Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kemal BENEK

AB yolu her şeye rağmen açık



Türkiye seçime kilitlendi. Kilit pazar günü açılacak. Pazarı beklerken AB kamuoyunun Türkiye değerlendirmelerine göz atmakta fayda var.

AB-Türkiye ilişkileri -iki taraftan kaynaklanan sebeplerle- uzun bir süredir rolantide gidiyor. Bunu iki taraf da kabul ediyor. Ancak AB, seçimlerden sonra yeni bir atak yapılması beklentisinde. AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in “Türkiye ile müzakerelerde devre arasındayız. Her iki takım da biraz yorgun. Yeni kana ihtiyacımız var ve her iki taraftaki ruhu da yeniden canlandırmalıyız. Parlamento seçimlerinden sonra ikinci yarıya başlayacağız” sözleri bunun işareti.

Türkiye’nin AB yolunda ilerlemesi için “düşünce ve din özgürlüğü konusunda ilerleme sağlanmasının şart” olduğunu da söyleyen Rehn’e göre tıkanan müzakereler “ancak bu sayede yeni bir ivme kazanabilir.” AB’nin en etkili isminin bu şartı öne sürmesi önemli.

**

Brüksel, seçimden sonra AB yanlısı bir iktidarın iş başına gelmesini beklerken yetkili isimler müsbet yorumlar da yapıyor.

Sarkozy’nin “genişlemeyi tartışalım” önerisine sıcak bakmayan AB Dönem Başkanlığını yürüten Portekiz’e göre şimdi Türkiye ile yeni ve sıkıntılı konuları açma değil, antlaşmayı sonlandırma zamanı.

Portekiz Başbakanı Jose Socrates, “Bizim için esas mesele önceden alınan kararları ve verilen sözlere sadık kalarak bunları daha da ileri götürmektir” derken, Portekiz Dışişleri Bakanı Luıs Filipe Marques Amado da şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye konusu AB’nin geleceği hakkında çok büyük öneme sahip. Türkiye’nin stratejik konumu ve İslâm Dünyası ile ilişkilerin ilerletilmesi konularında oynayacağı önemli roller bulunuyor. Türkiye üyelik kriterlerini tamamladığında üye olacaktır. Bu süreci Avrupa Birliği’nin de iyi niyetli bir şekilde sürdürmesi gerekiyor.”

**

AB medyası da Türkiye’yi mercek altına aldı. Basında yer alan yazılarda dengeli yorumlar yapıldı.

Avusturya gazetesi Die Presse, “Asıl önemli olan soru: İslâm ile Avrupaî bir demokrasi modeli kalıcı olarak bağdaşabilir mi? Türkiye deneyi bir dayanıklılık testiyle karşı karşıya” dedikten sonra “Dünyanın bu –Türkiye- bölgesinin istikrarı, AB açısından büyük önem taşıyor” cümleleriyle Türkiye karşıtlarının dikkatini çekti.

İngiliz The Sunday Times gazetesi ise, “Enerji: Yeni soğuk savaşı” başlıklı analizinde “Norveç ve Türkiye, AB üyesi değiller. Hiçbir enerji güvenliği stratejisi, bu iki devletin desteği olmadan yürüyemez. Her ikisi, Sovyetler Birliği ile sınırı olan tek NATO üyesi oldukları için soğuk savaşı sırasında hayatî bir rol oynadılar. Soğuk savaş sonrası jeostratejik önemleri, aynı biçimde geçerli olmayı sürdürüyor. Güneyde Türkiye, kaynak zengini Kafkaslar ve Hazar havzası için ana kapısıdır” değerlendirmelerine yer verdi.

**

Son olarak Türkiye karşıtlarına en sert tepki yakından tanıdığımız bir isimden geldi. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, “şayet Avrupalı devletler, Türkiye’nin Birliğe alınmasını reddedecek olurlarsa, bu tam bir siyasî aptallık olur” dedi. AB’nin akil adamları-Sarkozy gibi “çıban”lara rağmen- Türkiye’nin birliğe dahil olmasının iki tarafın da menfaatine olduğunun farkında.

Gerçek anlamda demokrat ve sivil bir Türkiye’ye ulaşmak için değişmeyen gündemimiz AB olacak. Ve bu yol her şeye rağmen açık.

20.07.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (15.07.2007) - Halkın seçimine samimî olmak

  (11.07.2007) - İktidar, Sezer’i aratacak bir ismi mi seçecek?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004