Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Engelleri aşalım



‘Hal ve gidiş’imizle ilgili olarak aylar/yıllar önce yapılan yorumlar ve tahminler, maalesef gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde—şekli bilinmese de—’kriz’ler çıkabileceği tahmin edilmişti. Aynı şekilde, Türkiye; AB yolunda kararlılıkla adım attıkça çeşitli engelleme faaliyetleri yapılacağı da söylenmiş, yazılmıştı. Seçim tarihine yaklaştıkça, ‘kriz’lerin derinleşebileceği de yapılan tahminler arasındaydı.

Bugün geldiğimiz noktaya bakınca, krizlerin derinleştirilme çalışmalarının devam ettiğini görüyoruz. Seçime sayılı günler kaldığı halde, seçim havası teneffüs edilemiyor. Gazete ve televizyonlarda, seçim haberlerinden daha fazla ‘başka’ haberler yer alıyor. E-muhtıralar ve bunların başlattığı tartışmalar da sürüp gidiyor.

Genelkurmay’in internet sitesinde yayınlanan 8 Haziran tarihli açıklama da yine tartışmalara sebep oldu. Pek çok sivil toplum kuruluşu, gazeteci ve ‘aydın’ bu açıklamanın doğru olmadığı kanaatinde. Kitleleri meydanlara çağıran, ya da kamuoyunca böyle anlaşılan açıklama ciddî eleştiriler aldı. Meselâ, Hürriyet’in başyazarı Oktay Ekşi “Dikkatli olalım” başlıklı yazısında şöyle dedi: “Açıklamadaki sözler bir ‘Kalkın ey ehl-i vatan!’ çağrısı mı? Öyle bir çağrının ne gibi felâketlere yol açabileceğini—örneğin bunca yıl barış içinde yaşayan insanlarımızı hızla bölüp birbirine düşman edeceğini—bu satırları yazan veya yayımlatan her kim ise bilmiyor mu?” (9 Haziran 2007)

Tabiî ki, Ekşi bunları yazarken, aynı gazetenin bir başkası da şöyle yazdı: “Biz bütün kalbimizle, sessizliğimizle, itirazsızlığımızla arkanızdayız.” (Ertuğrul Özkök, Hürriyet, 9 Haziran 2007) Ancak medyanın genel tavrına bakınca, ilgili açıklamanın eleştirildiği ortada. Nitekim, Genelkurmay tarafından daha sonra yapılan (9 Haziran 2007) açıklamada, “Bu çağrıda kastedilen; toplumsal tepkinin, kesinlikle şiddet içermeyen demokratik kurallar içerisinde gösterilmesidir” denildi.

Bütün bu tartışmalar yaşanırken, TÜSİAD canibinden yapılan açıklamalar da ilgi çekiciydi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, Avrupa Birliğine de, tam üyelik idealine de sarıldıklarını açıkladı. (AA, 8 Haziran 2007) Türkiye’nin, hiçbir döneminde bugünkü kadar Avrupa ile bütünleşme ihtiyacı içinde olmadığını dile getiren Koç, sözle devam etmiş: “Ulusal çıkarlarımızı kendi ekonomik gerçeklerimiz, coğrafyamızdan kaynaklanan stratejik gerçekler, küresel ekonomi ve politikadaki gelişmeler ışığında yorumlarsak, ülkemizin AB içinde olması gerektiğini açıkça görebiliriz. AB hem aldığı siyasî kararlar, hem de ekonomik etki gücü ile çevresinde güçlü bir çekim alanı oluşturuyor. (...) Böyle bir ortamda AB dışında kalan bir Türkiye, özel statülü ülke durumuna düşebilir ve AB’de uydulaşabilir.”

TÜSİAD’ın, Avrupa Birliği idealine ‘sıkı’ca sarılmasıyla ilgili açıklamalarının tam da bu günlerde yapılması herhalde ‘tesadüfî’ değildir. Tartışmalar, kimin ya da kimlerin AB’ye ‘hayır’ dediğini net bir şekilde gösteriyor.

Keşke TÜSİAD yıllar önce bu noktaya gelip, AB üyeliği yolunda ciddî ve samimî adımlar atılmasına destek olsaydı...

10.06.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (09.06.2007) - Terörün sürüklediği yer

  (08.06.2007) - Rus da dinsiz kalamaz

  (07.06.2007) - Seçim sandığından, geçim derdine

  (06.06.2007) - ‘Doğru İslâm’a muhtacız

  (04.06.2007) - Önce insaf, sonra insaf

  (03.06.2007) - Dış politikada denge

  (02.06.2007) - Allah şaşırtmasın

  (01.06.2007) - Her okula iki mescid!

  (31.05.2007) - Siyaset ve cesaret

  (30.05.2007) - “Şekil”ci eğitime son verilsin

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004