Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

İsmail BERK

Seçimin hatırlattıkları



Bu satırlar yazılırken, sandıkta oy kullanımı devam ediyordu. Huzurlu ve sıcak bir gündü. Demokrasi tadında, rekabet içinde güvenli sandık ortamı ve oyunu rahat kullanmanın keyfi vardı. Vatandaş, sakin ve sevecendi. Başkentte, Çankaya’da erken saatlerde seçmen hareketliliği diğer seçimlere nazaran dikkat çekiyordu.

Seçim, bir tercih inisiyatifidir. İnsanımızın beş yıllık bir süre için yeni iktidarı ve parlamentoyu belirleyeceği önemli bir karar sürecidir.

Bu yazıyı okurken, artık sonuçlar elinizde. Herkesin saçı önünde, taşları eteğinde. Milletçe bir kez daha demokrasi sınavından geçtik. Beğenelim beğenmeyelim, sevinelim sevinmeyelim, bir realitede anlaşmak zorundayız. Daha doğrusu kabullenme noktasındayız.

O da, seçim sonuçlarını hazmetmek, başarılı olanları kutlamak, başarısız olanlara geçmiş olsun demek. Asgari medenilik ve demokrasi kültürü bunu gerektirir.

Oyun kuralına göre oynanmışsa, herkes önceden aynı yarışma şartlarına razı olup halkın önüne görücüye çıkıp maratona hazırlanmışsa, neticelerini içine sindirmelidir.

Seçim sonuçları, mutlaka her kesime öğretici dersler vermektedir. Önemli olan halkın mesajını, sağduyu sinyalini doğru okumak ve kendimize yeni ödevler çıkarmaktır. Kazananların sorumluluk ve görev şuuru içinde daha dikkatli olmaları, müsamahakâr bir tevazu içinde şımarmamaları gerekir. Kaybedenlerin de, nerede hata yaptıklarını tekrar düşünüp ona göre kendilerini gözden geçirmeleri icap eder.

İktidar kadar muhalefet de anlamlıdır.

Burada ilkeli siyaset şunu gerektirir;

Oyunu gerileten liderlerin görevlerinden ayrılmaları ve yeni bir yönetime fırsat vermeleri, demokrasinin erdemi açısından önemlidir. Benzer şekilde, kazananların da, milletle sözleştikleri konulara tekrar açıklık getirip taahhütlerinin arkasında durmaları ahlâkî bir vecibedir.

Görünen o ki bu dönemMecliste daha fazla temsil edilme hakkı bulacaktır. Bu durum, farklılığa tahammüllü, demokrasiye inanmış ve halkın değişik görüş ve yansımalarına saygılı bir yeni dönemi de beraberinde getiriyor.

Artık çok sesli, temsil kıymeti daha fazla tabana yayılmış ve demokratikleşmenin aykırı tonlarına bile alışacak bir parlamento görünüyor. AB sürecinin hazırladığı yeni zemin, şeffaf toplum ihtiyacı ve demokratik taleplerin artan baskısı karşısında, artık eskisi gibi “ört ki ölem” mantığı ve kapalı devre tezgah hazırlıkları deşifre olmaktadır.

Toplum hafızası, siyasette kendini yenilemeyeni ve seçmeni doğru okumayanı tasfiye etmektedir. Partiler, seçim sonrası yeni bir sorgulama ve doğrulama testine tabi tutulduklarını unutmamalıdırlar.

Bize düşen, tercihimizin şuurunda olmak. Arzumuza hitap etmeyen sonuçlara da, tevil getirmeden saygılı olmak ve demokrasi uzlaşmasında, farklılıkları ayrışmaya ve çatışmaya dönüştürmemektedir.

Seçim sonuçları, hükümet kurma süreciyle birlikte cumhurbaşkanı seçimini de dondurucudan çıkaracaktır. Seçim öncesi sertleşen siyasi iklim, uzlaşma gerektirecek bir yeni üslubu beraberinde getireceğinin ümit ediyoruz.

Çatışmacı, uzlaşmaz, sivilleşmeye uymayan ve demokrasiyi yaralayan söylem ve tutumların, fazla rağbet görmediği ortadayken, sağduyunun sesi olacak yeni Meclis, görevlerinin farkında olma sorumluluğu ile baş başadır.

Öncelikle ödevler; Çankaya’yı doldurmak, akabinde AB sürecinde yavaşlayan programları hızlandırıp, Türkiye’nin demokrasi çıtasını yükseltmektir.

Terörü sosyal çözümlerle beraber geriletmek ve kökten halletmenin yanı sıra istihdam ve istikrar gündemli değişmeyen maddeler önümüzde duruyor.

Belki de bu günden başlatılması gereken en önemli konsensüs yolculuğu ve ana gündem, sivil bir anayasanın toplumun bütün katmanlarında ve kamunun bütün taraflarında tartışmaya açılması ve gerçekleştirilmesidir.

Maalesef geçen dönemin en büyük handikabı, anayasal kaosları aşacak yeni bir sivil anayasayı çıkaramamasıdır. Diğer süreçlerin tamamı buna bağlıdır.

Seçim sonuçları milletimize hayırlı olsun.

23.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.07.2007) - Bir ihtida müjdesi: Wyatt Woodsmall

  (19.07.2007) - Seçime giderken

  (17.07.2007) - Demokratik tercih hakkı

  (16.07.2007) - Sayıların dili

  (15.07.2007) - Tefekküre dair

  (11.07.2007) - Biz demokratız

  (08.07.2007) - Kendimize sahip çıkmak

  (05.07.2007) - Risâle-i Nur’da sosyal projeksiyonlar - 12

  (04.07.2007) - Risâle-i Nur’da sosyal projeksiyonlar - 11

  (01.07.2007) - Risâle-i Nur müzakereleri

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004