Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sami CEBECİ

Kudsî işâretler



Peygamberlik zincirinin son halkası olan Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamberimiz (asm), ümmetini ümitsizlikten kurtarmak için geleceğe âit bir çok müjdeler vermiştir.

“Ümmetimin fesada uğradığı ve bozulduğu her yüzyıl başında, Cenâb-ı Hak, kemal-i kereminden dini yenileyen bir müceddit gönderecektir” hadis-i şerifi, o müjdelerden birisidir. Kendiliğinden bir şey söylemeyen, ancak kendisine vahyedileni haber veren Sevgili Peygamberimizin (asm) bu müjdesi, diğer haberleri gibi aynen gerçekleşmiştir. Emevî halifelerinden olan ve takva ve adaletinden dolayı İkinci Ömer olarak anılan Ömer bin Abdülaziz-i Emevî ile başlayan bu mücedditler silsilesi, Rûmî tarihle 1193’te doğan Mevlânâ Halid-i Bağdâdî ile devam etmiş ve ahir zamanın son müceddidi olan ve o zattan tam yüz sene sonra 1293 tarihinde dünyaya gelen Bediüzzaman ile noktalanmıştır.

“Ben, asr-ı sâlis-i aşrın, yani on üçüncü asrın minaresinin başında durmuşum, sûreten medenî, dinde lâkayt olanları camiye dâvet ediyorum” diyen o koca sultan, Allah’ın izniyle telif ettiği Kur’ân tefsirleri için de “Risâle-i Nur, bu asrı ve gelen istikbali tenvir edebilir bir mucize-i Kur’ân’iyedir” demekle, önemli bir noktaya dikkat çekiyordu.

Bu günlerde, Birinci Şuâ ile Sekizinci Şuâ Risâlelerini tekraren okuyordum. Otuz üç Kur’ân âyetinin işâret ve taltifine mazhar olan Nur Risâleleri, aynı zamanda Hazret-i Ali’nin (r.a) Ercûze ve Celcelutiye namlarındaki kasidelerinde de bahsediliyor, hatta bir çok Risâlelerin adı bile ifade ediliyordu. Ebced ve cifir hesaplarıyla telif ve intişar tarihlerine işâret edilen bu Risâleler ve Bediüzzaman, Gavs-ı Azam Abdulkadir-i Geylânî Hazretleri tarafından da tebşir ediliyordu.

Âhir zamanın en dehşetli dinsizlik cereyanlarına karşı tek başına galibâne mukabele eden ve ehl-i imanın imanını takviye ederek dalâlete mağlûp olmaktan kurtaran Risâle-i Nur hareketi, elbette Kur’ân hesabına bu asrın en büyük hadisesidir. İslâmiyet’i ilgilendiren olaylardan bahseden Kur’ân ve bu büyük zatların, bu en büyük hadiseden bahsetmemeleri düşünülemez. Dine gelen hücumların dehşeti ve büyüklüğü, manevî hizmetin derecesini de büyütmüş ve kudsî tesellilerle o hizmetin hizmetkârları mânen alkışlanmıştır.

“Bir zaman gelecek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu risâleleri bütün dünyaya iftiharla ilân ve neşr edecektir. Siz kime hizmet ettiğinizi, kime talebe olduğunuzu ve nasıl bir şahısla konuştuğunuzu bilmiyorsunuz” diyerek önemli mesajlar veren Bediüzzaman’a kulak vermek lâzım. Son müceddit kimliğiyle hem diyanet, hem siyaset, hem cihad, hem saltanat, hem daha pek çok dairelerde vazifeli olan Üstadı, Nur Talebeleri her cihetle tanımak ve Nur Külliyatı’ndaki bütün alanları ilgilendiren ölçüleri yaşamak durumundadır. “Çok emârelerle kât’î kanaatimiz gelmiş ki, bu Kur’ân derslerinde fetvâ vazifesi ile tavzif edilmişiz” diyen Bediüzzaman, her cihetle vazifeli olduğunu ve mânen tavzif edildiğini açıkça beyan etmektedir.

İçtimâî ve siyasî olayların herkesi meşgul ettiği şu sıralarda, çeşitli bahaneler ve söylemlerle, Nur Risâlelerini eğip bükerek kendimize benzetmek yerine, Nurun hakiki talebeliğine talip olarak kendimizi ona benzetmek durumundayız. Şimdiye kadar Nur Risâlelerindeki ölçülere bağlılığımızdan dolayı başımız hiç eğik olmadı. Bu sadakati ve çizgiyi sürdürmek bizim için bir şeref tâcıdır. Her seferinde adres değiştirenlerin ve havaya göre yelken şişirenlerin çokluğu bizi etkilememeli. Biz, Nurlardaki ölçülerin etkisinde kalmalıyız. Zira, Zübeyr Ağabeyin ifadesiyle “Üstadın bir işâreti, bir evliyanın bin kerâmetinden daha önemlidir. Çünkü, Üstadın vazifesi umûmi, evliyanın kerâmeti hususîdir.”

Fakat bu hakikatlerle beraber, yine de bu dünya imtihan dünyasıdır. Çeşitli eleklerle elenmek bu imtihanın gereğidir.

11.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (04.07.2007) - Hizmet amaçlı piknikler

  (27.06.2007) - Okuma programları

  (20.06.2007) - Değer mi hiç?

  (13.06.2007) - Dünya ve âhiret dengesi

  (06.06.2007) - Ölümün gülen güzel yüzü

  (30.05.2007) - Okuyucu ve yazar buluşması

  (23.05.2007) - En büyük kuvvet kaynağı

  (16.05.2007) - Küçük dairedeki büyük vazifeler

  (09.05.2007) - Fedâkârlık

  (02.05.2007) - Hırs duygusu

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004