yapılan değerlendirmeler, vatandaşın kafasını iyice karıştırmış durumda. “Zaten maksat bu değil mi?” dediğinizi duyar gibi oluyoruz...

Yara çok derin ve acıdır. Yıllara dayanan bir ihmalin, geçmişte ekilen ‘anarşi tohum’larının neticeleriyle yüzleşiyoruz. Rüzgâr ekenin, fırtına biçmesinden daha tabiî ne olabilir? Keşke, yıllar yılı ısrarla ve inatla ‘rüzgâr’ ekilmesiydi.

Olan oldu ve bugün içinden çıkılması zor, ama imkânsız olmayan bir duruma geldik. O halde yapılması gereken akl-ı selim ile düşünmek, bilenlerin konuşması ve kalıcı çarenin sunulmasıdır. Aslında Türkiye’yi ‘idare’ edenler, yaptıkları onlarca yanlıştan sonra kalıcı çarenin farkına varmış olmaları lâzım. Ancak, ne hikmetse bu çareyi bildikleri halde ifade etmekten uzak duruyorlar.

12 Haziran 2007 Salı günü CNN Türk ekranlarında konuşan emekli bir general, (Gürkan Zengin’in ‘Editör’ programı) Güneydoğu halkının yanlış tanındığından bahsederek, bazı anekdotlar anlattı. Generalin dikat çektiği, çare olarak sıraladığı noktalardan biri de, bölgeye; bölge insanını tanıyan yöneticilerin tayin edilmesi gerektiği şeklindeydi.

Hadisenin temelinde bu yatıyor. Ne hikmetse, anarşiden muzdarip olan bölgeye tayin edilen yöneticiler, uzun bir dönem halkın hissiyatını dikkate almayan icraatlara imza atmışlardır. Son yıllarda nisbeten bu yanlıştan dönülmüş olsa da tam anlamıyla doğru tercihler yapıldığı da söylenemez.

Sıkıntının temellerine inildikçe, sadece anarşiden muzdarip olan il ve ilçelerde değil, bütün Türkiye’de yöneticilerle yönetilenlerin kaynaşması gerektiği ortaya çıkıyor. Devlet-millet kaynaşması şeklinde ifade edilen nokta, çoğu zaman ihmal edilmiştir. Bugün çektiğimiz sıkıntıların önemli bir sebebi de budur.

Terörle mücadele edilirken; “Hak, hukuk, adalet ve insan hakları da gözetilsin” derken bunu ifade etmeye çalışıyoruz. Terörün kökünün kazınması, teröristlere yeni ‘eleman’ların katılmasını önlemek de ancak bu yolla temin edilebilir. “Dağa çıkıp silaha sarılmasınlar, düz ovada siyaset yapsınlar” tesbiti de bunun farklı bir ifadesiydi. Nitekim bu beyan, büyük ölçüde taraftar bulmuş ve toplumun bütün kesimlerince kabul görmüştür. Aynı tarihlerde ‘örgüt’e eleman akışının durduğu da ifade edilmişti. Yaşananlar, bu tesbitlerin ‘yanlış’ olduğunu ispat etmek için midir?

Doğruları hep tekrarlayacağız: Terörün panzehiri, kalıcı çaresi ‘kalplere yasakçı’ koymaktan geçer. Bu yol zor, uzun, ama kesin çaredir. “Biz zor değil, kolay yolu tercih edeceğiz” diyenler işi bu noktalara getirdi. Lütfen yanlışta ısrar etmeyelim, edenlere de gerçekleri hatırlatalım.

Arzu edilir ki, böyle önemli bir konuda Diyanet İşleri Başkanlığı da kalıcı yolun eğitim ve ıslah olduğunu hatırlatsın...

14.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (13.06.2007) - İnternet kafe mi, kütüphane mi?

  (12.06.2007) - Terörün ekmeğine yağ sürmek

  (11.06.2007) - Daha adil, daha şeffaf bir Türkiye için

  (10.06.2007) - Engelleri aşalım

  (09.06.2007) - Terörün sürüklediği yer

  (08.06.2007) - Rus da dinsiz kalamaz

  (07.06.2007) - Seçim sandığından, geçim derdine

  (06.06.2007) - ‘Doğru İslâm’a muhtacız

  (04.06.2007) - Önce insaf, sonra insaf

  (03.06.2007) - Dış politikada denge

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004